Šta bi bilo kad bi bilo

Najteže je danas biti ti!

1
1342

„A zamislite da je iz mog pištolja neko ubijen, šta biste mi vi radili, krvi biste mi pili i noć i dan, metaforično rečeno“

Aleksandar Vučić, 6. maj 2015. godine

(Beta-Tanjug-RTV)

570641_vucic-bajden02-foto-suzana-vasiljevic_fOvim rečima je premijer prokomentarisao ono što se trenutno dešava zaštitniku građana Saši Jankoviću. Naravno, svi smo mi, poslednjih nedelja, svedoci medijskog linča, kroz koji prolazi zaštitinik građana, a koji se tiče slučaja od pre 23 godine, kada se odigrala tragedija u njegovom stanu, u kojoj je jedno lice izgubilo život.

Ondašnja istraga je ustanovila da se radi o samoubistvu, koje je spletom okolnosti izvršeno pištoljem koji je bio u vlasništvu Saše Jankovića, današnjeg zaštitnika građana Republike Srbije. Naravno, manipulativnim metodama i medijskim spinovanjem taj stari slučaj se „podgreva“, i širi „nesnosni smrad“ na sve strane strogo širom kontrolisane medijske scene Srbije! Otuda i ona uvodna rečenica premijera, koja ima ulogu da izvrši „provetravanje“ i „smirivanje“ situacije.

Ali, meni je baš to dalo ideju da proverim gde je bio i šta je radio naš današnji premijer pre 23 godine! I gle čuda: po izjavi njegovog nekadašnjeg stranačkog vođe Vojislava Šešelja, ali i još živih svedoka, i raznih izvora (imate linkove na kraju teksta), premijer je bio na položajima vojske Republike Srpske, u okolini Jevrejskog groblja, gde je bio pod komandom izvesnog vojvode Aleksića! Znači, imao je i premijer te godine neko oružje u rukama, koje je bilo i napunjeno, i verovatno jeto bila pre neka duga cev nego pištolj! Imao je, velika je verovatnoća, i prilike i da puca i da ubija „vekovne i dokazane neprijatelje srpskoga „roda i naroda“!

aleksandar-vucic-Sarajevo-1995Imao je prilike da dejstvuje, siguran sam, po položajima „neprijateljske vojske“, koja se nalazila dole u Sarajevu! Morao je dobro da pazi, kada puca, da neki metak slučajno ne zaluta i ne ubije nekog civila, ni krivog ni dužnog! I verujem da je pazio, i da je tako i bilo. Te iste godine je naš premijer bio i novinar televizije na Palama! Ako je radio i izveštavao sa ratom zahvaćenog područja, logično je da je i tada, s obzirom na to da je bio u neposrednoj blizini ratne zone, da radi svoje bezbednosti, bude naoružan! Imao je valjda neko oružje! Mada me, od svega navedenog, mnogo više plaši i uznemirava ostrašćenost koju je pokazao za govornicom Skupštine Republike Srbije, gde je izjavio „Ubijte jednog Srbina, mi ćemo stotinu muslimana“, a što možete videti na priloženom snimku (https://www.youtube.com/watch?v=UGqv9CJbd3U )!

Da Vas podsetimo:  Sankcije Rusiji za „evropski put”?

Bojim se, kada neko ovako govori, i to posle samo nekoliko godina, od boravka na liniji fronta, nekog ko ovako otvoreno preti stostrukim ubijanjem čitave jedne verske grupe, i to u fašističkom maniru, za jednog čoveka Srbina 100 pripadnika jedne verske grupe, to jest muslimana! A ti „oni“ (kojima se obraća u izjavi!) su, istorija je pokazala, i dalje ubijali Srbe, a ja se iskreno nadam da naš današnji premijer, nije sprovodio, ono što je tako olako, vulgarno i banalno rekao za skupštinskom govornicom, što je, složiće se mnogi, oduvek bio njegov manir, navika, običaj i karakter. A takve necivilizovane i neljudske navike se kod čoveka nikada ne gube sa godinama, već naprotiv, samo pojačavaju!

vucic-seselj-tomaAli i danas mu mnogi njegovi partijski „vernici i sledbenici“ sve što kaže slepo veruju, iako imaju oči, ali ih valjda „vara“ ona ista pamet, koja im je, iako su presvukli „dres“, ostala iz tih, za njih, zlatnih „radikalskih“ vremena! Dakle, jeste Saša Janković imao pištolj pre 23 godine, koji je bio uzrok tragične smrti jedne osobe (pištolj je bio registrovan i sa dozovolom!), ali izgleda da je baš u to vreme imao i naš premijer, i to te iste godine, oružje u rukama, i to na mestu gde se pucanje podrazumevalo na prilazima Sarajevu! Da li je tako bilo, da li je tamo bio, da li je pucao, kako se pokazao, kao dobrovoljac Srpske radikalne stranke, to ne znam. Ali možda bi mogao da nam o svemu tome kaže premijer neku reč, a mogli bi i da se potraže živi svedoci tog njegovog boravka tamo, kao i njegovog ponašanja! Eto, znam da kad se ovako napiše, to počinje da podseća na ono isto „podgrevanje“ i „smrad“, koji se već počinje da širi, i to isti onaj koji se dobio i podgrevanjem „slučaja Janković“! A ja sam samo i hteo da pokažem kako to izgleda kada se uradi isto to, ali sada sa drugim ciljem, i u suprotnom smeru!

Ovo je samo bio primer, a ne, ne daj Bože, napad na premijera, njegov lik i delo! Ja sam suviše mali i nebitan da bih to i mogao! Jer, na kraju krajeva, premijera od takvih neosnovanih napada uvek mogu da odbrane njegove tadašnje reči i dela, ali i sigran sam, brojni svedoci, njegovih aktivnosti! Mada, sa nekom meni neobjašnjivom setom i nevericom gledam snimak njegovog priloga na TV Pale, i to o mudžahedinima, koje obučava britanski oficir! Danas nema mudžahedina, ima Arapa, i nema britanskih oficira, ima premijera! Život je čudo!

Da Vas podsetimo:  Neoustaš Stipica je revnosno izvršava strane naloge

BZduYZqIAAEW-h6_jpg largeNe dragi moj premijeru, ja ovim kratkim podsećanjem nisam želeo da pijem vašu krv, ni da je vidim čak, pa ni da pomislim na nju, jer odmah mi je muka od toga! Možda vi i volite te „krvave“ izjave, kao što ste ih oduvek i voleli, ali ja ne! Ja ne želim da pijem ničiju krv, čak ni metaforički, pogotovu ne od nekog, sa takvim nesuvislim i ogavnim izjavama! Možda bi to ispijanje krvi, kao i u svim „vampirskim“ filmovima, bilo prelazno, a vi ste sigurno poslednja osoba na ovom svetu na koju bih želeo da ličim ili podsećam!

******

Teško je biti danas sve ono što si u nedavnoj prošlosti najviše mrzeo i proklinjao. Teško je živeti normalno sa teškim nasleđem. Teško je sanjati sva nekadašnja ratišta, i frontove, i pogibiju svojih stranačkih dobrovoljaca, a u današnjoj stvarnosti pričati o tim nekadašnjim borbama kao svojoj zabludi, a o tadašnjim neprijateljima, kao današnjim najvećim prijateljima, i državnim, i ličnim.

Vucic1Teško je lagati druge, ali je mnogo teže, ako je uopšte i moguće, lagati samog sebe. Teško je pretvarati se da si tolerantan i demokrata, a u suštini biti infantilan despot i dikatator. Teško je čitav život odrastati i verovati da su tradicija i nasleđe suštinske za formiranje zdrave i stabilne ličnosti i pojedinca bilo kog naroda, kao i za zdrav život bilo koje nacije, a sada tražiti da se promeni kompletna svest čitavog naroda, zarad punog tanjira, dobrog mobilnog telefona, odela, kola.

Teško je promeniti svoj svetonazor i osnovne životne orijentire, a da te oni nekadašnji ne prate u stopu, i ne bacaju beskrajno dugu, tešku i mračnu senku na svaki tvoj današnji korak i potez. Teško je porediti sebe sa nekadašnjim nacionalnim velikanima i vođama, a znati u dubini duše, pogotovu u svoja četiri zida, kad ostaneš sam, na kraju dana, da si pre će biti izdajnik, i neko ko više liči na običnog stranog namesnika u sopstvenoj okupiranoj zemlji.

Da Vas podsetimo:  PUTNICI KAO BELI MIŠEVI

Isa-Mustafa-dhe-VucicTeško je pričati danas nešto što je potpuno u suprotnosti sa onim što si govorio nekad.

Teško je, kada u svakom čoveku koji i dalje misli i dela, isto onako kao što si i ti nekada (a ti si tako mislio i radio skoro 85% od svoje dosadašnje dužine života), vidiš tvog ličnog neprijatelja i izdajnika! Teško je to, jer te „onaj ti“ iz prošlosti, non-stop proganja, juri, i svako te veče isprati na spavanje, i svako te jutro sačeka u ogledalu, i dok se briješ, i spremaš za posao, govori ti sve ono, što si ti nekada govorio drugima, koji su radili isto to što ti danas radiš!

Ironija je teška da ti to što radiš, radiš još prilježnije, još posvećenije i ostvaruješ još crnje rezultate, mereno u skladu sa tvojim nekadašnjim životnim opredeljenjima, merilima i kriterijumima! Teško ti je jer svi mogu, bar na neko vreme, zaboraviti tvoju prošlost, svi, sem tebe!

* * *

A sve to nisi morao, niti bi te iko na to naterao, niti je iko to od tebe tražio. Narodu nisi bio neophodan! Narod može bez svakog! Bez tebe pogotovu. Teško je, priznajem, biti ti! Najteže! Ali za to ti nije niko od nas kriv, jer sve si sam birao i sve si sam sebi napravio. I zato nemoj više da nas plašiš, i vičeš na sve nas, urlaš kao zver, lomiš kvake, maltretiraš tv voditeljke, pretiš i prozivaš! Opraštamo ti svi mi, sve to, samo zato što svi mi znamo, ono što u svojoj velikoj zabludi, misliš da znaš samo ti, a to je, da mrziš samog sebe najviše na svetu. I da bi sve u životu dao da samo ti nisi ti nego „onaj stari ti“!

Nažalost, o tome sada nećeš moći, niti imati vremena da razmišljaš, ali ćeš uskoro imati i gde i kada da razmišljaš, ali nećeš imati zašto! Zašto? Pa zato što, to više, tada, neće nikoga sem tebe lično zanimati!

Milanko Šekler

Fond strateške kulture

______________________

Izvori:

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2013&mm=06&dd=10&nav_id=721674

http://www.nspm.rs/hronika/aleksandar-vucic-srbija-je-zavrsila-tezu-polovinu-reformi-

ocekujem-da-vlada-od-mmf-dobije-visoku-ocenu-za-trud-rad-posvecenost-i-rezultate.html

http://sandzakavaz.rs/seselj-priznao-aleksandar-vucic-je-moj-dobrovoljac-tomislav-nikolic-saucesnik-video/

http://www.klix.ba/vijesti/bih/tragom-seseljevog-svjedocenja-sta-je-aleksandar-

vucic-radio-1992-na-jevrejskom-groblju/140304004

https://www.youtube.com/watch?v=WJ1sBaP38VE

https://www.youtube.com/watch?v=UGqv9CJbd3U 

http://www.nspm.rs/politicki-zivot/najteze-je-danas-biti-ti.html

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime