Srpski železničari studiraće u Rusiji

0
869

© Sputnik Руслан КривобокSrpski maturanti moći će da steknu visoko profesionalno obrazovanje iz različitih oblasti železničke struke u vodećim visoko školskim ustanovama Rusije.

Takva mogućnost pruža se studentima iz Srbije u okviru realizacije odredbi Memoranduma o strateškom partnerstvu između „RŽD Internešenel d.o.o.“ i „Infrastruktura železnice Srbije a.d.“, koji, pored saradnje u okviru budućih zajedničkih projekata, predviđa da će ruska strana pružiti podršku u organizaciji obučavanja srpskih studenata u profilisanim visoko školskim ustanovama Rusije.

Uz podršku „RŽD Internešenel d.o.o.“ za građane Srbije u školskoj 2016/2017. godini je izdvojeno 15 kvota. Kompanija će pružiti podršku da se Srbiji dodele kvote i za sledeću školsku 2017/2018. godinu.

Predstavnici „RŽD Internešenel d.o.o.“ su u junu održali sastanak sa učenicima završnih razreda srednje Železničke tehničke škole u Beogradu i upoznali ih sa mogućnostima školovanja u Rusiji.

U okviru realizacije Memoranduma, kandidatima će biti obezbeđeni besplatno školovanje, boravak u studentskom domu i isplata stipendije. Sa svoje strane „RŽD Internešenel d.o.o.“ je spreman da pruži podršku kako bi srpski studenti učili ruski jezik, kako bi im se kupile avionske karte i obezbedilo zdravstveno osiguranje.

„RŽD Internešenel d.o.o.“ je zainteresovan da nastavi sa radom u Srbiji čak i nakon završetka tekućeg projekta.

To se odnosi na rekonstrukciju železničke pruge Beograd-Bar do granice sa Crnom Gorom, tehničko održavanje pruga i infrastrukture, izgradnju novog dispečerskog centra i drugo.“

Danas na objektima izgradnje rade ruski železničari, a kompanija se trudi da, koliko je to moguće, angažuje srpske stručnjake. Međutim, trenutno se u železničkoj sferi Srbije oseća nedostatak kvalifikovanih kadrova. Za izvođenje čitavog spektra radova na izgradnji i održavanju železničke infrastrukture srpskoj strani su potrebni radnici obučeni na odgovarajućem nivou. S obzirom na savremene zahteve, koji se postavljaju za kvalifikacije stručnjaka, važno je da njihovo školovanje otpočne već od ove školske godine.

Da Vas podsetimo:  Prva škola u Beogradu u koju su išli Karađorđev sin i Vuk Stefanović 1808. godine

Sticanje profilisanog obrazovanja u Rusiji, dozvoliće studentima da rade u sferi železničkog saobraćaja i izgradnje, a osoblje srpske železnice popuniće se visoko kvalifikovanim stručnjacima međunarodnog nivoa.

„RŽD Internešenel d.o.o.“ očekuje da će srpska strana iskoristiti dostavljene kvote i spreman je da pruži podršku kako bi Srbija i u budućnosti dobijala kvote u skladu sa izrađenom „mapom puta školovanja, koja predviđa kompleks aktivnosti za slanje srpskih državljana na obuku u železničke visoko školske ustanove Ruske Federacije i nakon toga njihovo zapošljavanje u „Infrastrukturi železnice Srbije a.d.“ izjavio je Mansurbek Sultanov, prvi zamenik direktora ogranka „RŽD Internešenel d.o.o.“ u Republici Srbiji.

Sputnjik

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime