Šta piše u Sporazumu o sveobuhvatnom strateškom partnerstvu Srbije i UAE?

0
91
Nova ekonomija/Paola Felix Meza

Srbija i Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) potpisali su sporazum o sveobuhvatnom strateškom partnerstvu koji predviđa jačanje saradnje u oblastima mira i bezbednosti, političke saradnje, međunarodne bezbednosti, vojnih pitanja, ekonomije, trgovine, investicija, finansija i bankarstva.

Sporazum je potpisan prilikom posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Ujedinjenim Arapskim Emiratima u septembru, a Vlada je juče objavila da je usvojila je predlog zakona o potvrđivanju tog sporazuma.

Jačanje saradnje je predviđeno i u oblasti industrije, poljoprivrede, saobraćaja, telekomunikacija, pravosuđa, socijalnih pitanja, zdravstva, obnovljivih izvora energije, turizma, kulture i obrazovanja, vidi se u predlogu zakona.

Srbija i Ujedinjeni Arapski Emirati su potpisali Sporazum o sveobuhvatnom strateškom partnerstvu između Vlade Srbije i Vlade Ujedinjenih Arapskih Emirata u Abu Dabiju.

Sporazum je potpisan prilikom zvanične posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Ujedinjenim Arapskim Emiratima od 10-11. septembra 2022. godine, navodi se u obrazloženju.

U oblasti saobraćaja u planu je „istraživanje saradnje centralnih avio-luka Srbije i UAE“, „promovisanje liberalnih mera otvorenog neba u avio-saobraćaju“, „korišćenje potencijala i iskustava u oblasti kopnenog, pomorskog i avio-saobraćaja“.

Kada se radi o investicijama, saradnja predviđa „razmenu informacija o raznim investicionim sistemima i podsticajima“, „međusobno pružanje finansijskih, pravnih i administrativnih olakšica i svih neophodnih procedura u cilju saradnje na uspostavljanju zajedničkih investicionih projekata u Srbiji i UAE, i zajedničkih investicionih projekata u trećim državama“.

U obrazloženju piše da je sporazum potpisan imajući u vidu da se bilateralni odnosi nalaze na najvišem nivou u istoriji, i da postoji izraženi interes da se sveukupna bilateralna saradnja podigne na nivo strateškog partnerstva.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime