Šta se zapravo dešava u vašem telu dok pijete Koka-kolu?

0
1117

14776-koka-kola-sok-580x0Izgleda da ispijanje Koka-kole nimalo nije dobro, mada nije da to već nismo znali. Premda je ukus tako dobar, zar ne? Da li vredi žrtvovati „zdravlje“ zarad dobrog ukusa,proverio je britanski portal „Metro“.

Naime, uticajni svetski farmaceut, koji stoji iza bloga „The Renegade Pharmacist“, izneo je svoje zaključke šta se tačno dešava u našem organizmu kada počnemo da pijuckamo omiljeno gazirano piće.

U roku od 10 minuta, ispijajući 330 ml Koka-kola (jedna limena) u organizam ćete uneti tačno 10 kašičica šećera, što je više od preporučenog dnevnog unosa.

Svetska zdrastvena organizacija nedavno je smanjila preporučeni dnevni unos šećera sa 10 na 7, 5 kašičica.

Udar šećera je toliko jak da biste odmah povratili, da u Koka-koli nije prisutna fosforna kiselina, koja zadržava tečnost i „drži stvari pod kontrolom“.

U narednih 40 minuta od trenutka kada ste popili čašu ovog gaziranog napitka, šećer u krvi će vam naglo skočiti i dobićete veliku dozu kofeina.

Nakon 60 minuta, vi ćete osetiti nagli „umor“, poželećete da piškite i postaćete razdražljivi. I verovatno ćete poželeti još Koka-kole.

– Redovno konzumiranje sastojaka koji se mogu pronaći u Koka-koli, ali i drugim prerađenim pićima, može da dovede po povišenog krvnog pritiska, bolesti srca, dijabetesa i gojaznosti – zaključak je gore pomenutog farmaceuta.

dnevno.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime