Šta može radnik s 40.000 mesečno: Ono što je išlo u kolica, sada staje u kesu

1
56
foto:pixabay

Minimalna zarada od 1. septembra trebalo bi da iznosi 40.000 dinara, što je i dalje manje od minimalne potrošačke korpe. Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) traži da se minimalac poveća na 50.000 dinara, a generalni sekretar ASNS Nebojša Rajković napominje da radnici danas žive mnogo gore i ono što je prošle godine za određeni iznos novca kupovao u srednjim kolicima, sada staje u jednu kesu.

„Teško živimo i mi koji imamo prihode iznad proseka. Odrekli smo se izlazaka, pozorišta, onoga što je zadovoljstvo, da bismo preživeli koliko toliko“, rekao je Rajković u Studiju lajv na N1.

Ističe da zaposleni koji primaju minimalac žive na granici siromaštva. Njih je oko 400.000 u Srbiji, a 200.000 građana prima plate manje od minimalne.

Rajković kaže da je ASNS došao do proračuna da je održivo da zaposleni primaju najmanje 50.000 dinara mesečno neto, dok bi bruto to iznosilo oko 68.000.

Taj iznos bi, prema rečima Rajkovića, obezbedio “jedan elementaran život radnika i njihovih porodica”. Ipak, objašnjava da cela prodica ne može da živi sa samo 50.000.

Samo za grejanje prosečnog stana od 60 kvadrata ove zime će biti potrebno oko 100.000 dinara, što je oko 12.000 mesečno, ukazuje Rajković.

On kaže da su fiksni mesečni troškovi nešto viši od 20.000 i pita šta da jedu ljudi za preostalih 20.000 od minimalca. Posebno u situaciji neprestanog poskupljenja hrane i proizvoda koje najčešće kupujemo u prodavnicama.

izvor:https://013info.rs/

1 KOMENTAR

  1. Ako, tako treba mnogim radnicima i bar nekim neradnicima u Srbiji. Prodali su se za sto evra -neki čak samo za dva litra ulja, kilo šećera ili brašna isl. -prodali su se i mladi za sličnu sumu, penzioneri takođe, i glasali za -verovatno ne svi ali ipak ipak i previše njih- za najžešćeg, verovatno dovoljno „opičenog“ diktatora u istoriji Srbije. Mrsko mi je čak i ime da mu pominjem ali ipak svi znamo ko je i čime se bavi taj sa inicijalima AV. Jaši i ukida Ustav po potrebi, muva sa izborima i kod brojanja glasova, svake dve godine- ubuduće možda i jednom godišnje- bi da organizuje izbore, otvaranjem granica prema Albaniji (indirektno i prema Kosmetu) Makedoniji itd. namerno želi da uništi srpsku poljoprivredu, voćarstvo i stočarstvo itd. itd. Rasprodao je za bagatelu najvrednija srpska nalazišta zlata i bakra Kinezima. Oni su za prvih 6 mesevi o.g. iskopali 122.000 unci zlata vrednosti od oko 230 miliona evra i skoro 100.000 tona bakra u vrednosti od oko 1 milijardu evra (pisale prekjuče BG Večernja novosti!) AV je sve i svja -gospodar i zemlje, i voda, šuma i brda, vazduha, ukratko svega u Srbiji i svakog stanovnika Srbije! Sličnih primera bezbroj. Lista korupcionaša iz vlade i bliskih vladi kao i liste zločina su bez kraja
    Pa sada mnogi od 27% u biračke listove upisanih glasača koji su ga birali na aprilskim izborima kukaju zbog niskih plata! Pa zašto ne izađete na ulice i proterate uzurpatora čuvenim srpskim govnjivim motkama sa vlasti? Nemate muda za to -a imate lažne hrabrosti da kukate o niskim platama? Nikoga, pa ni srpskog diktatora ne treba ubiti ili ozbiljno povrediti- ali ga treba što pre strpati u Zabelu kod Požarevca kako bi se robijanjem odužio potlačenima za sve svoje surovosti. A posle toga i uz pomenutoga, u ćorku i sa svim njegovim skutonošama, ministrima i drugim mućkarošima koji zajedno sa njim upropastiše i Srbe i Srbiju. Ako treba, -a treba će, pošto je tih luperdi previše, umesto planirane izgradnje stadiona AV– proširiti zatpovr u Zabeli! Na kraju -kako je odavno rekao jedan pametan čovek -SVAKI NAROD IMA VLADU KOJU ZASLUŽUJE. Zato, valjda, i Srbija ima jednog AV, Malog batu i gomilu mafijaša oko njih.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime