Šta se dešava sa psihološkom preventivom u MUP-u Srbije?

0
1022

2015-07-28_070105Beograd, 27. jul 2015. godina. Predstavnici Nezavisnog policijskog sindikata Srbije (NPSS) održali su danas sastanak sa predstavnicima Odseka za psihološku prevenciju u okviru Odeljenja za zdravstvo i psihološku prevenciju Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) na kome je NPSS izrazio zabrinutost zbog povećanog broja samoubistava u policiji, a neposredan povod su bila tri samoubistva radnika MUP-a u poslednjih mesec dana.

NPSS je apelovao, kao i mnogo puta do sada, da je bitna psihološka preventiva policijskih službenika, jer su oni, zbog prirode svoga posla svakodnevno izloženi stresu jer se bave odgovornim i opasnim poslovima. Sindikat smatra da Odsek za psihološku prevenciju mora da ima veću samostalnost i nezavisnost u svom radu, da je neophodno zakonski uokviriti njihovu nadležnost, način rada i postupanja.

„Dosadašnja praksa se pokazala veoma neefikasna, što pokazuje broj samoubistava u MUP-u, kojih je u poslednjih deset godina bilo oko 130. Za povećan broj suicida smo svi odgovorni, ali se mora utvrditi kolika je čija odgovornost u konkretnim slučajevima“ – izjavio je Miloš Jelenković, zamenik predsednika NPSS-a.

Do sada je poslodavac na sve načine pokušavao da ignoriše rad psihologa, često neobezbeđujući im materijalno-tehničke uslove za rad, a njihovi izveštaji, koji bi trebalo da budu nepristrasni i nezavisni, morali su da dobiju saglasnost od nadređenih – nestručnih ljudi sa diplomom Šumarskog ili Poljoprivednog fakulteta.

„Prema planu nove sistematizacije, kako saznajemo, umesto da psiholozi budu deo jedne nezavisne, centralne psihološke službe, oni će biti, kao pojedinci, deo različitih odseka u okviru MUP-a, pa će tako odgovarati načelniku službe čiji bi rad, između ostalog, trebalo da procenjuju. MUP na taj način ispunjava uslov da u svojim redovima ima zaposlene psihologe, ali mi apelujemo da to nije dovoljno za dobru psihološku preventivu policijskih službenika koji su svakodnevno izloženi stresu, a pored toga su i u teškoj materijalnoj situaciji, jer je samo njima, od svih budžetskih korisnika, dva puta umanjena plata“ – ističe Jelenković.

Da Vas podsetimo:  Za pominjanje POLICIJE bez odobrenja Vulina kazna do MILION I PO: Sulud predlog zakona

NPSS već pet godina ukazuje na problem psihološke preventive policijskih službenika u Srbiji, i smatra da je neophodno podići svest o uticaju stresa i traumatičnih događaja svakodnevnog policijskog posla kod svih zaposlenih u MUP-u. Sindikat će nastaviti da apeluje na sve nadležne organe da se ovaj gorući problem što pre reši, pre nego što još neki život bude uzalud izgubljen.

InfoNPSS!

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime