Šta piše u odluci Srba da napuste sve kosovske institucije

1
170

Predstavnici Srba sa Severa Kosova i Metohije odlučili su na sastanku u Zvečanu, u subotu 5. novembra, da napuste sve privremene institucije na KiM.

Predstavnici Srba u kosovskim insitucijama na sastanku u Zvečanu, Foto: Zoran Vlašković

Predstavnici Srba napustili su privremenu vladu i skupštinu Kosova, sudstvo i policiju, lokalne samouprave…

Sve odluke o napuštanju kosovskoih insitucija donete su jednoglasno i uz odobrenje velikim aplauzima. Na samom sastanku Srbi u kosovskoj policiji su skidanjem uniforme kosovske policije iskazali neposlušnost ovoj kosovskoj instituciji.

Zaključke sa sastanka predstavnika Srba sa Severa KiM prenosimo u celosti.
Sa sastanka u Zvečanu, Foto: Zoran Vlašković

„Mi, politički i institucionalni predstavnici srpskog naroda sa severa Kosova i Metohije, nakon današnjeg sastanka, jedinstveno smo doneli sledeće zaključke:

1.Priština konstantno ruši Međunarodno javno pravo i Briselski sporazum i mi Srbi sa Kosova i Metohije pozivamo Prištinu da se vrati poštovanju Međunarodnog javnog prava, Briselskog sporazuma i svih drugih akata koji su zaključeni u okviru Dijaloga Beograda i Prištine, a koji se vodi na osnovu mandata Generalne skupštine UN i uz posredovanje EU.

2.Srpski narod na Kosovu i Metohiji izložen je neprestanom i kontinuiranom teroru i svakovrsnom nasilju institucija u Prištini i nezakonitim jednostranim aktima počevši od nebrojenih kršenja slobode kretanja, nelegalnih i nasilnih upada specijalnih jedinica Rosu na sever Kosova i Metohije, izgradnje četiri nelegalne albanske policijske baze u zelenoj zoni i na uzurpiranoj privatnoj imovini naših građana, preko etnički motivisanih sudskih progona zbog izgovorene reči i političkog delovanja, zabrane prava glasa na srpskim izborima i referendumu, do pokušaja izazivanja humanitarne katastrofe uskraćivanjem vakcinacije i snabdevanje lekovima Srba sa KiM, što je praćeno gotovo svakodnevnim napadima na naš narod na KiM, naše svetinje i grobove.

3.Upravo zbog naše odlučnosti da poštujemo međunarodno javno pravo i odbranimo Briselski sporazum i sve ostale sporazume postignute u Dijalogu, odlučili smo da napustimo sve političke institucije – Skupštinu, Vladu i četiri opštine na severu Kosova, ali i da napustimo učešće i rad Srba u organima pravosuđa, policije na severu Kosova i svog administrativnog osoblja u četiri opštine na severu Kosova. Ove odluke o napuštanju i suspenziji u institucijama ostaju na snazi sve do trenutka dok Priština ne počne da poštuje međunarodno javno pravo i sporazume dogovorene u Briselu, što konkretno znači:

Da Vas podsetimo:  Da li uživate na protestu Marinike Tepić dok vas siluje Tatjana Vojtehovski?

Dok ne povuče jednostrane i protivpravne odluke o preregistraciji tablica

Dok ne formira ZSO u skladu sa Prvim sporazumom i svim drugim sporazumima koji su po ovom pitanju zaključeni u okviru Dijaloga, a na osnovama rada Upravljačkog tima za izradu Nacrta Statuta Zajednice srpskih opština.

Srpski policajci skidaju uniformu kosovske policije, Foto: Zoran Vlašković

Mi Srbi sa Kosova i Metohije ne pretimo nikome, već se trudimo da sačuvamo mir i stabilnost, kao i svoje pravo na dostojanstven i miran ostanak i opstanak na svojim ognjištima. Zato zahtevamo da Priština odmah počne da poštuje međunarodno pravo i sve sporazume koji su U Dijalogu zaključeni između Beograda i Prištine, a koje je garantovala i sama EU“, navodi se u zaključcima sa sastanka.

Tekst i fotografije: Zoran Vlašković

1 KOMENTAR

  1. Najveće zrtve raspada SFRJ su Srbi sa KiM ! Dok su oni iz Hrvatske ipak prebjegli u Srbiju, oni iz BiH stvorili Republiku Srpsku, Srbi sa KiM su poslije “ petooktobarskog puča “ PRODANI u zamjenu da bi
    VELEIZDAJNICI I KUKAVICE mogli da vladaju Srbijom, gdje im je osnovni cilj bio lično bogaćenje ! Vladajuće ličnosti i partije su se smjenjivale od „petog oktobra “ do danas, a svaka smjena je donosila veći nivo VELEIZDAJE. Dok je Koštunica, dopunom USTAVA učvrstio polozaj Kim a u Srbiji , a Djindić zvanično trazio ispunjenje R1244 (i zbog toga ) iste godine ubijen, pravi cilj rušenja Miloševića počeo je odradjivati Tadić, iako se ne moze reći ni da su Koštunica i Djindjić učinili malo , pri uništavanju Srbije.U njihovo vrijeme se je sprovela “ famozna DIVLJA PRIVATIZACIJA “ , da ne ulazim u detalje iste. Povlačenje Drzave Srbije sa KiM otpočeo je Tadić ( KLASIČNA VELEIZDAJA ) , koji nije ništa učinio niti sprečio pogrom Srba na KiM 2004 g. niti je “ repom mahnuo “ kada su Šiptari rukovodjeni Amerikom proglasili nezavisnost 2008 g. Vučić predstavlja kontinuitet Tadićeve politike predaje ili prodaje KiMa Amerikancima preko Šiptara. Iako je činjenica da je Vučić izdao i predao puno više od Tadića,velika je tezina u tome tko je prvi otpočeo povlačenje institucija Drzave Srbije sa KiMa. Sve ovo što trenutno čini Vučić, jeste u cilju spašavanja sebe samoga. Svima nam je jasno, da je “ Srpska lista “ filijala SNS na KiM, i da sve odluke šta činiti, donosi Vučić. Balansiranje Vučka, izmedju Srpskog Naroda i zapadnog faktora ima jedan jedini cilj…….ostanak na vlasti. Njemu je sasvim sve jedno od koga bi bio srušen, od jednih ili drugih , i to je jedini razlog zbog kojeg “ balansira “ ! Zapadnjaci sa druge strane, shvataju da je veoma teško naći u Srbiji VELEIZDAJNIKA takvog kalibra, koji bi se uspijeo nametnutu Narodu kao vodja, pa je to jedini motiv zbog čega ga oni i dalje podrzavaju. Borba Srpskog Naroda na očuvanju KiM svela se na borbu i pritisak protiv vlastitog pretsednika, koji je uzurpirao sve institucije vlasti, pogazio USTAV, legalizirao korupciju i kriminal. Da nije pod svoja koljena bacio i Patrijaha , rekao bih da nam je naša Pravoslavna i Svetoslavska Crkva jedina šansa da se odbranimo od njega, ovako …………jedino mozemo i moramo u sebi samima ,i uz Boziju pomoć, vidjeti i traziti spas !!!

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime