SRPSKO LEKARSKO DRUŠTVO U AMERICI SLAVI 30 GODINA

0
38

Srpsko-američko udruženje lekara i stomatologa osnovano je 13.septembra 1992.godine i ove će godine proslaviti tri decenije svog rada, a njegov novi predsednik, Dr. Nebojša Knežević, najavljuje da će udruženje ubuduće biti znatno aktivnije, kao i da će jubilej obeležiti svečano, ali i radno.

-Planiramo da 14.septembra, povodom 30 godina rada Udruženja, održimo konferenciju koja će imati radni karakter. U restoranu “Topaz” (780 Village Center Dr, Burr Ridge, IL 60527) sa početkom od 18 časova (6PM) svi zainteresovani moći će da prate predavanja vrhunskih lekara o najnovijim dostignućimaa i tretmanima u lečenju raka prostate, problema sa mokrenjem, urinarne inkontinencije kod žena, hroničnog bola, gastrointestinalnih problema… Obezbedili smo i online prenos ya one koji neće moći da budu fizički prisutni, preko Zoom platforme i sajta udruženja: https://samds.us, kaže doktor Nebojša Knežević, koji dodaje da je cilj skupa da pomogne lekarima i studentima koje ova materija zanima, a za koje ćemo organizovati poseban Q&A program, gde će moći da postavljaju pitanja uvaženim kolegama.

PLANOVI ZA BUDUĆNOST: Doktor Nebojša Knežević, novi predsednik Srpsko-američkog udruženja lekara i stomatologa

Srpsko-američko udruženje lekara i stomatologa će, kako ističe, ubuduće raditi mnogo više na masovnosti članstva, sa namerom da bude jedan od stubova srpske zajednice u SAD.

-Poslednjih godina aktivnosti Udruženja svele su se uglavnom na naše tradicionalne slave, ali ubuduće ćemo nastojati da uradimo puno više. Pretpostavljamo da u Americi ima više od 4.000 lekara srpskog porekla i trenutno pravimo jednu veliku bazu podataka u koju će ući svi naši lekari. Pokrenuli smo LinkedIn i Facebook profil i pokušaćemo maksimalno da povećamo broj članova Udruženja, da se organizujemo i pomognemo jedni drugima, kao i našim brojnim studentima koji studiraju u Americi. Kako u smislu prakse za vreme studiranja, tako i u smislu pronalaženja posla nakon studija, kaže naš sagovornik, inače jedan od najcenjenijih srpskih lekara u SAD, potpredsednik za istraživanje i obrazovanje na Odeljenju za anesteziologiju i upravljanje bolom u medicinskom centru Advocate Illinois Masonic i klinički profesor anesteziologije i hirurgije na Univerzitetu Ilinois u Čikagu.

Da Vas podsetimo:  Sankcije – američka batina za balkanske političare

Dr Nebojša Knežević je takođe predsednik Društva lekara za interventne bolove u Ilinoisu, direktor upravnog odbora Severnoameričkog društva za neuromodulaciju, kao i prošlogodišnji dobitnik najprestižnije američke nagrade za terapiju bola koja nosi ime po čuvenom doktoru Menčikatiju.

Udruženje će ubuduće, po njegovim rečima, obratiti posebnu pažnju na ljude i pacijente iz srpske zajednice, na probleme sa kojima se suočavaju naši ljudi, pogotovo oni stariji…

-Jedanput godišnje ćemo organizovati konferencije poput ove kakvu spremamo 14.septembra, gde će svi moći da slušaju predavanja i postavljaju pitanja. Zbog američkih zakona ne možemo da lečimo besplatno, ali ćemo ponuditi našu pomoć i zdravstvene savete na manifestacijama poput srpskih festivala, Srbijade i slično. Udruženje planira da organizuje svoj mobilni štand na kojima ćemo meriti šećer, pritisak i razgovarati sa ljudima. Takođe ćemo nastojati da se nađemo pri ruci onima koji planiraju da upišu medicinske fakultete ili ih već studiraju, planiraju specijalizacije, traže posao, zaključuje Dr Knežević.

Srpsko-američko udruženje lekara i stomatologa će 12.novembra tradicionalno proslaviti svoju slavu Svete vrače Kozmu i Damjana, a ujedno i svečano obeležiti 30 godina rada.

Na kraju razgovora, pitali smo doktora Kneževića da li postoji šansa da najbrojnija srpska dijaspora, ona u Čikagu, dobije svoju bolnicu…

-Mislim da je to sjajna ideja, definitivno imamo dovoljno lekara, medicinskih sestara, farmaceuta, fizioterapapeuta i drugog zdravstvenog osoblja…Problem je naša sloga. Kad smo uspeli da izgubimo kulturni centar “Sveti Sava” koji smo dobili u nasleđe, malo sam skeptičan po pitanju stvaranje jedne kompleksne institucije kao što je bolnica. Ako se takva ideja pojavi, Srpsko-američko udruženje lekara i stomatologa će se maksimalno potruditi da podrži jednu takvu inicijativu.

Piše: Antonije Kovačević Foto: Privatna arhiva/ Srpsko-američko udruženje lekara i stomatologa

Da Vas podsetimo:  Rat u Ukrajini – geopolitika moćnih

izvor:https://serbiantimes.info/

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime