SRS traži zakon o zaštiti ćirilice u Srbiji

0
280

Srpska radikalna stranka je danas tražila da se što pre donese zakon u Srbiji kojim bi se štitila ćirlica.

– Stranka je podsetila da je vlast još početkom 2018. godine najavila „Deklaraciju o očuvanju srpskog jezika i kuture”, ali je – izjavio je potpredsednik SRS Miljan Damjanović – taj predlog „zaključan u nekoj tajnovitoj fioci i ključ verovatno poslat u Brisel”.

Damjanović je naveo da SRS insistira da se zakonom koji traži definiše prednost ćirilice u odnosu na latinicu, koja bi služila kao pomoćno pismo.

– Sve državne institucije čiji je osnivač država ili imaju državni kapital, morale bi koristi isključivo ćiriličko pismo, koje bi bi bilo obavezno i u pravnom prometu – rekao je on.

Pored toga, sve lokalne samouprave koje imaju obavezu naplaćivanja firmarine, doneće akt kojim će se regulisati da preduzetnici i kompanije koji budu imali ispis ćiličkim pismom plaćaju značajno nižu firmarinu – rekao je Damjanović.

On je naglasio da se ćirilica sve više guši, a nove aplikacije, takozvane obične dranuglije koje su u upotrebi, postoje samo u latiničkom pismu i ne dozvoljavaju da pošaljemo, na primer, telegram iz Beograda u bilo koji grad i opštinu Srbije na ćirilici.

– Danas to ne daju aplikacije, a pre sto godina nisu dali Austrougari i Nemci koji su zabranjivali Srbima da pišu ćiricom – rekao je Damjanović, pročitavši svedočenje iz 1916. o tome kako je neprijateljska policija poskidala firme na okupiranom području Srbije i naredila da se pišu latinicom.

– Zašto mi danas čuvamo njihovo nasleđe? Da li to ima veze s tradicijom ili otvaranjem evrounijatskih poglavlja? – pitao je Damjanović.

U Ustavu piše da su u Srbiji u službenoj upotrebi srpski jezik i ćiriličko pismo, a da se službena upotreba drugih jezika i pisama uređuje zakonom, na osnovu Ustava.

Da Vas podsetimo:  Požar na deponiji u Vinči kao kulminacija bežanja od odgovornosti

Izvor: Vojvodina info

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime