ŠTA SMO MI RADNIKU I ŠTA JE RADNIK NAMA?

1
66

Dok rudari Resavice  štrajkuju i dok se pred nama valja još jedna zima nezadovoljstva a Vučić izjavljuje da će i dalje nastaviti da pomaže Zastavu (što znači da je firma u dugovima koji se ne mogu pokrivati još dugo) postavlja se jedno pitanje: Da li je većem delu našeg građanstva uopšte stalo do naših radnika?

Inače uspavani kad je reč o „socijali“,  naši građanisti se pomalo probude, ali ne previše, kad je reč o ekološkim pitanjima a malo više glede o novih zakona koji samo potvrđuju da živimo u policijskoj državi. Ide se na proteste gde, u srcu Beograda, vidite jedne te iste ljude. Mnoge već znate po imenu, kako im se zovu deca, kućni ljubimci itd. I bude lepo-ne smetate vi policiji, ne smeta ona nama, nogom stani, transaprentom mani, pašće sami svi naši dušmani i – pravac kućica.

A  šta ćemo sa onima koji svakodnevno trpe poniženja i eksploataciju? Šta ćemo s onima koji, u poznim godinama, padaju sa skela i lome vratove? Onima koji ginu u rudarskim oknima zbog javašluka poslodavaca? Onima koji nose tone baruta u rukama i ginu zbog gramzivosti šefova? Onima čijoj unesrećenoj familiji Vučić može neljudski da kaže da „fabrika oružja nije modna pista“? Da li se i na njih proteže solidarnost naših građanista? Ili će možda reći kako su oni, radnici, krivi i za Miloševića, i za Šešelja, i za Vučića pa je samim tim da je njihova tragedija normalna stvar?

Ako ćemo o udelu građanstva u nacionalističkoj euforiji koja je 1980-ih zahvatila Srbiju mogli bi dosta da govorimo. Setimo se da nacionalizam koji je iznedrio Miloševića i ostale nije došao sa njive u Bogatiću niti sa fabričke trake u Kragujevcu već od nacionalnih intelektualnih veličina, ponikao kako u SANU tako i na pozorišnim daskama, u knjigama onih koji nikad ništa teže od viljuške u životu nisu podigli. A sve to beše uz blagoslov onih koji su sedeli po toplim kancelarijama državnih firmi.

Da Vas podsetimo:  RZS: Do sada popisano više od 6.1 miliona građana Srbije

Ovo ne znači da su oni koji su učestvovali u uspostavljanju ovog zla a pripadaju drugim slojevima društva oslobođeni političke odgovornosti. Naprotiv, to znači da ovo nije trenutak u kojem treba vršiti podelu na krivce i žrtve među ljudima naše zemlje. Naprotiv, ovo je vreme da se svi, i građani, i seljaci, i radnici pobunimo protiv dva zla koja  idu ruku pod ruku: nacionalizma i kapitalizma.

 U Hamletu Šekspir kaže: Šta je Hekuba njemu, ili on Hekubi, da plače za njom? Hekuba je bila žena kralja Prijama, koja je u trojanskom ratu izgubila svu svoju decu. Da li želimo da naša zemlja bude Hekuba? Ako ne želimo, onda je ljudski i pravedno da batalimo jalove priče i ustanemo u odbranu naših života i naše Republike. U suprotnom, snaći će nas možda ne sudbina Hekubine dece ali ćemo glavinjati kroz život sa žigom sramote na našim čelima. Na toj dangi domanovićevskoj će pisati sledeće reči: Sve čovek do čoveka, sve karakter do karaktera.

ALEKSANDAR NOVAKOVIĆ

1 KOMENTAR

 1. Zaključak autora jeste, da za loš polozaj radnika, isključivu krivicu snose “ kapitalizam i nacionalizam“
  Alternativa kapitalizmu jeste već propali socijalizam, a autor nije precizirao na koji tip kapitalizma misli, pa je o tome izlišno polemizirati. Nemamo baš neki izbor. Zanimljiviji je ovaj drugi uzrok ……..
  NACIONALIZAM !! Ukoliko autor smatra nacionalizam kao izvor nečega lošega, onda je potpuno jasno, da je Aleksandar, čitao isključivo i samo KOMUNISTIČKU literaturu ……i ništa više . Jedino u komunističkoj ideologiji NACIJA PRETSTAVLJA PROBLEM !! Po toj ideologiji nacionalno treba satrti, uništiti u korist KLASE . Vaznije je kojoj “ klasi “ pripadaš , nego koje si “ nacijie “ , a BOG je jedna izmišljotina, pa se vjera u komunističkim zemljama , znamo kako tretirala………..
  Ljudi koji se ponose svojom nacijom, podučavaju pokoljenja historijatu iste, odrzavaju običaje, tradiciju, rade na daljnjem razvoju svoje nacije u svakom pogledu, podučavaju svoje pripadnike da vole svoju, ali i da uvazavaju i poštuju druge nacije….to je NACIONALIZAM …….
  Šta tu ima lošega ?? To je smetalo samo komunistima, je se nije moglo ugurati a da se potpuno ne izbriše u onu “ Proleteri svih zemalja ….ujedinite se „…. Ili , isti ste zato što ste proleteri, i da bi vam to bilo najvaznije, zaboravite na naciju kojoj pripadate ……. KADA Vas netko uči da je Vaša nacija , bolja, pametnija, jača, ljepša…….od drugih….. e , to je onda ŠOVINIZAM !!!!! Linija koja razdvaja dva pojma ponekad moze biti veoma tanka, i moguće je “ kliznuti “ na onu negativnu stranu…… Ali ta linija postoji …… I električnu energiju koristimo u svakom mogućem trenutku, iako bi nas struja, teoretski, mogla i ubiti !! Nećemo se zbog toga odreći te energije, kao što se nećemo odreći ni nacionalizma, ali ćemo se potruditi da budemo oprezni….!! Obavezno , od zapada zadano štivo, pominjanje Miloševića u negativnom nacionalnom kontektu, odradjeno je i u ovome tekstu. Moje je pitanje za autora : Šta je to Milošević konkretno učinio, čime je uvrijedio ili naštetio drugim nacijama u bivšoj zajedničkoj drzavi ?? Koji nivo sigurnosti po zivot i imovinu, su imali Srbi u Hrvatskoj, BiH …
  i istio, koliko su bili ugrozeni Muslimani i Hrvati i svi ostali koji su zivjeli u Srbiji oni devedesetih godina……… ??? Došli smo i do Šešelja……. koliko je Hrvata iz Hrtkovaca ( jedne selendre ) zamjenilo imovinu za vile u centru Zagreba…….gdje su vrijednosti ne mogu usporedjivati. Da li je itko u Hrtkovcima ubijen. Ubijene Srbime u Hrvarskoj još nismo uspijeli ni izbrojati , da ne pominjem imovinu …….a Aleksandra “ zulja “ čuveni SRPSKI NACIONALIZAM da i ne zna o čemu piše….

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime