Šta je Srbija?

1
1618

U jednom od svojih skorijih dopisivanja sa velikim Noamom Čomskim, poslao sam mu nekoliko kompozicija Stribora Kusturice, a on je na to reagovao konstatacijom u formi pitanja: „Znači, ovo je Srbija?“ Odgovorio sam potvrdno. Striboru ostaje samo da se raduje, a mene je posle tog mejla počelo da muči jedno pitanje – šta je Srbija?

Da li je Srbija Srbija? Da li je srpski narod Srbija? Da li je Srbija najokrnjenija krhotina bivše Jugoslavije? Da li je samo Beograd Srbija? Da li je Republika Srpska Srbija? Doduše, na ovo pitanje znam nedvosmislen odgovor – jeste!

Da li je Srbija nada u povećanje plata i penzija? Da li je Srbija večiti kandidat za EU, tj. večiti putnik za nigde? Da li je Srbija ono što je izgubljeno ili ono što je sačuvano? Da li je Srbija krst ili je na krstu razapeta? Da li su „Parovi“, „Zadruga“ i „Farma“ Srbija? Da li je Srbija estrada? Da li je Srbija troje ljudi? Jesu li svi Srbi političari, starlete i kvaziumetnici? Da li je Srbija siromaštvo? Da li je Srbija nakrivljeni poljski toalet, ali sa troslojnim toalet papirom unutra? Juče su rekli da Srbija ima najviše manjina u Evropi. Onda me interesuje i to da li su u Srbiji manjine većina? Da li je Srbija televizija? Da li je Srbija kolonija? Da li je Srbija bojno polje? Da li je Srbija među šljivama ili među silama? Da li je Bondstil Srbija, pošto znamo da Kosovo jeste Srbija?! Da li je Srbija strana fabrika studenata? Da li je Srbija milion i po funkcionalno nepismenih? Da li je Srbija demokratska država? Da li je Srbija žrtva titoizma? Da li je Srbija tor, a Srbi stado? Da li je Srbija država ili geografski pojam? Da li je Srbija samo istorijska odrednica nečega što je ovde postojalo?

Da Vas podsetimo:  CELO SELO NA TRAKTORIMA DOŠLO DA GA ISPRATI U ZATVOR: Nije imao da plati kaznu 10.000 dinara za ovo!

Je li Srbija slavna zaostavština mučenika i svetaca ili nasledstvo onih koji su je razarali i Srbe načinili mučenicima? Da li je Srbija robija? Da li je Srbija zemlja za izbeći? Da li je Srbija samo tema zapadnih medija? Da li je Srbija velika nezaposlenost? Da li je Srbija buduća NATO članica ili večita NATO žrtva? Da li je Srbija tabloid? Da li je Srbija gubitnik? Da li je Srbija namenjena Srbima? Da li je Srbija privatizovana? Da li su izbori Srbija? Da li je Srbija crna rupa? Da li je Srbija isplativa? Da li su dva lava na kapiji Srbija? Da li je Srbija šoping mol? Da li je Srbija Holivud? Da li je Srbija istina ili laž?

Srbija je zemlja pogaženih principa, otete imovine, prodatog nasledstva, ponekad ukaljanog obraza, zatrovanog naroda, proterane inteligencije i prćija idiota! Srbija je udžerica na kraju svakog puta, prokazana teritorija dužna da se raspadne, šahovska tabla velikih stranih ubica koji sebe nazivaju državom, kandidat kandidata za sve kandidature, žuto svetlo na semaforu, obilaznica Evrope i sveta, kaljuga u koju upada guma svakog automobila, zemlja tuđih ljudi, novi Gvantanamo, šerpa u kojoj svako ko želi zakuvava svoju čorbu, pognuti prosjak pred tuđom čizmom i slinavo dete koje plače za ocem i majkom kojih se samo odreklo!

Međutim, za mene je Srbija sve gorenavedeno, ali isto tako i zemlja koja može biti sve anti onome što sam naveo. Put ka tome jeste put pravoslavlja i nacionalne svesti. Ako sa tog puta načisto skrenemo – skrenuli smo! Nije bilo lako baciti vekove u vodu, odreći se krsta i krsne slave zarad izmišljenih bratstava i u krvi razjedinjenih jedinstava, ali mi smo to uspeli.

Da Vas podsetimo:  POČEO DA SLAVI SLAVU: Rajli već 10 godina živi u Srbiji, Srbi i Amerikanci sličniji nego što mislimo!

Krajnje je vreme da nam svima Srbija bude ono čime je svaki normalan Srbin večito smatra – svojom zemljom, od Boga otkupljenom, ratovima sačuvanom, krstom prekrštenom, ponos nas samih, zemlja kulture i umetnosti, zemlja svetaca, zemlja pametnog naroda, zemlja dobrih ljudi, matica, ponos i zemlja uzdignutog čela. Meni mnogo nedostaje takva Srbija! Valja nam vratiti se sebi i biti ono što smo, ali pre toga moramo prestati biti ono što nismo. Ukoliko to ne učinimo, ostaćemo ona Srbija iz prethodnog pasusa koja to ime ne zaslužuje, a mi ćemo večno biti narod rastrzan između onoga što nije i onoga što bi želeo biti, a koji je već odavno zaboravio biti ono što jeste i što je jedino moguće.

Milan Ružić

iskra.co

1 KOMENTAR

  1. Kolonija Hrvatske za izvoz njihovog smeća od hrane i jeftinu prodaju naših njiva i preduzeća Hrvatima koje provode hrvatske sluge u Srbiji. Hrvati zabranili Vučiću da dolazi u NDH ali samo ti odi i ulizuj se ali oni te ne žele ni tako poniznohg i pokrnog niko ne ceni slabića.Hrvatima je kriv heroj major Tepić što im nije živ pao u ruke kao oficiri u Bjelovaru koje su zarobili pa žive klali i pišali po njima. Njima su bili bolji komadanti varaždinskog korpusa i koprivničke kasarne koji su se predali izdali ljude i pogazili zakletvu koju su položili. Godinama su primali platu u miru a čim je došlo do rata oni se predaju? Predsednika Srbije u hrvatskom saboru nazivaju ćetnikom? Svaki dan hrvatske radiostanice i državna tv vrište o srboćetnicima a u Srbiji muk i ćutanje zašto? Vučić brže bolje hrvatima asfaltira ulice u Tavankutu a svestan je da Srbi u privremeno okupiranoj Republici Srpskoj Krajini žive baz vode, struje i cesta i ne pita do kada? Hrvatima se pogoduje pa kupuju naše njive i preduzeća po Srbiji dok Srbin to ne sme od „ branitelja“ u Hrvatskoj do kada? U Srbiji ćirilica normalna gde ima i gde nema Hrvata u Hrrvatskoj ćirilica Srbima strogo zabranjena. U Hrvatskoj pričaju o genocidnim Srbima dok u Srbiji uporno neko brani istinu o najgorem genocidu u XXI veku proterivanju Srba iz Krajine. Hrvati i Vatikan to rade sistematski i pre prvog svetskog rata pokatolićavanjem u manastiru Marči, Žumberku, Križevačkim selima, i podravskim selima oko Trešnjevice koju su preimenovali u Črešnjevicu. Pa kroz prvi i drugi svetski i ovaj zadnji građanski Srbi sistematski s 45% udela u stanovništvu spali klanjem i genocidom na samo oko 3 % a Srbija ćuti? Pa tako Srpska Kapela, Srpske Moravice, Majkovac i stotine srpskih sela u Hrvatskoj nose nova dovoljno hrvatska i katolička imena a Srbislavci u Srbiji ne može zašto? Zbog podaništva, sluganstva i naše gluposti i slabosti. U Ameri ci se ameri opet sprdaju sa Srbijom i brane svoje ustaše kažu nisu slednici NDH? Pa kako im je onda valuta kuna kao i u NDH, skandiraju pozdrav za dom spremni kao u NDH, Skandiraju na stadionima kolji, kolji Srbina kao u NDH, izvršili su genocid na Srbima iz privremeno okupirane Republike Srpske Krajine uz pomoć eu, vatikana i amera. A ” naše” “kao srpske novine” blic, kurir, vesti i ostale ne dozvoljavaju da slučajno kažete ustaša jer su i administratori proustaše u Srbiji? Kolonija Srbija je baš kolonija okupirana i ponižena. U našoj Srbiji ne smemo reći ustaša jer ih vređamo a nema veze što u Hrvatskoj od jutra do sutra preko tv i radia ono malo Srba mora slušati o SRBOČETNICIMA čak i Vučića zovu u njihovom saboru četnikom. Koji izdajnici su moderatori u ” srpskim” izdajničkim portalima, ko to u Srbiji nedozvoli da se genocid nad Srbima zove GENOCID šta i jeste?

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime