Šta hoće i čiji je projekat Sulejman Ugljanin?

2
1439
Sulejman Ugljanin/ Foto: Youtube

Ni nedelju dana nakon otvorenog secsionističkog ispada Sulejmana Ugljanina na konferenciji za novinare u Novom Pazaru od 03.11.2017., u kome je zatražio „precizan datum povlačenja srpske policije, vojske, tajnih službi, pravosudnih organa sa teritorije Sandžaka”(1), nema adekvatne reakcije državnih organa sem dva tehnička polu-demantija resornih ministarstava (za lokalnu samoupravu i unutrašnje poslove), niti ima oglašavanja ključnih političkih lidera tim povodom, osim jedne kraće izjave Aleksandra Vulina, koju je dao u svojstvu ministra odbrane. Posebno je zanimljivo da se o Ugljaninovim eksplicintnim zahtevima nije izjasnio predsednik Vučić koji je od tada tri puta izlazio pred novinare i zauzimao stavove o znatno marginalnijim temama.

Kako u politici i ćutanje može biti oblik komunikacije, odnosno izražavanja određenih stavova i namera treba se ozbiljno pozabaviti time šta, u ovom trenutku, za Srbiju znači Ugljaninova larma, a šta Vučićevo ćutanje, tim pre što je predsednik Srbije ne tako davno najavio kako nam posle kosovskog predstoji i rešavanje „bošnjačkog pitanja“.

Pre nego se pozabavimo onim šta je Ugljanin zaista rekao 3.novembra, valja konstatovati da njegov istup dolazi nakon:

​ – Otvorenih pretnji Brajana Hojta Jia upućenih Srbiji

​ – Posete Redžepa Taipa Erdogana Novom Pazaru gde se sa Ugljaninom susreo u četri oka (jedini Erdoganov susret bez prisustva Vučića)

​ – Sastanka koji je Ugljanin imao sa ministrom za lokalnu samoupravu Brankom Ružićem 31.10.2017. gde su, prema saopštenju ministarstva, “sagovornici razgovarali o pitanjima od značaja za položaj bošnjačke nacionalne manjine u Republici Srbiji, kao i o narednim aktivnostima u oviru pregovaračkog Poglavlja 23” (2)

– Početka otvorene anti-ruske histerije u Srbiji koju sinhronizovano sprovode sve ispostave evro-atlantističkog uticaja u Srbiji

Radi praćenja kontinuiteta Ugljaninovog delovanja mora se pomenuti i da je on polovinom februara ove godine, u svojstvu predsednika Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV) – tela koje je na budžetu Republike Srbije – posetio Prištinu i imao susret sa Hašimom Tačijem kome je čestitao „na dobrim rezultatima u izgradnji demokratske, multinacionalne i multikonfesionalne evropske države, zasnovane na vladavini prava, pravnoj sigurnosti i jednakosti pred zakonom“(3), a sredinom avgusta organizovao proslavu stogodišnjice tzv. “Sjeničke deklaracije”, istorijski kontraverznog dokumenta koji se danas povampiruje radi nalaženja osnova za “sandžački separatizam”.

Nije bez značaja ni činjenica da uprkos Ugljaninovim jasnim separatističkim i anti-srpskim istupima Vučićev SNS sa njegovom SDA ima lokalnu koaliciju u Tutinu, kao i da lokalne koalicije Ugljanin-Ljajić funkcionišu u celoj Raškoj oblasti.

Tek kad sve ovo uzmemo u obzir postaje jasnije koju političku težinu ima istup Sulejmana Ugljanina i da to nije nasumični hitac u vazduh koji se može ignorisati, već novi metak u telo srpskog nacionalnog bića. Pa hajde da prvo pogledamo šta je to Ugljanin onomad izjavio.

Šta je Uhljanin zapravo tražio?

Saga konkretno počinje od evropskog poglavlja 23 o čijem je usaglašavanju Ugljanin razgovarao sa Ružićem par dana ranije u Beogradu. U agendama tog poglavlja Ugljanin opravdano vidi priliku za maksimalizaciju svojih nacionalnih zahteva i koristi je. S toga on, na konferenciji za novinare od 3.11.2017. traži „da revizijom Akcionog plana za nacionalne manjine u ovaj dokument treba uvrstiti i datum uspostavljanja evropskih snaga bezbednosti i evropskih pravosudnih organa u Sandžaku”.(4)

Da Vas podsetimo:  Tužilaštvo sedam meseci nije maklo s mesta, krivi policiju dok RTS privatnim produkcijama sada daje više novca i plaća i proviziju

Dalje, on kaže:

„Tražimo i precizan datum povlačenja srpske policije, vojske, tajnih službi, pravosudnih organa sa teritorije Sandžaka. Ovi naši zahtevi su u skladu sa odlukama Mirovne konferencije o bivšoj Jugoslaviji u Hagu, kada je i održan referendum građana Sandžaka o autonomiji“(5)

“Na teritoriji Sandžaka srpska vojska, policija, tajne službe i njihovi činovnici se ponašaju monstruomski i neprijateljski prema Bošnjacimja i civilnom stanovništvu uopšte. Srpska policija i pravosuđe u Sandžaku su fašistički pijuni, pijuni onog dela srpskog naroda koji su u osnovi četnici i koji žele da proteraju sve što im Rusija naredi, da ovde ne ostane nijednog normalnog Bošnjaka, Albanca, Srbina i Crnogorca“(6)

Ugljanin je dodao da je o ovim stavovima već obavestio premijerku Srbije, kao i nadležnog ministra za manjinska pitanja, te da očekuje da će nadležni organi „konačno početi ozbiljno da rešavaju sandžačko pitanje“ i završio:

„Sandžak je jasno definisana teritorija, sa međunarodno priznatim granicama na Berlinskom kongresu, koja ima 8. 678 kvadratnih kilometara. Sve ovo govorimo u cilju rešavanja nagomilanih problema i uspostavljanja trajnog i stabilnog mira, sa Sandžakom kao teritorijom pod specijalnim statusom koja će biti pod zaštitom UN“(7)

Da, tako je govorio Ugljanin. Ne pametno kao Zaratustra, ali dovoljno lukavo i zabrinjavajuće po Srbiju, koja političkim slepilom, ili namerom, Aleksandra Vučića sve više geostrateški slabi umesto da jača. Onome ko je pažljivo pročitao uvod ovog teksta jasno je da Ugljanin ne istupa slučajno, niti govori sam, pa s toga demanti Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave kako u razgovoru Ugljanina i Ružića nije bilo govora o autonomiji Sandžaka ili o „bilo čemu drugom što bi moglo da ukaže na tendenciju narušavanja ustavnog poretka Srbije“(8), ne znači ništa, osim pranja ruku.

On autonomiju i ne traži od ministarstva već od „međunarodne zajednice“ i njenih već uspostavljenih mehanizama, poput „Grupe Prijatelja Sandžaka“ o kojoj smo više puta pisali na ovom portalu. Vučić ćuti, ali budite sigurni da će se oni uskoro pojaviti na terenu, ili bar oglasiti saopštenjem. Ugljaninova strela je odapeta i leti ka cilju…

A šta njegov istup zapravo znači?

Poslednji pasus Ugljaninovog izlaganja, u kome nas podseća šta je zapravo Sandžak („teritorija … koja ima 8. 678 kvadratnih kilometara“), upozorava da on ponovo internacionalizuje problem „Sandžaka“ kao oblasti koja geografski pripada dvema međunarodno priznatim državama, Srbiji i Crnoj Gori, ali teško je u ovom momentu reći da li za to ima podršku Zapada budući da Crnogorci tek što su postali članica NATO-a, koji im navodno garantuje nepovredivost granica. Može biti da će to biti zapadni „štap“ ako crnogorski narod nastavi da se ne miri sa „članstvom“, kao vidom okupacije koji im je navukla sopstvena politička „elita“.

Da Vas podsetimo:  Subvencije za MHE: Nikola Petrović više nije među glavnim igračima

Ostali aspekti Ugljaninovog istupa manje-više su poznati i bošnjačkoj i srpskoj javnosti, ali njihovo potezanje u ovom trenutku dešava se kao upozorenje šta će se sve naći na stolu ako se Srbija ogluši o „savete“ Hojta Jia. Direktno pominjanje Rusije i njeno stavljanje u kontekst sa nekakvim delom „srpskog naroda koji su u osnovi četnici i koji žele da proteraju sve što im Rusija naredi“ moglo bi se smatrati delom Ugljaninove političke šizofrenije, da se ne poklapa sa sličnim istupima bukvalno svih evro-atlantskih ispostava i lobista u Srbiji od Dragana Šormaza do Nenada Čanka i da u sebi ne nosi poruku koju svako od njih iskazuje na svoj način – prihvatanje nezavisnog Kosova nije dovoljno, moramo se odreći i Rusije.

S obzirom na napred rečeno moramo konstatovati i nedavni susret Erdogana i Ugljanina u Novom Pazaru i činjenicu da Turska ovog muslimanskog nacionalistu sponzoriše, usmerava i kontroliše već decenijama. U tom smislu opravdano je postaviti i pitanje gde počinje, a gde završava Erdoganovo „prijateljovanje“ sa Putinovom Rusijom, odnosno koliko je ono iskreno? Verujem da će analitika ruske diplomatije znati da izvuče prave zaključke iz istupa ovog turskog trabanta u Srbiji.

A šta znači Vučićevo ćutanje? Biću kratak. Znači ono isto što i njegovo ćutanje o Ruskom humanitarnom centru – nespremnost da se nacionalni interesi stave iznad ličnih!

Zanimljivo je kako su druga dva bošnjačka lidera Rasim Ljajić i Muamer Zukorlić reagovali na najnovije istupanje Ugljanina. Rasim Ljajić, čovek koji je svojevremeno stvorio Sulejmana Ugljanina kao paravan za svoje aktivnosti (Alija Izetbegović je Uljanina postavio na predlog Ljajića, koji je i posle toga ostao njegov prvi izbor), pa se sa njim navodno posvađao i u vreme Vučića izmirio, nije komentarisao najnovije Ugljaninove stavove, mada se njegova desna ruka, Meho Omerović, od njih ogradio. Ali, ruka i glava nisu isto. Posebno u politici!

Za razliku od Ljajića Zukorlić je prilično oštro osudio Ugljaninov istup i doveo u pitanje njegov legimitet prilikom izbora za predsednika BNV, a to je još žešće učinio šef njegovog kluba većnika u BNV Jahja Fehratović:

„Većina Bošnjaka u Sandžaku ne podržava Ugljaninove stavove, a ubeđen sam da ga ne podržavaju ni većnici sa njegove liste u ovome. Ugljanin nema pravo da u ime Veća, naročito u ime naše većnićke liste, ali i ostalih Bošnjaka iznosi stavove, koji su pogubni po sve nas“(9).

On je još decidiranije ponovio Zukorlićeve tvrdnje da je prilikom izbora za organe BNV pre tri godine bilo „očigledne izborne krađe u Tutinu, na koju nije reagovala tadašnja Republička izborna komisija, te da Ugljanin nema legalitet i legitimitet u ovom nacionalnom organu“.(10)

Da Vas podsetimo:  Američki model decenijama urušava srpsko školstvo – kako se osloboditi „poslušnih robova“

Zanimljivo. Opet Tutin, grad u kome su danas u koaliciji Ugljanin, Vučić i Ljajić. Pa da vidimo kako se to Ugljanin dočepao mesta predsednika BNV.

Ugljanin predsednik BNV uz pomoć Ljajića

Počeću ovaj deo teksta zanimljivom izjavom Muamera Zukorlića o Ugljaninu kao predsedniku BNV datu pre par dana, prilikom ograde od Ljajićevog poslednjeg istupa:

„I ovaj mandat je dobio krađom glasova. Ako želite, daćemo vam snimak krađe glasova njegovih aktivista u Tutinu. On zapravo nema stvarni legitimitet. Ako naredni izbori budu zaštićeni od krađe i ako ga ne podrži Rasim Ljajić, uveren sam da neće imati većinu … Mi ćemo sve učiniti, ali ključ je u rukama izborne komisije“(11) – izjavio je Zukorlić.

Dakle, muftija prilično otvoreno optužuje Ljajića i državu da su pomogli instalaciju Ugljanina na mesto predsednika BNV. Državu očigledno proziva zbog pasivnosti Republičke izborne komisije u odnosu na krađu glasova, ali verovatno se pitate zašto proziva Ljajića?

Zato što zna šta se zapravo dogodilo. Pazite! BNV sačinjava 35 većnika od kojih je 19 sa Ugljaninove liste “Za bošnjačko jedinstvo”, dok je 16 sa liste “Za Bošnjake, Sandžak i muftiju”, koju je na izborima predvodio Zukorlić(12) Bode oči da je razlika tesna, ali još više da nema Ljajićeve liste. Rasim Ljajić svoje neučestvovanje na izborima za BNV „objašnjavao“ je time da su oni (SDPS) sada građanska stranka za koju glasaju i Srbi i Bošnjaci pa ne bi bilo primereno da učestvuju. Laže, kao i obično. Na izborima za BNV glasaju samo Bošnjaci, a može se prijaviti bilo koja politička opcija.

Svojim neučestvovanjem Ljajić je direktno skrojio izborni rezultat i o tome nam govori Zukorlić. Očigledno se radilo o Vučićevoj nameri da sva tri bošnjačka lidera budu smeštena na državni budžet što se i dogodilo. A oni koji su verovali da su Ugljanin i Ljajić u stvarnoj svađi, neka se zamisle šta zapravo znaju o Bošnjacima.

Zaključak

Da rezimiramo. Nema sumnje da nastup Sulejmana Ugljanina nije slučajan. Svojim otvorenim, a nekažnjenim, pozivanjem na separatizam on podlaže vatru koja može uskoro postati požar. To jeste važno pitanje, ali nije nevažno ni koje to snage unutar Srbije (političke, bezbednosne i druge), godinama stoje iza ovog otvorenog muslimanskog nacionaliste? A nema sumnje, on nije pojava, on je projekat. Projekat Turske i Alije Izetbegovića, koga je prihvatio Zapad. Ali i srpska politička elita nakon petooktobarskog puča.

Otuda on toliko traje. Otuda i Vučićevo ćutanje …

Dragan Milašinović

srpskaakcija.com

__________________________________

Odrednice:

(1)​www.nspm.rs/hronika/sulejman-ugljanin-srpska-policija-i-pravosudje-u-sandzaku-su-fasisticki-i-cetnicki-pijuni-koji-zele-da-proteraju-sve-sto-im-rusija-naredi-da-ovde-ne-ostane-nijednog-normalnog-bosnjaka-albanca-srbina-i-crnogorca.html

(2)​ www.tanjug.rs/full-view1.aspx?izb=365143

(3)​ balkans.aljazeera.net/vijesti/reakcije-na-ugljaninovu-posjetu-kosovu-prst-u-oko-srbiji

(4)​www.nspm.rs/hronika/sulejman-ugljanin-srpska-policija-i-pravosudje-u-sandzaku-su-fasisticki-i-cetnicki-pijuni-koji-zele-da-proteraju-sve-sto-im-rusija-naredi-da-ovde-ne-ostane-nijednog-normalnog-bosnjaka-albanca-srbina-i-crnogorca.html

(5)​ Isto

(6)​ Isto

(7)​ Isto

(8)​ fakti.org/serbian-point/ruzic-demantovao-da-je-sa-ugljaninom-razgovarao-o-bilo-kakvoj-autonomiji-sandzaka

(9)​ )​ rs.n1info.com/a339656/Vesti/Vesti/Ferhatovic-Ugljanin-iznosi-licne-stavove-a-ne-stav-BNV.html

(10)​ Isto

(11)​ www.kurir.rs/vesti/politika/2936669/zukorlic-ugljanin-je-lopov-smenicemo-ga

(12)​ Isto

FSK

2 KOMENTARA

  1. Odgovor na pitanje zašto Muslimani(Bošnjaci mrze Ruse.Odgovor potražite u istoriji.U krimskom ratu gro turske vojske činili su muslimani sa ovih prostora(prošli su kako su prošli, ali su ostala pričanja.U drugom sv. ratu okosnicu ustaških jedinaica na Staljingradu činili su muslimani(delovi handžar divizije), pa nije ni čudo da spominju Aćif- efendiju kao tobože zaštitnika,a gde su išli da ratuju ti isti muslimani(poturica gori od turčina, Njegoš) za čije interese neka objasni ovaj što kuka nad izgubljenim privilegijama(šutnut iz vlasti)

  2. Hm,hmm..Sulja, je,blagovremeno,predlozen za procesuiranje,ali je,zbrisao u Tursku,usledila je neka,abolicija..i,nije,dopao u “ keliju Alije Izetbegovica“..adanas,mahalu,krasi spomen ploca Acif efendije…

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime