Šta radi glavnokomandujući Vojske Srbije?

1
1233

Već danima se u javnosti raspravlja o tome ko je kriv za pad vojnog helikoptera u kojem je poginulo šest osoba i beba stara pet dana. Glavnu reč su preuzeli ministar odbrane Bratislav Gašić i razni ministri iz Vlade, uključujući i premijera, međutim, svi zaboravljaju da je predsednik Tomislav Nikolić glavnokomandujući Vojskom.

nikolic

FOTO: Tanjug

Član 112. stav 2. Ustava Republike Srbije jasno kaže:

“Predsednik Republike, u skladu sa zakonom, komanduje Vojskom i postavlja, unapređuje i razrešava oficire Vojske Srbije.”

Član 2. stav 2. Zakona o Vojsci Srbije kaže:

“Predsednik Republike ili ministar odbrane, po ovlašćenju predsednika Republike može odlučiti da Vojska Srbije nadležnom državnom organu, odnosno organizaciji, organu autonomnih pokrajina i organu jedinica lokalne samouprave, na njihov zahtev, pruži pomoć radi zaštite života i bezbednosti ljudi i imovine, zaštite životne sredine ili iz drugih razloga utvrđenih zakonom.”

Član 17. Zakona o Vojsci Srbije detaljnije opisuje predsednikove nadležnosti:

1) odlučuje o upotrebi Vojske Srbije i komanduje Vojskom Srbije u miru i ratu;

2) utvrđuje osnove razvoja i opremanja Vojske Srbije;

3) utvrđuje osnove mirnodopske i ratne organizacije Vojske Srbije;

4) određuje rodove i službe Vojske Srbije, na predlog ministra odbrane;

5) uređuje sistem komandovanja u Vojsci Srbije i prati sprovođenje sistema komandovanja;

6) usvaja Plan upotrebe Vojske Srbije i naređuje njenu upotrebu;

7) donosi smernice za izgradnju operativne i funkcionalne sposobnosti Vojske Srbije, na predlog ministra odbrane;

8) postavlja i razrešava načelnika Generalštaba, uz mišljenje ministra odbrane;

9) postavlja, unapređuje i razrešava oficire na formacijska mesta za koja je propisan čin generala i odlučuje o prestanku njihove službe, na predlog ministra odbrane;

10) naređuje sprovođenje mera pripravnosti Vojske Srbije u slučaju ratnog ili vanrednog stanja;

11) naređuje mobilizaciju Vojske Srbije;

12) donosi osnovna pravila i druga akta koja se odnose na upotrebu Vojske Srbije;

Da Vas podsetimo:  Kosovo ili siromaštvo?

13) donosi Pravilo službe Vojske Srbije i druga pravila kojima se uređuju unutrašnji red i odnosi u vršenju vojne službe;

14) obavlja i druge poslove komandovanja Vojskom Srbije, u skladu sa zakonom.

Šta radi glavnokomandujući Vojskom?

Otkako se dogodio tragični incident u kojem je poginulo šest osoba i jedna beba, Vlada Srbije, Aleksandar Vučić, ministar odbrane i ostali ministri preiuzeli su glavnu reč, iako je to ustvari posao predsednika Nikolića.

Glavnokomandujući Vojskom je odmah uputio telegram saučešća porodicama nastradalih.

“Celu Srbiju je duboko potresla tragedija koja se dogodila sinoć kod aerodroma Nikola Tesla. Humanost koju su iskazali Omer, Milovan, Nebojša, Ivan, Dževad i Miroslav čini sve građane ponosnim što su imali tu čast da među njima budu tako izuzetni ljudi. Naša srca su ispunjena tugom, ali i ponosom. Slava im.”, navodi se u telegramu predsednika Nikolića.

Posle telegrama saučešća, glavnokomandujući Vojskom je zatražio hitan izveštaj od ministra odbrane Bratislava Gašića i načelnika Generalštaba Vojske Srbije Ljubiše Dikovića i zbunio javnost:

“Jedino istina i iznošenje činjenica mogu razvejati svaki tračak sumnje i očuvati kredibilitet institucije od najvećeg poverenja među građanima Srbije”, rekao je Nikolić.

Gašić se zahvalio predsedniku na podršci i izvestio ga o podacima kojima vojska raspolaže u ovom momentu. “Što se tiče porodica, one će biti obezbeđene u skladu sa zakonom”, rekao je Gašić.

Gašić se “zahvalio” glavnokomandujućem samo na “podršci”?!

Nema Gašić šta da se zahvaljuje Nikoliću na “podršci”, jer bi Nikolić trebalo da vodi glavnu reč u ovom slučaju, a ne keramičarski ministar odbrane!

Koliko je Nikolićeva uloga u ovom slučaju marginalizovana dokazuje i izjava ministar unutrašnjih poslova, Nebojše Stefanovića. Iako on nema apsolutno nikakve veze sa ovim slučajem, to ga nije sprečilo da ga u Podgorici komentariše!

Da Vas podsetimo:  Otvoreno pismo pančevačkog učitelja upućeno ministru prosvete Mladenu Šarčeviću

“Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović nije mogao danas u Podgorici da kaže ko je odlučio da helikopter, koji se u petak uveče srušio kod Beograda, sleti na beogradski aerodrom, ali je najavio da će odgovore na to pitanje dati istraga čiji će rezultati biti poznati javnosti “tokom ove nedelje”, pišu mediji.

SVI znaju više o slučaj koji je u nadležnosti Vojske od glavnokomandujućeg Vojskom!

Podsetimo samo da je predsednik Vlade, Aleksandar Vučić, tokom poplava samoinicijativno preuzeo glavnokomandujuću ulogu Vojskom od generala i glavnokomandujućeg. Čak je predsednik Vlade, Aleksandar Vučić, mimo svojih ovlašćenja i nadležnosti, generalima određivao šta će raditi!

Nije ni čudo što se dešavaju ovakve tragedije, jer niko ne poštuje svoja ovlašćenja i nadležnosti! Naši zakoni su jasno i precizni, ali ih niko ne poštuje. Aleksandar Vučić samovoljno odlučuje o svemu – od dodele ličnih karata i organizovanja akcija hapšenja narko-dilera i tajkuna, do komandovanja Vojskom Srbije i falsifikovanja istraga u nadležnosti Vojne policije (slučaj napada Vučićevog brata na Žandarmeriju).

Vučić se još usuđuje da se žali na to što ga svi napadaju. Pa kako neće, kada je samovoljno preuzeo odgovornost za SVE!

Sada vi sami zaključite ko je zapravo odgovoran za pad helikoptera.

teleprompter.rs

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime