Šta sve Ministarstvo odbrane smatra tajnom

0
1026

tajnaMinistarstvo odbrane bavi se poslovima od interesa za nacionalnu i javnu bezbednost Republike Srbije. Tu činjenicu Ministarstvo često zloupotrebljava i uskraćuje informacije od značaja za javnost.

Ministarstvo odbrane je u utorak odbilo da dostavi novinarima Insajdera ugovor o donaciji šest borbenih aviona MIG 29, pravdajući to „poverljivošću podataka“.

Međutim, Ministarstvo odbrane nije precizno navelo osnov po kom se novinarima Insajdera uskraćuje dokument o donaciji borbenih aviona čija je nabavka predstavljena kao važan bezbednosni interes svih građana Srbije.

U odgovoru Insajderu se navodi da je Ministarstvo odbrane posredstvom komisionara JP Jugoimport SDPR zaključilo „odgovarajuće komercijalne ugovore s ovlašćenim predstavnicima ruske strane“.

„U takvoj vrsti ugovora uobičajeno se definišu obaveze u pogledu obostrane zaštite poverljivosti podataka, zbog čega Ministarstvo odbrane sadržaj ugovora ne može da ustupi ili stavi na uvid trećoj strani. Poverljivost podataka u ugovoru važi za pomenute ugovore s Ruskom Federacijom, isto kao što važi i za nedavno zaključen ugovor za nabavku devet helikoptera H145M, pripadajućih usluga i industrijske saradnje između kompanije Airbus Helicopters i Ministarstva odbrane i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije“, navodi se u odgovoru Insajderu.

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić rekao je za Insajder.net da je Ministarstvo odbrane bilo obavezno da navede „konkretan interes i razlog“ za uskraćivanje ugovora, bez obzira na to da li se ugovor između ovlašćenih predstavnika Srbije i Rusije predstavlja kao državna ili poslovna tajna.

„Ne može se komercijalnim ugovorom dezavuisati pravo javnosti da zna sadržaj ugovora koji je potpisan u ime te iste javnosti“, rekao je Šabić za Insajder.net.

Ministar prekršio obećanje: Posao s Arapima i dalje „tajna“

Nadležne institucije već mesecima odbijaju da odgovore na pitanja novinara Insajdera koliko je tačno novca arapsko-srpska kompanija Al Rawafed Srbija uplatila Vojnoj ustanovi Morović za korišćenje državnih oranica u Karađorđevu.

Da Vas podsetimo:  Skretničari istine
Ulaganje Al Rawafeda pod velom tajne

Ulaganje arapske kompanije Al Rawafed u srpski agrar jedan je od poslova koje je država ugovorila s investitorima iz Ujedinjenih Arapskih Emirata na osnovu međudržavnog sporazuma koji praktično suspenduje zakone Republike Srbije.

Ugovor s Al Rawafedom je potpisan 2014, nakon čega je osnovana zajednička kompanija Al Rawafed Srbija, u kojoj strani partner ima 80 % vlasništva, a država Srbija 20 %.

Toj kompaniji je po povlašćenim uslovima, bez javne licitacije, dato na korišćenje hiljade hektara državnog poljoprivrednog zemljišta u Bačkoj, uključujući zemljište Vojne ustanove Morović.

Iz javno dostupnih dokumenata nije moguće utvrditi koliko je firma Al Rawafed isplatila Vojsci Srbije za korišćenje zemljišta VU Morović.

Ministarstvo odbrane je 31. oktobra 2016. odbilo da odgovori na pitanje Insajdera tvrdeći da nije u mogućnosti da pruži odgovore jer su traženi podaci poslovna tajna. Na takvo rešenje Insajder je uputio žalbu povereniku za dostupnost informacija od javnog značaja i taj postupak je u toku.

U međuvremenu, ministar odbrane Zoran Đorđević je 23. januara pozvao na „strpljenje“, rekavši da je on te podatke tražio pre mesec dana i da će biti objavljeni na sajtu Ministarstva čim ih dobije.

„Još mi nisu dali, ali pitaću ih… poslaću Vam kad otprilike očekujem od njih, a objavićemo na sajtu koliki su bili prihodi za 2015, a onda ćemo vrlo brzo da imamo, jer to će biti u stvari matematika i formula za 2016, ona će biti odmah“, rekao je Đorđević za Insajder.net.

Međutim, uprkos ovom obećanju, 7. jula Ministarstvo odbrane je ponovo odbilo da dostavi podatke, pravdajući to „poslovnom tajnom“.

„Informacije koje su predmet Vašeg zahteva prema odredbama ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji zaključenog između RS-MO-VU Morović i Zajedničkog privrednog društva Al Rawafed Srbija d.o.o. Beograd smatraju se poslovnom tajnom čija zaštita je propisana odredbama Zakona o zaštiti poslovne tajne, iz čega proizlazi i zakonom utvrđena obaveza RS-MO-VU Morović da se druga ugovorna strana pridržava svih ugovorenih mera radi sprečavanja nezakonitog pribavljanja, korišćenja i otkrivanja informacija koje predstavljaju poslovnu tajnu“, navodi se u odgovoru Ministarstva.

Umesto dostavljanja podataka tužbe protiv poverenika

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić je rekao za Insajder.net da se situacija sa skrivanjem podataka od javnog značaja u poslednjih godinu dana pogoršala, o čemu govori i podatak da je u tom periodu protiv njegovih rešenja za dostavljanje informacija od javnog značaja pokrenuto više upravnih sporova nego u poslednjih 11 godina.

Upravo Mistarstvo odbrane ubedljivo prednjači po broju tužbi protiv poverenika za informacije od javnog značaja – čak devet povodom rešenja o dostavljanju informacija Fondu za humanitarno pravo, o kojima Upravni sud još odlučuje.

www.insajder.net

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime