ŠTA AKO SRBIJA UVEDE SANKCIJE RUSIJI: KO OSTAJE BEZ GASA, A KO BEZ JABUKA I ČARAPA

0
52

U slučaju da Srbija bude prinuđena da uvede sankcije Rusiji, odnosno da po pitanju embarga prema Moskvi uskladi svoju politiku sa Evropskom unijom kako zahteva Brisel, “na papiru” Beograd ne bi puno izgubio jer trgovinska razmena sa tom državom zauzima tek nekoliko procenata ukupnog uvoza i izvoza naše zemlje, međutim suštinski bi mogao da ostane bez važnog energenta, a to je gas.

Statistika pokazuje da u odnosu na ukupnu spoljnotrgovinsku razmenu Srbije sa inostranstvom trgovina sa Rusijom zauzima svega 3,8 odsto kada se radi o izvozu i 5,4 kada je reč o uvozu.

Sa druge strane, ako bi se Beograd pridružio sankcijama Evropske unije prema Moskvi zbog rata u Ukrajini, Srbija bi ipak izgubila razmenu sa svojim četvrtim po veličini spoljnotrgovinskim partnerom a naišla bi na veliki problem jer je gotovo u potpunosti zavisna od uvoza ruskog prirodnog gasa.

U periodu od januara do jula prošle godine trgovinska razmena Srbije i Rusije iznosila je 2,4 milijade dolara, što je povećanje od čak 56,94 odsto u odnosu na isti period u 2021, prenosi Danas.

Kada je pak reč o toj godini trgovinska razmena dve zemlje iznosila je 2,8 milijarde dolara, što je predstavljalo rast od 13 odsto u odnosu na 2020. godinu. Gledano u novcu, izvoz Srbije u Rusiju iznosio je skoro milijardu dolara, tačnije rečeneno 996,2 miliona dolara a vrednost uvoza iz Rusije u Srbiju je dostigla je 1,8 milijardi dolara.

Tokom 2020. i 2021. godine Srbija je u Rusiju najviše izvozila jabuke i pre dve godine taj izvoz je vredeo 94 miliona dolara. Gotovo 60 miliona dolara je vredeo izvoz pneumatskih guma, a 44,5 miliona dolara hula-hop čarapa. Srbija u ovu zemlju izvozi i hartiju i karton, hranu za pse i mačke kao i lekove.

Da Vas podsetimo:  Brutalan falsifikat: Srpsko groblje na KiM na Gugl mapama postalo „albansko pravoslavno groblje“

Više od četvrtine ukupnog uvoza iz Rusije u Srbiju je gas, pa smo kada je reč o tom energentu u toku 2020. i 2021. ga uvezli u vrednosti od oko 462 miliona dolara dok je uvoz nafte i ulja od bitumenoznih minerala pak vredeo 331 milion dolara.

Foto:shutterstock; Dragan Mujuan/Nova.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime