Šta građani očekuju od poslanika s juga – „više od autonomije, manje od nezavisnosti“

0
26
Foto: pixabay.com

Novi saziv srpskog parlamenta konstituisan je juče, a jug Srbije ima 23 predstavnika u skupštinskim klupama. Očekivanja južnjaka od njih su različita – od toga da će biti partijski poslušnici i da će kupiti bolje automobile do toga da će pomoći siromašnom jugu najbolje što mogu. Anketa Južnih vesti pokazuje da najviše čitalaca očekuje da će oni raditi u skladu sa partijskim i ličnim interesom.

“Da pomognu najbolje što mogu siromašnom jugu”, “Da kupe bolje automobile”, “Da budu vredni, radni i marljivi”, “Da aplaudiraju kolegama sa severa”, “Da podižu ruke po naređenju” – neki su od odgovora južnjaka na pitanje šta očekuju od svojih predstavnika u Skupštini Srbije.

Ovi iz opozicije (SSP, DS, Moramo, NS, Kamberi) možda i kažu i predlože nekada nešto normalno. Od ostalih nema leba ič! SNS, zna se – strahovlada, poslušnost, uvlačenje vrhovnom vođi i od posla nema ništa, samo stagnacija i šteta – navodi čitalac koji se potpisuje kao “Bata Raka iz Niš”.

Kada je reč o temama za koje očekuju da budu pokrenute, južnjaci izdvajaju problem nesprovođenja Zakona o buci u Nišu, izmeštanje pruge iz centra grada, kao i zaštitu građana od duvanskog dima u ugostiteljskim objektima.

Očekujem od opozicionih poslanika, pre svega od Đorđa Stankovića, da sa skupštinske govornice upita gradonačelnicu zašto ne poštuje Narodnu Skupštinu i njene zakone jer skoro godinu dana ne sprovodi Zakon o buci, iako je Skupština na to obavezala. Zakon se sprovodi u Beogradu i Novom Sadu – piše čitalac Nebojša Dimitrijević.

Rezultati ankete Južnih vesti pokazuju da najviše, oko 49 odsto čitalaca veruje da će poslanici raditi u interesu partije, dok oko 41 odsto smatra da će raditi u ličnom interesu.

Da Vas podsetimo:  Kolika je skrivena nezaposlenost u Srbiji?

Tek oko osam odsto čitalaca pretpostavlja da će poslanici s juga raditi u javnom interesu, a oko 2,2 odsto njih nema stav. Neki od komentara su i:

– Više od autonomije, manje od nezavisnosti. Isto k’o braća preko Dunava…

– Očekujem njihov predlog da svako mesto u Srbiji bude mesna zajednica grada Beograda.

– Bez Bratimira Vasiljevića Niš nema adekvatnog predstavnika.

Mnogi, ipak, ne očekuju da se išta promeni, a brojni su i šaljivi komentari – od onih koji se tiču automobila koje bi poslanici mogli da kupe od poslaničkih plata do onih u vezi sa skupštinskim restoranom. Ima i šaljivih komentara.

Očekujem da će Milija da izjavi da je Svrljig najlepše mesto u Srbiji!

– I, belmuž da isporučuje, preko Volt i Glovo.

Podsetimo, od 23 poslanika sa juga, njih 11 je iz redova Srpske napredne stranke, iz Socijalističke partije Srbije i Koalicije „Ujedinjeni za pobedu Srbije“ po troje, iz Koalicije „Moramo“ i Dveri i POKS-a po dvoje, a iz Srpske stranke Zavetnici i „Koalicije Albanaca doline“ po jedan poslanik.

Autor: T. Radovanović
Izvor: Južne vesti

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime