Šta su nam donele reforme odbrane

0
1671

vojska-srbije-vs-rs

Ako je država (SRJ) politički kapitulirala 1999. godine potpisivanjem Kumanovskog sporazuma, onda se to ne može reći i za Vojsku Jugoslavije koja se u tehničkom smislu, iako inferiorna u odnosu na NATO, skoro neoštećena povukla sa prostora KiM. A onda su naredne godine u Srbiji usledile tzv. demokratske promene. Nova vlast je najavila politiku totalne reforme društva.To je značilo da će i sistem odbrane SRJ, u kome je Srbija najviše participirala, morati da dođe pod udar nove politike.

Reforme ovog sektora su kasnile zbog sve većeg razlaza između Beograda i Podgorice i sve izraženije namere Crne Gore da napusti zajedničku državu. Međutim, kad je reč o Vojsci SRJ, odnosno DZSCG, stvari su izgledale sasvim drugačije. Kao stub ovog sistema, ona je bila glavna meta „reforme”. Pod izgovorom da nam treba manja, ali operativno-tehnički sposobnija oružana sila, „reformski” kurs se odvijao u pravcu radikalnog smanjivanja njenih ukupnih kadrovskih i materijalno-tehničkih kapaciteta. Došlo je do privremenog penzionisanja oficirskog kadra (naročito onog njegovog dela koji se potvrdio u ratu) i nametanja programa prekvalifikacije. Paralelno s tim, odvijao se i proces devastiranja određenih borbenih sistema, ali bez zamene savremenim. Tako je, na primer, uništen sistem protivvazdušne odbrane „strela 2M”.

Nakon osamostaljenja, Srbija je pristupila uspostavljanju sopstvenog sistema odbrane, ali pogrešnim redosledom poteza. Umesto da prethodno usvoji doktrinu i strategiju odbrane, pa tek onda donese zakone kojima će urediti i sankcionisati sistem odbrane, stvari su išle obrnutim putem. Prvo su doneti Zakon o odbrani i Zakon o Vojsci Srbije (2007), pa tek onda Strategija odbrane (2009). Doktrinu još uvek nemamo. Identičan postupak primenjen je i kod konstituisanja sistema zaštite i spasavanja.

Što se tiče Vojske Srbije, nastavljen je trend njenog urušavanja, o čijim dimenzijama nas alarmantno izveštava g. Lazanski. Ako tome dodamo odluku Narodne skupštine o obustavi obaveze služenja vojnog roka, prethodnu krajnje liberalnu primenu instituta prigovora savesti i civilnog služenja, neka zakonska rešenja u vezi sa rezervnim sastavom, kao i dominaciju političke nad stručnom kompetentnošću, onda je funkcionalnost sistema bezbednosti i odbrane Srbije stavljena pred ozbiljne probleme. Uostalom, to se moglo videti i tokom trajanja nedavne vanredne situacije.

Da Vas podsetimo:  VEĆA PRIMANJA OD JANUARA: Evo ko sve može da očekuje POVIŠICU u Srbiji

Kako to protumačiti ako se u Strategiji odbrane, između ostalog, kaže da ovaj dokument „iskazuje opredeljenost RS da izgrađuje i jača sopstvene kapacitete i sposobnosti za odbranu”, da se politika odbrane „temelji na jačanju vlastitih odbrambenih kapaciteta” i da je RS „odlučna da svim raspoloživim ljudskim i materijalnim resursima zaštiti svoju suverenost, teritorijalnu celovitost i bezbednost”? Može li Srbija sa ovako potcenjenom oružanom silom da ostvari ovaj svoj vitalni odbrambeni interes?

Da li naše odgovorne političare interesuje šta piše u ovom dokumentu i donetim zakonima? Da li osim političkog, postoje i neki drugi kriterijumi po kojima se odlučuje o tome ko će biti ministar odbrane? Pošto su svi laici, jer dolaze iz građanstva, da li, po uzoru na pripremu nekarijernih diplomata, prolaze bar neki kurs da bi znali ušta ulaze i šta treba da rade?

Što se tiče rezervnog sastava Vojske Srbije, o kome se ovih dana dosta govori u kontekstu protekle vanredne situacije, Zakon o Vojsci Srbije ovaj sastav deli na aktivnu i pasivnu rezervu. U aktivnu rezervu, koja u operativnom smislu ima veći značaj, može da se stupi tek nakon konkursa Ministarstva odbrane, a po osnovu ugovora na određeno vreme (dve godine) koje ovo ministarstvo zaključuje sa zainteresovanim licem, mlađim od 60 godina, ako je prethodno osposobljeno za obavljanje vojnih dužnosti.Dakle, popuna aktivne rezerve vrši se isključivo na dobrovoljnoj osnovi.

Zoran Vučinić, profesor Fakulteta bezbednosti u Beogradu

srpskaakcija Izvor: Politika

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime