Šta je Vučić potpisao u Tirani

1
158

Šestog decembra 2022. godine šefovi država i vlada i funkcioneri EU i takozvanog Zapadnog Balkana su usvojili Deklaraciju iz Tirane (pun naziv: Deklaracija iz Tirane: Samit EU-Zapadni Balkan).

Piše Dejan Mirović

Deklaracija je izrazito antiruski nastrojana, pokazuju pravila tumačenja međunarodnih akata koje je u našoj pravnoj nauci definisao aklademik Milan Bartoš (egzegetički, teleološki i istorijski metod). U članu 1 Deklaracije iz Tirane je naglašeno da Rusija eskalira agresorski rat protiv Ukrajine i da ugrožava evropski i globalni mir i bezbednost. U članu 4 se ponovi navodi da Rusija eskalira agresorski rat protiv Ukrajine i ističe se, u tom kontekstu, da je neophodno uvođenje „restriktivnih mera“ protiv Moskve. Član 9 poziva na posvećenost postizanju „sveobuhvatnog i legalno obavezujućeg sporazuma“ između Beograda i Prištine. U članu 11 Deklaracije iz Tirane se ističe da Rusija ima isključivu odgovornost za tekuću energetsku i ekonomsku krizu. U članu 13 se navodi da je potrebno smanjiti zavisnost od ruskog gasa. Član 24 naglašava potrebu za većom saradnjom u oblasti bezbednosti povodom „ruskog rata protiv Ukrajine“.

Aleksandar Vučić je bespogovorno i bez ikakve rezerve pristao na antiruske o antiustavne formulacije sadržane u Deklaraciji iz Tirane. U skladu sa članom 7 Bečke konvencije o ugovornom pravu iz 1969. godine Vučićev pristanak na antiruske članove Deklaracije iz Tirane obavezuje Republiku Srbiju. Dakle, Vučić se obavezao da će uvesti restriktivne mere/sankcije protiv Ruske Federacije. Prihvatanje Deklaracije iz Tirane, posebno člana 9 o obavezujućem sporazumu između Beograda i Prištine pokazuje da Vučića ne interesuje čak ni pravna činjenica da RF drži veto u SB UN za ulazak takozvanog Kosova u ovu organizaciju. U patološkoj želji da ostane na vlasti po svaku cenu, ovaj čovek je otišao i korak dalje u kršenju unutrašnjeg i međunarodnog prava u odnosu na sramna glasanja Srbije u UN protiv RF tokom 2022. godine – prihvatanjem restriktivnih mera protiv RF, koje su sinonim za sankcije.

Da Vas podsetimo:  Bosanska borba za srpsko nasleđe: Tvrtko moj, divni mili
Foto: Printscreen YouTube, Instagram/buducnostsrvijeav

Medijski cirkus sa dronovima i vojskom, mitinzi u Kosovskoj Mitrovici, pokliči da neće nikada otići u Tiranu ili da će otići premijer Branbić, su bili priprema za izdajničke postupke Vučića u Tirani. Nakon toga, u skladu sa uputstvima njegovog savetnika i ratnog zločinca Blera, Vučić je satima sluđivao srpsku javnost kontradiktornim porukama prema kojima on nije pisao Deklaraciju iz Tirane iako je potpisom pristao na nju i da nije uveo sankcije RF iako se potpisom saglasio sa pozivom na restriktivne mere/sankcije protiv Moskve.

 

Na kraju je, u skladu sa podmuklom britanskom propagandnom metodologijom, izvukao iz konteksta pristanak tadašnjeg rukovodstva u Moskvi na zapadne sankcije SRJ 1992. godine, prećutkujući da se upravo RF suprostavila bombardovanju SRJ 1999. godine koje je predvodio, podsetićemo, upravo njegov sadašnji ideolog i mentor, ratni zločinac Toni Bler.

1 KOMENTAR

  1. Da li je ovakvo ponašanje Vučića neočekivano ?? Od prvog dana kada je došao na vlast, a izabran je zbog obećanja i uvjeravanja da će zaustaviti VELEIZDAJU KiM od strane Tadica i D S, on nastavlja VELEIZDAJU više i opasnije . Sve te godine, opozicija ( ona prava ) , samo kuka, slini i plače, u suštini ne čini dovoljno da bi VELEIZDAJU spriječili. Priliku i mogućnost imaju. Kokretno sada , neka napuste sve institucije sistema uz proglas da je Vučić kao predsednik uzurpirao ovlasti koje mu ne pripadaju, da krši Ustav, da njegov potpis u Tirani ne vrijedi ništa ……………….
    Ukoliko im nije stalo samo do „stolice“, time bi ozbiljno uzdrmali Vučića, ali i počeli stvati uslove za fer i poštene izbore, a jedan od tih uslova bi bilo i srazmjeran pristup medijima…………strogo poštivanje
    Ustava ………

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime