Šta to beše opozicija

5
2653
Foto: FoNet

Uzevši u obzir najopštiju definiciju, opozicija su svi oni pojedinci, pokreti, udruženja, grupe, stranke, organizacije koji su politički i ideološki suprostavljeni vladajućima. E, to bi najkraće rečeno, bila naša „opozicija“: samo definicija, i ništa više.

Može se slobodno reći da su njeni pripadnici samo deklarativno i dekorativno protiv vlasti, bar tako izgleda neobaveštenom posmatraču! Da li se uloga opozicije svodi na to, ili treba da ima stvarnu nameru i težnju da svakodnevno ukazuje na nedostatke postojeće vlasti (kojih je i previše), aktivno sudeluje u njenoj smeni, i konačno je smeni?

Ko čini opoziciju u zemlji Srbiji?

Na početku tekuće godine, bilo je registrovano čak 114 političkih partija, plus veliki broj pokreta, udruženja građana, kao i kasnije osnovanih, uključujući i Pokret slobodnih građana Saše Jankovića i Narodnu stranku Vuka Jeremića. A opoziciju čini veliki broj građana naše zemlje (oko dve trećine) i neki od napred pomenutih subjekata.

Kao takva (kako stoji u definiciji), odavno je trebalo da zaustavi i unazadi ove napredne!

Međutim, ne da nije uspela u tome, već iz dana u dana, kao da pomaže u njihovom daljem napredovanju.

Jednu od najvećih stranaka, Demokratsku stranku, uništili su njeni najalaviji i sada već najbogatiji članovi, toliko da je spala na Šutanovca, za koga (kažu zli jezici) ne bi glasala ni njegova cela familija. Demokratsku stranku Srbije su napustili svi pošteni i nepošteni članovi, ostavivši je u rukama izvesnom Milošu Jovanoviću, za koga retko ko da je i čuo. Za Čedicu Jovanovića i ono što je ostalo od njegovog LDP-a, ne mari ni sam Vučić, a kamoli građani. Borko Stefanović se odmah nakon predsedničkih izbora negde zagubio, dok i pokret Dosta je bilo kaska za njim, iako je u početku ulivao dosta nade.

Da Vas podsetimo:  UKRAJINA

Za predstojeće beogradske izbore, a i moguće parlamentarne, „koplja se lome“ oko Pokreta slobodnih građana i novoosnovane Narodne stranke Vuka Jeremića.

Najveću buru u poslednje vreme izazvao je Pokret slobodnih građana, na čelu sa bivšim ombudsmanom Sašom Jankovićem. Nakon relativno dobrih rezultata na predsedničkim izborima, uz podršku velikog broja javnih ličnosti i građana, očekivalo se da će postati stožer opozicije. Sad, da li zbog nerealnih očekivanja ili zato što on nema potrebne kapacitete, teško da će se to dogoditi, s obzirom na to da Pokret uveliko napuštaju čak i njegovi osnivači. Kao razlog za to, Janković navodi da mu „Vučić razbija pokret“, što je isto kao otkriće rupe na saksiji.

Šta NE RADI opozicija u našoj zemlji?

Opozicija mora da deluje kroz jasno profilisane partije, pokrete, udruženja kako bi, za početak, artikulisala i izvela građane na izbore, kojih kod nas ima u izobilju – svake godine! Da li nam je i sada potrebna pomoć „stranih sila“ da se opozicione partije i pokreti ujedine da bi smenili aktuelnu vlast, kao što je bio slučaj sa Slobodanom Miloševićem? Evidentno je da su te „sile“ i bile i dalje na strani vlasti, sve dok bude efikasno obavljala domaće zadatke koje joj postavljaju.

Opozicija mora samoinicijativno da se udruži, a po mogućstvu i ukrupni jer će samo tako moći da ostvari svoju misiju. Umesto toga, oni se prebrojavaju, prepucavaju, prestrojavaju, dok ih u međuvremenu aktuelna vlast svakodnevno izvodi na nišan provladinim medijima i tabloidima, pri čemu oni sami nemaju pristup skoro nijednom mediju.

Dokle ćemo čekati da opozicija postane to u pravom smislu reči i pomogne nam da se oslobodimo ovog „naprednog i zlatnog doba“ u kom se nalazimo dugih pet godina?!

Da Vas podsetimo:  AKO JE PROFESIONALIZACIJA NEIZBEŽNA, POGAĐA I POLITIKU...

Magdalena Ivanović

kolumnista.com

5 KOMENTARA

  • tako je žarko,vidi se da si sve na vreme video,i provalio boška.ja isto mislim da je kriv jer je sa svojim poslanicima izglasao 1974 odvajanje kosova od srbije i ranije pripajanje leposavića kosovu,opljačkao srbiju i izneo pare na razna ostrva i kipar,a nakon toga pokupovao fabrike za džabe.što se pobunio što su tito ranković i ostali komunisti hteli da naprave hrvatsku i dve pokraine slavoniju i dalmaciju,jer su sve tri bile sastavni deo austrougarske monarhije,ali im to boško nije dao.dobro ti nama otvori oči.i povrh svega ona njegova janjuševićka hoće da nam naseli arape,e to je prelilo čašu.

 1. A kao Hrvati, Crnogorci I Makedonci , pa I Albanci ce da sede skrstenih ruku dok I’m vi otimate teritoriju. Pa ce vam opet NATO I Amerika biti krivi za novo bombardovanje. Ovo nije komentar, vec buncanje. Svasta.

 2. Narode da smo pravna drzava svi ovi na slici sem Boska Obradovica rade za zapad i svi su umesani i ili rade prevare to nije opozicija ,Srbija ima zadnju opciju referendum Parlamentarna Monarhija ,kraljevska vojska ,i zandramerija na celu sa rodoljubima Jugoslav Petrusic,,Slavko Nikic
  a za ekkonomiju BrankoDragas,Dragan Radonja,Petrovic, Dusan Dundjev,Mila Alekcic, Eric,Zoran Cvorovic,Dejan Lucic 300 ,Ravana Gora, Srbska cast treba svi da podrzimo Boska Obradovica, Stamtovica nova vlada spasa. Da bi postali drzava kraljevinim automatski Srbija je od Dubrovnika,do
  Boke ,jedan deo Makedonije, i nestaju pokrajine kao Kosovo,Vojvodina jedan parlament zacelu Srbiju ukljucujucenu i Srpsku Republiku. Srbija sa novim zakonima za 4 mesci dobila bi ponudu od Evrope da udje u Eu. Vuucic Muslim je lazov i prevearant jer uslovi su sledeci za EU:poreklo kapitala.otvaranje dosija,restitucija,sve na belo intrernet plcanje na kartice i privanto i drzavne usluge ,14% poslodavacki porez,najmanja plata 1500 Eura penzija 300 Eura vojska i zandarmerija od 1500 Eura pa na gore . Treba nam cetri meseca da reorganizujemo sistem i sve ponistiti privatizacije i pokazati sve drzavne ugovore ofisijalno da svaki gradjani vidu sta rade politicari.
  Tek onda pocinjemo da budemo drzava, otkaz svim sudijama,tuzilaca koji su umesani u malverzacije
  i to jediinio moze novi sistem da ostvari ovo sada je sve isto kao i za vreme Tita i info biroa . Vucicem notorna laz i pljacka.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime