Šta će policiji spisak pacijenata

4
1171

f dijagnoza www.kolumnista.comPolicija je zatražila spisak pacijenata sa „F“ dijagnozom. Ovo je vest koja je uoči samih uskršnjih praznika šokirala mnoge u Srbiji.

U aktu policijske uprave kojim se podaci zahtevaju navedeno je da su oni potrebni „kako bi se moglo postupiti po Uputstvu o načinu organizacije i vršenju unutrašnjih poslova na bezbednosnom sektoru, i kako bi se na adekvatan način ažurirao dosije sektora’”, ističe se u saopštenju.

Poverenik za zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić ocenio je da je navedena obrada podataka o ličnosti građana najblaže rečeno „ekstremno problematična i sa stanovišta svrhe i srazmere, i pogotovo sa stanovišta dopuštenosti, odnosno zakonitosti“.

Na zvaničnom sajtu Poverenika, nakon obaveštenja o tom slučaju dobijenog iz zdravstvene ustanove, pokrenut je postupak nadzora nad MUP-om.

U skladu sa navedenim, Poverenik je od MUP-a zahtevao da mu u roku od osam dana dostavi predmetno Uputstvo o načinu organizacije i vršenja unutrašnjih poslova na bezbednosnom sektoru, kao i odgovore na sledeća pitanja:

– po kom pravnom osnovu se vrši navedeno prikupljanje podataka o ličnosti građana;

– u koju svrhu se vrši navedeno prikupljanje podataka o ličnosti građana;

– da li se navedeno prikupljanje podataka o ličnosti građana vrši i na teritoriji drugih policijskih uprava;

– da li, s obzirom da se traži ažuriranje, dosijei bezbednosnih sektora MUP, već sadrže predmetne podatke o ličnosti građana?

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da je dao nalog da se provere informacije da je jedna policijska uprava od zdravstvene ustanove tražila podatke građana, koji se leče po osnovu šifre „F“. On je dodao i da će javnost o svemu biti obaveštena.

„F“ dijagnoza obuhvata nekoliko stotina bolesti ili devijacija duha i svesti, (npr. Alchajmerova i Parkinsonova bolest, šizofrenija, depresija, manije, fobije ali i hipohondrije, reakcije na stres, problemi vezani za konzumiranje alkohola i nikotina, poremećaji hranjenja, bulimija i anoreksija, noćne more i strahovi, mesečarenje, nedostatak seksualne želje, transseksualizam…), dakle, podataka od kojih je za veliku većinu teško i pretpostaviti smisao i svrhu odnosno srazmeru obrade od strane policije.

Da Vas podsetimo:  Čekajući vetar

Izgleda da aktuelnoj vladi nije bio dovoljan broj pokojnika koji su uredno „ispunili“ građansku dužnost 2. aprila, njih 800 000, već su otišli i korak dalje.

Da li bi trebalo da se zabrinemo u koju će svrhu biti (zlo)upotrebljeni naši zdravstveni kartoni?

Da li ćemo na ovaj način biti „žigosani“ i proglašeni neuračunljivima samo zato što mislimo drugačije? Možda ne bi bilo loše da se prvo provere doktorati i diplome pojedinaca, kao i bankovni računi i imovinske karte. Zdravstvo je u Srbiji ionako na dnu lestvice.

www.kolumnista.com

4 KOMENTARA

 1. Znači, Vučiću treba:

  – još jedan podatak koji bi iskoristio protiv političkih protivnika po sistemu taj je lud, ima dijagnozu ( ta, nije on samokritičan pa da zaključi koliko je njegova „vladavina“ dovela Srbe, što zbog nerviranja što zbog gladi, do povećanja broja neke od F dijagnoza; a još je manje sposoban da prizna koju F dijagnozu ima on)
  – izdvojiti one sa najradikalnijim F dijgnozama koje može iskoristiti za ometanje protesta
  – spisak onih sa F dijagnozama koje može pretvoriti i u bombaše samoubice.

  A možda grešim, možda je samo hteo povećati brojnost SNS sekte. Tamo je ionako većina sa nekom dijagnozom.

  Saznaćemo. Dobru se ne nadamo.

 2. NE SMEJTE SE, LJUDI, PA OVO JE OZBILJNO – ILIJA ČVOROVIĆ JE ŽIV ŽIVCAT!, ČITAJTE ILI GLEDAJTE „BALKANSKOG ŠPIJUNA“ PODACI POKAZUJU DA SE U SRBIJI KORISTE ENORMNE KOLIČINE BOMAZEPAMA.PAMET SMO PŠOGUBILI OD SILNE PAMETI ONIH KOJI NAM KROJE ŽIVOTE. KAKVI ZDRAVSTVENI KARTONI NA UVID – KOME? JE LI OVO CIRKUSKA ŠATRA ILI LUDNICA.OZBILJNO SE SA NAMA NEŠTO DEŠAVA. ISPADOŠE NAJPAMETNIJI i bez „F“ PREPISIVAČI TUĐIH DOKTORATA PA IM SADA dr NE SMEJU DA STAVE ISPRED IMENA. Pa ako je ovo istina o prikupljanju podataka o pacijentima sa određenim dijagnozama, uvezite hitno neke pametne stručnjake da nam kažu šta nam je činiti.Da izleče ili one sa „F“ ili one da pokupe one koji misle da nisu „F“ Propadosmo u mraku, a ILIJE ČVOROVIĆI SE RAZMNOŽAVAJU KAO AMEBE

 3. hahahaha kakva glupost, pa u Srbiji nema coveka da nema neku F dijagnozu pa makar to bio pojacan stres ili depresija, problem sa alkoholom… Mozda nas proglase za svetsku ludnicu i ograde zidom 🙂

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime