Šta se krije iza fotke s Kalemegdana

7
2436

Još jedna rekonstrukcija izazvala je pažnju javnosti. U pitanju je nedavno otvorena česma Mehmed paše Sokolovića na Kalemegdanu, tačnije novoizgrađena rampa, koja do nje vodi. Sliku ovog novog projekta mnogi su šerovali uz mahom negativne komentare. Jedni je nazivaju ruglom, drugi se pitaju kakva je to modernizacija spomenika u pitanju, treći se nadaju da će ipak preko ići i neka kaldrma, a mi smo se raspitali o čemu se zapravo radi i zašto je to ovako napravljeno.

Kada su na novoj rampi na Beogradskoj tvrđavi radovi bili privođeni kraju, nju je uslikao Poverenik Rodoljub Šabić i fotografiju okačio na svoj Twitter nalog uz komentar da nije mogao da sanja „da će je, u već poznatom maniru ‘modernizovati'“.

Međutim, po sredi nije nikakva modernizacija, jer u pitanju uopšte nije Česma Mehmed paše Sokolovića, nego rampa koja vodi do nje i koja nikada ranije nije postojala. Dakle, nije u pitanju deo koji je rekonstruisan, nego potpuno nova građevina, objašnjavaju u Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

– Mi smo protekle dve godine radili na izradi projekta rekonstrukcije, restauracije i prezentacije česme Mehmed paše Sokolovića. Na restauraciji česme primenjuju se strogi principi i sve odluke su donete nakon proučavanja literature, autentičnog izgleda česme i svih prethodnih intervencija. Česma je potpuno otkopana i prezentovana uz poštovanje i očuvanje naknadnih faza u koje spada austrijski kanal dograđen uz severoistočnu fasadu. Zavod je uz veliko lično angažovanje svojih saradnika i uz zahvalnost kompaniji „Lafarge“ uspeo da za restauraciju obezbedi kompatibilan kamen istih petroloških karakteristika kao autentičan kamen na česmi. Svi radovi na konzervaciji i restauraciji izvode se bez upotrebe cementa – objašnjavaju u Zavodu za NOIZZ.

Da Vas podsetimo:  Proizvođaču rakija "Aleksandar i Andrej Vučić" milion evra iz budžeta!

Rampa je savremena da ne bi došlo do zabune

Kosa rampa, zbog koje se najviše pompe diglo, projektovana je kako bi se videla i originalna, do sada zakopana severozapadna fasada česme.

Da bi to izveli, morali su da prevaziđu razliku između originalnog platoa ispred česme i sadašnjeg nivoa terena Gornjeg grada, koja je 4,5 metara. Zato je izgrađena kosa rampa, čiji zid ujedno i potporni jer statički obezbeđuje zemljani nasi 

– Dok su sve intervencije na konzervaciji i restauraciji rađene uz primenu originalnih i kompatibilnih materijala, novi funkcionalni elementi u prostoru urađeni su upotrebom savremenih materijala koji su uobičajeni u svetskoj konzervatorskoj praksi, a koji svakom posetiocu jasno pokazuju da to nisu delovi fortifikacionih struktura, čime se izbegava dovođenje posetilaca u zabludu – navode u Zavodu.

Tokom izvođenja radova otkrili su i deo bedema rimskog kastruma, te su doneli odluku da se on konzervira i prezentuje što je uslovilo izmene i povećalo ukupnu vrednost projekta. Kažu da su tako omogućili da posetioci na relativno malom segmentu tvrđave sagledaju njeno bogatstvo u vidu brojnih slojeva iz raznih perioda: deo rimskog bedema, tursku čemu, delove austrijskih fortifikacija.

Petar Paunović

Noizz.rs

7 KOMENTARA

  1. Hm,hmm…a.sto se tice rampe,najverovatnije se radi,o naplatnoj rampi,za gledanje “ keceta“, dok,ga u sledecoj restauraciji,ne zamenevfesom ili turbanom,sajkaca,nije bas “ podobna“..za naplatu.

  2. Da li ste ikada videli lice Pobednika?
    Ма, да ли сте видели шиптарско кече, које му је ставио на главу Хрват Иван Мештровић? Шиптар као победник постављен ни мање ни више него на Калемегдану. Да ли наивни Срби знају да је ово још једна превара латина, коју смо добровољно прихватили још 1928. године под Краљем масоном?

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime