Šta bi sa „Bajern“ vladom?

0
826

2015-03-29_050407Aleksandar Vučić je pre formiranja vlade Republike Srbije konstatovao da želi vladu koja će da funkcioniše kao tim, koja možda ne mora da ima Mesija i Ćavija, nego vladu kao Bajern, koji ima izvanredan tim, sa odličnim pojedincima.

On je istakao da će se truditi da napravi najbolji tim i da Vlada bude kao jedan, dodavši da će nastojati da se “izbegne feudalizacija” ministarstava, kako je bilo do sad. No, da li se izbegla feudalizacija ministarstava? Ipak tu su nam dobro poznata lica za koje mesta uvek ima u ministarskoj fotelji. Da li ih prepoznajete? Čak se pojavila garnitura rotirajućih ministara, koji su stručni za više oblasti. Tako našu Vladu, fudbalskim rečnikom čine univerzalci poput Zorane Mihajlović i Aleksandra Antića. Pozicija libera bez razmišljanja pripala je Aleksandru Vulinu, koji je u mogućnosti da pokriva ceo teren, postiže i golove i autogolove, po potrebi.

Iako je Vladu po svom ukusu mogao da formira, da li je Vučić izabrao stručan i kvalitetan tim koji zaista može da reformiše Srbiju? Vlada kvalitetom ne podseća na Bajern, više liči na skrpljen domaći tim koji planira da učestvuje u kvalifikacijama za neko elitno takmičenje. Čak deluje da nam i Vladu sastavljaju strani ambasadori, zvaničnici i predsednici, a da se mi tu malo šta pitamo, kao što nam ekipe sastavljaju raznorazni menadžeri.

Vučić je istakao da će nova vlada odmah ići u strukturalne reforme – u promenu većeg broja zakona: o stečaju, privatizaciji, zakona o radu, o državnim službenicima, osiguranju, o planiranju i izgradnji, koji podrazumeva izdavanje dozvola u neuporedivo bržem roku nego do sada. Odabrao je premijer tim koji je dobio zadatak da oživi ekoniju, poljoprivredu i industriju Srbije. Da li će ovaj sastav koji se poredi sa sastavom Bajerna uspeti u svojoj nameri do kraja mandata? U dosadašnjih šest meseci Vlada pod dirigentskom palicom Ace Vučića, uspeala je da dozvoli protivnicima da nas omalovažavaju i ponižavaju na domaćem terenu. Kuloarski izvori kažu da od sledi rekonstrukcija tima. Kruže kafanske priče da će novi sponzor tima biti citroen, umesto dugogodišnjeg Srbija gasa. Ako su glasine tačne, zaočekivati je da ciklus nastavimo nesigurno, bezidejno, meko, bez navale, sa spremnim izvinjenjima linije odbrane za agresivnost i atak protivnika.

Da Vas podsetimo:  ŠTA OČEKIVATI OD POLITIČARA KOME JE PROGRAM ON SAM?

S koliko optimizma možemo očekivati uspešne reforme ovog Vučićevog tima vreme će pokazati…

Bane Todjer

opozicionar.com

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime