Šta su američki vojnici na Kosovu imali, a italijanski nisu

4
1568

Povodom 20 godina agresije NATO-a, u Beogradu se i danas u Domu vojske održava međunarodna konferencija „Mir i napredak umesto ratova i siromaštva“, na kojoj učestvuje više od 200 gostiju iz 45 zemalja.

Ne zna se šta je gore: toksične supstance ili uranijum

Predsednik Komisije za utvrđivanje posledica bombardovanja koju je osnovala Skupština Srbije, Darko Laketić se posebno osvrnuo na uticaj korišćenja municije sa osiromašenim uranijumom na zdravlje ljudi posle NATO agresije. On je precizirao da je izuzetna kontaminacija zabeležena na 117 lokacija i ukazao na toksičnu radiološšku komponentu koju sadrži osiromašeni uranijum.

Mnoge negativne efekte je, kako je napomenuo, teško naučno dokazati, ali i dodao da nisu gađani samo vojni objekti već i ekološki rizična postrojenja poput petrohemijskok kompleksa. Ne zna se da li su gori dugotrajni efekti toksičnih supstanci koji su tada oslobođeni ili osirimašenog uranijuma.

Laketić je posebno ukazao na značajno istraživanje koje je sprovela komisija italijanskog parlamenta čiji je kompletan materijal dostavila Skupštini Srbije. Motiv za njihovu istragu bilo je oboljevanje italijanskih vojnika na KiM koji su se našli u kontaminiranim zonama, gde je dokazano da je faktor sredine u kojoj su se našli uticao na bobolevanje od najtežih bolesti.

Upravo su nano čestice i mikro čestice uzrok oboljevanja italijanskih vojnika koji su, za razliku od američkih vojnika, bili bez ikakve zaštite. Osim kompletne dokumentacije talijanskog parlamenta sa izjavama 300 svedoka, dobili smo i potvrdu bliske saradnje, a njihovi tužilački timovi su nam na raspolaganju, rekao je Laketić.

Izvor: rs.sputniknews.com

4 KOMENTARA

  1. Mislim da je ovo proizvoljna konstatacija. Razlika je sto su italijani konstatovali smrt svojih vojnika zbog radijacije, a amerikanci po njihovom cionistickom obicaju su krili i jos kriju posledice po njihove vojnike.
    Za ovakvo razmisljanje je dovoljno malo logike, kakva izgleda zastita od radijacije ?

    • Само у првом рату у Ираку 1990-91, који је био за Амере још један од „ратова“ са безбедног растојања, у ком нису имали погинулих, од 580.000 војника који су до 2000-те служили у Ираку умрло је 11.000, и 325.000 (56%) је било „стално онеспособљених“. Ако они могу то да сакрију у сопственој кући, ово им дође као игрица.

    • Americki vojnici su imali ABH zastitu, jer su bili upoznati sa posledicama. Italijanski vojnici nisu imali iskustva i nisu zvanicno imali upozorenje od NATO.Albanski vojnici,dobrovoljci iz Amerike i placenici nisu imali nikakvu zastitu.

      • Имали су они за које се знало да су у директном контакту, далеко од тога да су сви имали, и сво време. Није да су сви знали за опасност од ОУ, и Амери, и Енглези, и Немци, и Руси, само јадни Италијани сисали весла. Оно што је стварно битно је да су Италијани, случајно или не, били распоређени у најконтаминираније зоне.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime