Šta se dešava sa Domom zdravlja „Grocka“?

0
2848

dom-ydravlja-grocka 22. juna 2009. godine,na lični zahtev, sa dužnosti direktora Doma zdravlja “Grocka” razrešena je dr Milka Stanojević, a za vršioca dužnosti te zdravstvene ustanove na šest meseci imenovan je dr.Dragiša Stanojević.

Na tom mestu, dr.Dragiša Stanojević je i dan danas. Stanojević je kadar SPS-a, a Dragišin sin je i odbornik ispred ove stranke u lokalnoj gročanskoj Skupštini. Krajem 2012. godine, računi desetak zdravstvenih ustanova su blokirani i zbog toga su trpeli i zaposleni i pacijenti. Blokirani računi su bili posledica nenamenskog trošenja novca i zaduživanja mimo ugovora sa Fondom, pisali su mediji.

DZ Grocka bio je na korak od finansijskog kolapsa

Među tim ustanovama našao se i Dom zdravlja u Grockoj, koji je u aprilu 2014. godine bio na korak od finansijskog kolapsa. Dugovanja farmaceutskim kućama za lekove iznosila su oko 100 miliona dinara, dok je na ime kamate na dug iz prethodnog perioda minus bio 30 miliona dinara. Ipak, nevolje u finansijskom poslovanju nisu uticale na kvalitet zdravstvene usluge, što je potvrdila i anketa među pacijentima, koju je uradio Gradski zavod za zdravstvenu zaštitu te godine. Vlada Republike Srbije je još 2012.godine odlučila da se za ustanove koje su u blokadi otvara namenski račun, kada su u pitanju plate zaposlenih, na koji se iste uplaćuju. Kada je reč o funkcionisanju zdravstvenih ustanova koje su u blokadi, ugovorom o asignaciji Republički fond za zdravstveno osiguranje direktno dobavljačima uplaćuje sredstva za lekove sanitetski, potrošni….eneregentne..

Od maja 2015. godine, zaposleni imaju problem sa isplatom drugog dela aprilske plate.

Početkom maja ove godine, poslednje zarade, koja je trebala da legne na račune zdravstvenih radnika, nije bilo. RFZO je umanjio uplatu zbog avansne uplate u 2014.godini iako su zaposleni vratili dug iz sopstvenih primanja. Na početku novonastale situacije, problematika se prebacivala od RFZO-a do direktora Doma zdravlja u Grockoj. Nakon utvrđene nepravilnosti od strane RFZO-a, Sindikalna organizacija zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Doma zdravlja Grocka je podnela Budžetskoj inspekciji molbu za ispravljanje neregularnosti načinjenih na štetu zaposlenih u ovom Domu zdravlja. Do pisanja ovog teksta, niko iz inspekcije nije poslao očekivani odgovor na molbu, a još manje reagovao na nastalu situaciju.

Da Vas podsetimo:  Zapošljavanje stranaca u Srbiji je sečivo pod grlom domaće radne snage

Pošto nije ispoštovan razuman rok za dobijanje rešenja od strane nadležnih, dana 22.05.2015. godine, Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti DZ Grocka je predao dopise Kabinetu predsednika Vlade Republike Srbije, kao i Ministarstvu zdravlja. U međuvremenu su radnici DZ-a u Grockoj dobili prvi deo majske plate, ali su oni sada u zaostatku skoro mesec dana sa isplatom, kada je u pitanju aprilska plata. Pored problema sa neisplaćenom platom, zaposleni su opterećeni novim problemom – većim kamatama, jer su im stigle rate za kredite koje su podigli, kao i regularni računi za domaćinstva, a oni nisu imali novca da ih plate. Pregovori oko neisplaćenih zarada u DZ Grocka između RFZO-a i predstavnika ove ustanove zajedno sa sindikalnim aktivistima još uvek traju.

O ovom problemu direktor DZ-a Grocka, dr.Dragiša Stanojević za našu redakciju kaže:

-Mi smo naš deo oko toga odradili kako treba. Suština je da je naš činovnik trebovao pare za plate u maju 2013. godine. Fond je uplatio ali na pogrešan račun. S obzirom da se 2014-te računa prema 2013-toj, a 2015-te prema 2014-toj, tako da su oni nama ove godine smanjili uplatu za dve trećine manje. To je greška Fonda, kaže Stanojević

Da li je bilo nameštanja na konkursu za direktora DZ-a Grocka?

U međuvremenu, u zadnjoj nedelji maja, od strane Upravnog odbora izabran je ponovo dr. Dragiša Stanojević za direktora Doma zdravlja u Grockoj. Na konkursu za direktora prijavila su se tri kandidata. O izboru direktora Doma zdravlja u Grockoj pojavile su se mnoge špekulacije. Jedna od njih je da je Dragišin sin,dr. Đorđe Stanojević, predao dokumentaciju ali ona nije bila dovoljna kako bi on pobedio. Zbog toga je umesto njega,dr. Dragiša Stanojević zamenio dokumentaciju sa njegovom, kako bi DZ ostao pri SPS-u, i tako ga je upravni odbor DZ Grocka predložio. Posle zasedanja Skupštine grada Beograda, 08.06.2015 god., znaće se ko će biti na čelu DZ Grocka. Ostali kandidati nisu bili članovi ili simpatizeri SPS-a. Međutim o ovome ostali kandidati nisu želeli specijalno da pričaju, a aktuelni direktor je rekao da su to samo špekulacije i da ne želi o tome da komentariše. Stanojević je, kako je rekao, u poslednjem trenutku predao dokumentaciju jer se i sam dvoumio da li to da uradi.

Da Vas podsetimo:  NAJPOZNATIJI STOČAR U SRBIJI: Milenko Plavšić sa Krčedinske ade

U jednom trenutku, tačnije 15.05.2015 god., Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti, SO-Grocka, izdao je i obaveštenje (ceo tekst “OBAVEŠTENJE .15.05.2015.” možete videti na sajtu Sindikata www.szg.org.in.rs) u kojem je naveo, između ostalog, da bi svako nepromišljeno i spontano okupljanje radnika odnosno eventualna nekontrolisana obustava rada mogla dovesti do otkaza. Obaveštenje je nastalo u danima kad je započela „bitka“ oko mesta za direktora Doma zdravlja u Grockoj. Prema nezvaničnim podacima, ova stavka u obaveštenju sindikalne organizacije, koja se odnosi na spontano okupljanje i nekontrolisanu obustavu rada, je zbog toga što su protivkandidati Stanojevića tražili da se započne štrajk, te sindikat nije želeo da učestvuje u političkom prepucavanju kao što je i naveo u nastavku tog obaveštenja. Najveći inicijator štrajka, prema istim nezvaničnim podacima, bio je doktor Peđa Babić, za koga se smatra da je u stranci Gorana Pekarskog, bivšeg predsednika SGO Grocka. Dr. Babić nije želeo opširno da govori o detaljima konkursa za izbor direktora DZ Grocka pa je ukratko,za Žig Info prokomentarisao sledeće:

-Ja sam predao svoju kandidaturu i niko me ništa nije obavestio o tome. Niko mene nije obavestio ni ko je prošao, niti šta je bilo.

Prema nezvaničnim informacijama do kojih je došao Žig Info, SPS je globalno nezadovoljan podelom vlasti u Beogradu, a pogotovo što drži samo 4. Doma zdravlja. Takođe sve te zdravstvene ustanove nisu u dobrom finansijskom stanju, ali SPS nije želeo da ostane bez njih. Zbog toga je v.d stanje produženo u većini tih Domova zdravlja ili su pak predloženi direktori koji su članovi stranke. U Upravnom odboru Doma zdravlja Grocka se nalaze članovi SPS-a, tako da je njihovo preglašavanje praktično nemoguće.

Rešenje još nije pronađeno

Da Vas podsetimo:  Najstrašnija moguća hipoteza i POZIV ZA GRAĐANSKU AKCIJU

Rešenja nastalog problema oko isplata zdravstvenim radnicima u DZ Grocka, za sada još uvek nema. Prema obaveštenju Doma zdravlja Grocka, odnosno direktora Stanojevića, poslednji sastanak je održan 2. Juna u Direkciji RFZO-a.

– Sastanak je bio konstruktivan, predstavnici Doma zdravlja Grocka izneli su zahteve vezane za neisplaćene zarade. Isti su razumno prihvaćeni i saslušani od strane Fonda. Dat je predlog da se koliko sutra održi zajednički sastanak predstavnika Direkcije RFZO-a, Filijale za grad Beograd i Doma zdravlja Grocka, radi prevazilaženja pomenutog problema, navodi se u saopštenju za zaposlne u DZ Grocka, koje je potpisao direktor Dragiša Stanojević.

Do objave ovog teksta, predsednik Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti SO-DZ Grocka, Dejan Isailović je za Žig Info izjavio da se obećani odgovor i rešenje ovog problema od strane Direkcije RFZO i dalje očekuje.

Почетна

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime