Šta nam može „Ahtisari plus, plus“ – pored Rezolucije 1244

1
1694
Foto: printscreen (vidovdan.org)

Nema cene po kojoj bi Srbija, pored Rezolucije 1244, trebalo da prihvati ultimatum i prizna nezavisnost takozvanog Kosova, pogotovo ne za nekakvo maglovito učlanjenje u Evropsku uniju, kaže za Sputnjik profesor Dušan Čelić komentarišući najavu da će Srbiji biti ponuđen „Ahtisarijev plan plus, plus“.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će Srbija do kraja godine dobiti ultimatum po kome će morati da prizna nezavisnost Kosova u zamenu za garancije za ulazak u Evropsku Uniju, ali i da će dobiti poseban status za Srbe.

Predsednik je naglasio da je reč o „nekom Ahtisari plus, plus planu“, koji će biti inicijativa budućeg specijalnog izaslanika EU za Kosovo, koji će biti čovek blizak Berlinu.

Ultimatum nije ništa novo

Univerzitetski profesor iz Kosovske Mitrovice dr Dušan Čelić kaže da pominjanje najnovijeg plana za rešenje kosovskog pitanja jeste novost, ali da je s druge strane poznato i veoma jasno da je plan Zapada da se nakon ukidanja taksi ubrzano nastave pregovori Beograda i Prištine.

„Očigledno je da se bliži trenutak kada će Priština ukinuti takse, pa se sada traži neka izlazna strategija za Aljbina Kurtija koji je čvrsto zastupao stav da neće biti ukidanja taksi, bez reciprociteta. Sad mu treba dati nekakav, makar verbalni izlaz iz tog ćorsokaka u koji je sam ušao. Zapravo mislim da je reč o klasičnom pucnju u nogu, jer mi se čini da je bilo u interesu Prištine da se pregovori nastave. Ovako, čini mi se da su dali prostora Beogradu da sagleda poziciju“, kaže Čelić.

On dodaje da ultimatum samo nastavak, odnosno realizacija onoga što se nagoveštavalo krajem prošle i početkom ove godine od strane predstavnika, pre svega Sjedinjenih Američkih Država, da će se definitivno tražiti priznanje nezavisnosti takozvanog Kosova.

Da Vas podsetimo:  Zločini na Kosovu se nastavljaju

Maglovito učlanjenje u Evropsku uniju

Čelić upozorava da, ako ovaj plan već sada postoji na papiru, treba odmah znati i javnost obavestiti o tome koji je stav naše države o njemu. Predsednik je rekao da ne može da pristane na nezavisnost u zamenu za članstvo u Evropskoj uniji, ali je rekao i da će o tome pitati narod, ali nije jasno na koji način, primećuje naš sagovornik.

„Da li je to nagoveštaj nekakvog referenduma, da li će on biti konsultativni ili ustavni, da li će uopšte biti referenduma, to nije jasno. Moj stav je da zaista nema cene po kojoj bi Srbija trebala da prizna nezavisnost takozvanog Kosova. Pogotovo ne za nekakvo maglovito učlanjenje u Evropsku uniju, koja ima svoje ogromne unutrašnje probleme. U srpskom društvu još nije bilo ozbiljne rasprave o tome šta se dobija, a šta se gubi učlanjenjem u EU. Svaka ozbiljna vlast, bilo da je reč o periodu neposredno pre ili posle izbora, o takvoj vrsti ponude ne bi smela da razmišlja“, kaže Čelić.

Ne zaboraviti Rezoluciju 1244

On dodaje da je očigledno da je Srbija na prekretnici i pred ultimatumom, ali da ni u jednom trenutku ne treba da zaboravi na postojanje Rezolucije 1244 Ujedinjenih nacija, koja, prema njegovim rečima, posebno sada, ne sme da se izgubi iz vida, ali i nastupa srpskih zvaničnika, na bilo kom mestu. Oni koju u Briselu ili Berlinu smišljaju plan „Ahtisari, plus, plus“, ma kako on izgledao, treba da se sete da je još uvek na snazi Rezolucija 1244, ističe Čelić.

„Podsećam, Srbija ima svoj Ustav, a Rezolucija 1244 zapravo je jedini međunarodni dokument koji predstavlja validno sidrište, validno uporište svake naše sadašnje i buduće borbe za Kosovo i Metohiju“, ističe Dušan Čelić u Razgovoru za Sputnjik.

Da Vas podsetimo:  Tužno pismo sa Kosova i zastava na pola koplja

Govoreći o najnovijem planu za Kosovo predsednik Vučić je naglasio da nikada nije prihvatao ultimatume, kao i da će nastojati da pronađe najbolje rešenje za srpski narod, ali i da će se Srbija truditi da ne ugrozi mir i stabilnost.

Senka Miloš
Izvor: Sputnik

1 KOMENTAR

  1. Djindjić, Tadić i Vučić pretstavljaju rezultat petooktobarskog prevrata !!! Svi oni otplaćuju „kredit“ onima uz čiju su se pomoć dokopali vlasti. Ne placati rate kredita, skupo košta ( Djindjić ) !!!
    Svi iracionalni potezi i Tadića i Vučića se samo time mogu obijasniti!!! Tako se moze shvatiti i nezapanćena VELEIZDAJA Naroda i Drzave!!!Vučić je pod permanentnim ultimatumima, pa ih više i ne primjećuje !Jedina prava brana, prepreka, barijera za predaju KiMa jeste R1244, USTAV Srbije , Narod i Crkva!!! Borimo se protiv vlastitog predsjednika, vlastitog parlamenta i stranih agresora za očuvanje teritorijalnog integriteta Drzave !!! Da nije došalo do ovolike VELEIZDAJE KiM bi, bez obzira na bombardovanje i sve što smo prošli , ostao u sastavu Srbije i o tome više nitko nebi imao potrebu da diskutuje, a i pitanje Republike Srpske bi bilo znatno povoljnije !! Pokretanje pitanja VELEIZDAJE i PLJAČKE biti će početak izlaska iz moralne, duhovne, matrijalne i svakolike Krize Drzave Srbije !!

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime