Šta nam saopštavaju Prvomajski proglasi 2022. godine?

0
56

Tradicionalno pred Prvi maj sindikati i leve političke organizacije izdaju svoje proglase i najavljuju aktivnosti za Međunarodni praznik rada, izvukli smo osnovne poruke iz njih.

Prvomajski protest 2018; Foto: Matija Jovanović / Mašina

Najstarija sindikalna centrala u Srbiji, Savez samostalnih sindikata Srbije (SSSS), će u nedelju organizovati protest ispred fabrike kompanije Jura u Leskovcu kako bi pružili podršku tamošnjim radnicima i sindikalnim predstavnicima.

„Snažno, organizovano, svim pravnim i drugim sredstvima, bićemo uz vas, kako bi se, glasno i jasno čulo – radnici u Srbiji nisu robovi, ne dozvoljavamo eksploataciju i diskriminaciju“, saopštava SSSS.

Stav ovog sindikata je da se moraju poštovati Ustav, zakoni, radnička i sindikalna prava, pravo radnika na dostojanstvene zarade i uslove rada. Samostalci kažu da će „radnici Srbije poštovati poslodavce i političke elite u istoj meri koliko i oni njih“ i dodaju: „Interes za pristojnom platom cenićemo ni više ni manje od interesa za profitom i stabilnom ekonomijom“.

Ujedinjeni granski sindikati „Nezavisnost“ će iskoristiti Prvi maj da pod parolom „Opasulji se – organizuj se u sindikat“ predstave svoj rad i pozovu na organizovanje radnika i radnica na Trgu Nikole Pašića u Beogradu, u nedelju od 12h.

„Nezavisnost“ saopštava da bez obzira na sve probleme radnika u Srbiji Prvi maj obeležavaju praznično: „šaljući poruke o kontinuitetu naše borbe za zdravo i bezbedno radno mesto, kvalitetne kolektivne ugovore i dostojanstvenu zaradu“. Iz ove centrale kažu i da će zahtevati da učestvuju u svim radnim grupama koje će raditi na izmenama i dopunama radnog i socijalnog zakonodavstva u budućnosti.

„Cilj nam je da sindikalno organizujemo sve radnike koji po bilo kom osnovu rade u našoj zemlji i insistiraćemo i da nam to bude omogućeno kroz nova zakonska rešenja. Pravo na sindikalno organizovanje treba da imaju svi!“, saopštavaju iz „Nezavisnosti“.

Ko krade rad?, Prvomajski protest; Foto: Ana Vuković

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ saopštavaju da je njihova borba za ostvarivanje radničkih prava u Srbiji svakodnevna i neprestana i podsećaju na svoje učešće u izbornoj kampanji:

Da Vas podsetimo:  Ko o čemu, Hrvati o poštenju!

„U godini u kojoj smo uspeli da kao jednu od najvažnijih istaknemo temu izmene Zakona o radu kao neophodnog koraka ka normalizaciji društva u kojem živimo, izborili smo priliku da tu temu i institucionalizujemo preko našeg predstavnika u Skupštini Srbije. To će nam u narednom periodu biti najvažniji zadatak i najveći doprinos radničkoj borbi u Srbiji.“

„Umesto teatralnog manifestovanja“, ovaj sindikat najavljuje demonstracije „ukoliko Vlada ne bude imala sluha za naš zahtev za usvajanje novog Zakona o radu“.

„Sloga“ želi prijatan boravak svim radnicima koji će tradicionalno roštiljati na izletištima: „Svima im želimo prijatan boravak u prirodi i odmor od robovskog rada kojem su u većini izloženi“.

Prvomajski protest 2017; Foto: Ana Vuković / Mašina

Politička platforma „Solidarnost“ i koalicija Moramo će organizovati Prvomajski protest koji će započeti na Trgu Nikole Pašića u 12h gde će biti i dešavanje „Nezavisnosti“, zatim će krenuti u protestnu šetnju ka Trgu Slavija.

„Solidarnost“ i njeni koalicioni partneri kao osnovnu poruku Prvog maja ističu poziv na mir.

„Rat koji besni u Ukrajini ne samo da je ugrozio živote i opstanak mnogih radnika i radnica koji su direktno pogođeni ratnim razaranjima, već će njegove posledice u vidu pogoršanja međunarodnih odnosa, krize u privredi, ekonomiji i proizvodnji i snabdevanju hranom na svojoj koži osetiti veliki broj ljudi širom sveta“, navodi se u proglasu.

Oni podsećaju i na težak položaj radnika i radnica u Srbiji – na nedavno poginule rudare, veliki broj radnih sati i niske zarade i zato pozivaju sve da im se pridruže u borbi za: „platu za život kako bismo pristojno živeli a ne samo preživljavali, kraće radno vreme kako bismo imali vremena za porodicu i prijatelje, sigurno zaposlenje kako ne bismo svakog dana strepeli od gubitka posla.“

https://www.masina.rs/

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime