ŠTA DALJE: OPOZICIJA I POLITIKA POGREŠNIH KORAKA

1
121

Autor: Aleksandar Đokić

Opozicija je učinila niz pogrešnih koraka. Pročitajte sublimaciju propalih pregovora opozicije i vlasti o izbornim uslovima pod pokroviteljstvom EU i koji uslovi vode do drugog kruga na predsedničkim izborima.


➖ Od početka je bilo jasno da se predstavnici aborigenskog dela EU (Slovenije i Slovačke) zaduženih za „divlji Zapadni Balkan“ neće zalagati za demokratiju u Srbiji. Besramno je uopšte i očekivati uvođenje demokratije izvani – sloboda se ne daruje, ona se osvaja i to sopstvenim žrtvama. Srpski seljak je umeo da se suprotstavi tiraniji Milana i Aleksandra Obrenovića, nije pisao pisma engleskoj kraljici da ga oslobađa i uvodi parlamentarizam.

➖ Opozicija je učešćem u nameštenim pregovorima pokazala svoju slabost i obesmislila svoje dalje delovanje. Svaki bojkot će nakon učešća u pregovorima izgledati kao priznanje niskog rejtinga. Opozicija je dalje napravila pogrešne korake objavljivanjem da će učestvovati na lokalnim izborima (Narodna stranka u Negotinu) i da bojkot nije opcija (Borko Stefanović iz SSP).

Tanja Fajon, Vladimir Bilčik i Ivica Dačić
Tanja Fajon, Vladimir Bilčik i Ivica Dačić FOTO: ATA Images, preuzeto sa Direktno.rs

Mrvice su ipak za ljude

➖ Učešćem u pregovorima zajedno sa lažnom opozicijom (gospoda koja pijuckaju vino na Vučićevom kanabeu u Vili Mir), koja predstavlja vučićevsku iteraciju potemkinskih sela, realna opozicija je pokazala da bi radije podelila među svojim alavim članstvom šaku zobi sa Vučićevog stola (jer mrvice su ipak za ljude), nego što bi se iskreno borila za demokratiju (istupano je sa zahtevima da se državna podrška partijama isplati pre njihovog ulaska u parlament).

Kako do drugog kruga na predsedničkim?

➖ Vučića je moguće pobediti na predsedničkim izborima samo kroz dva ispunjena uslova: 1. realna opozicija istupa sa zajedničkim kandidatom, po preimućstvu poznatom politički ne radikalno liberalnom osobom; 2. Ivica Dačić se kandiduje kao Vučićev protivkandidat. Ova dva uslova obezbeđuju drugi krug uprkos svemu i neminovni poraz Vučića u drugom krugu. Realna opozicija je uradila gotovo sve da do ispunjenja ova dva uslova ne dođe, jer Dačić nije lud da stavi svoju glavu na panj u toj kalkulaciji.

Da Vas podsetimo:  O Njegošu, britanskom arheologu i KiM

➖ Pretnje ulicom su besmislene sve dok Vučić uživa podršku Zapada, a kako su za vreme pregovora realnoj opoziciji poluevropljani Fajon i Bilčik utrljali na nos, ta podrška je stabilna kano klisurina. Još samo nedostaje da realna opozicija jedva prebaci cenzus i uđe u Vučićevu Skupštinu gumenog pečata, gde će poslužiti za legitimizaciju svih njegovih postupaka od Kosova do ekologije, jer to je ono što je režimu i potrebno – slaba, poslušna, ali prisutna opozicija. Deficit opozicije loše izgleda pred zapadnim partnerima.

https://pokreni.rs/

1 KOMENTAR

  1. Svi “pobjednici izbora “ u Srbiji poslije petooktobarskog prevrata su pod punom kontrolom zapada ! Uvjek su one loše smjenjivali ili zamjenjivali oni još gori . Sada smo u žalosnoj poziciji da najveći dio onoga što se definira kao opozicija, jesu oni “bivši” sasvim sigurno “ loši “ !
    Kako god se okrene , šansu na izboroma Imaju samo sluge zapada . Nije slučajno niti ova “ opozicija” ovako loše organizirana .
    To što je izdao i upropastio Vučko , nije uspjelo nikome do sada . Dakle, sva podrška zapada ipak ide samo njemu !

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime