Šta u ovom trenutku treba Srbima: Monarhija i Rusija

1
730
Srpska kruna / Foto: printscreen

Za samo par dana Srbi su bili na različitim stranama svijeta, gdje su dobili potpuno različite poruke. Dok se na Dalekom istoku i u društvu čelnika Rusije i Kine, Srbija tretira kao ravnopravan partner i uvažava kao nezavisna zemlja čija je teritorija nedjeljiva, što podrazumijeva opstanak Kosova i Metohije u njenim granicama, u Berlinu je Srbima opet objavljena lista zahtjeva. Među njima je na prvom mjestu onaj najapsurdniji- da se dobrovoljno odrekne dijela svoje teritorije i da se kao novogodišnji poklon, upakovan i sa mašnom, ustupi Albancima. Ne pamtim da je neko to bilo kada tražio od jedne zemlje, ali Srbima se već vjekovima ne dozvoljava da žive kao sav ostali svijet, nego se pred njih postavljaju uslovi koji oni i da hoće ne mogu da ispune.

Razmišljati o međunarodnim okolnostima, diplomatskim igrama i razbibrigama, nije nimalo lako i treba biti valjano obrazovan i upućen u te teme. Rijetko u toj oblasti ikada vlada crno bijela slika, već se iza kulisa prepliću, sukobljavaju ili podržavaju razni interesi. Pretpostavljam da je tako i ovih dana kada dobar dio svijeta želi da riješi balkanski politički nerješiv čvor i da na ta pitanja stavi tačku na neko duže vrijeme. Srbi, po ko zna koji put, opet su na vjetrometini velikih sila i opet im prijeti sudbina generala Draže Mihailovića, koji je na suđenju rekao da su svjetski vjetrovi odnijeli i njega i njegovo djelo.

Uz rezervu da promašim u procjenama, jer međunarodna politika je puna zamki i nepredviđenih okolnosti, čini mi se da su Srbi danas dovedeni u takvu situaciju da više nemaju izbora i da se moraju jasno i glasno opredijeliti za koje zemaljsko carstvo žele da vežu svoju sudbinu. Zapadno ili Istočno?

Da Vas podsetimo:  Izlečeni od korone se mogu opet zaraziti

Odgovor, na prvi pogled, nije teško dati, jer sa Istoka (Rusija) jasno kaže da od cijepanja KIM od Srbije nema ništa i da je ta velika sila odlučna da pomogne Srbima da odbrane svoju teritoriju i svetu zemlju. Srbi se nijesu puno puta nalazili u takvoj situaciji da se njihovi nacionalni interesi poklapaju sa interesima jedne velike sile, kao što se to danas dešava. Rusija kao svjetska sila danas se tako i ponaša i umiješala se u brojna krizna područja, a to pravo priznaje joj i ostatak svijeta.

Srbi bi danas trebalo da iskoriste takvu situaciju i što snažnije podrže Rusiju i to zbog sopstvenih interesa. Nijesam političar i ne znam kako bi to trebalo izvesti, a ne naljutiti Zapad, ali mislim da Srbi moraju da se odluče na taj korak, pa i po cijenu izopštenja iz EU. Nasuprot EU stoji ogromno tržište sa više milijardi stanovnika, gdje bi Srbija mogla da nađe svoje mjesto, kako u ekonomskom, tako i u ideološkom pogledu.

Uz to Srbija mora da već jednom radikalno raskine sa svojom komunističkom prošlošću. Najbrže se to može uraditi proglašenjem Srbije za monarhiju. Ne znam i nije mi jasno šta to zvaničnu i onu drugu Srbiju sprečava da preko noći u parlamentu usvoji promjenu ustava i definiše se kao parlamentarna monarhija. Čisto sumnjam da bi se protiv toga bilo ko u Srbiji bunio, jer u Beogradu trenutno živi prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević i njegovi sinovi. Trajnost i nasledstvo krune su dakle obezbjeđeni i treba samo to stanje formalizovati, što bi Srbiju uvelo u svijet evropske i svjetske aristokratije. Mislim da je to ona ideološka prečica koja Srbiju vraća na političko i duhovno stanje iz 1918. godine kada je ona bila na vrhuncu državničke moći.

Da Vas podsetimo:  Sve što nam sada ne treba je rat najboljih epidemiologa u Srbiji, ali to se upravo dešava

Izgleda jednostavno i mnogo ne boli, ali vjerovatno te poteze nije lako napraviti i njih bi trebalo da osmisle najumnije glave koje danas Srbi imaju. Za sada o tome malo ko razmišlja i umjesto toga Srbima vladaju ličnosti koji smatraju da je neka viša sila njima dala u ruke da rješavaju viševjekovne srpske teme i dileme. Ne bi bilo prvi put da se to pokaže zaludnim poslom, jer su Srbi više puta predavali svoju sudbinu u ruke ljudi koji su Srbima mislili o glavi, poput Broza.

Srbi mora da se ujedine oko trusta srpskih mozgova i konačno na duže riješe svoje brojne dileme. Da li je to moguće prevazilazi namjere ovog teksta, ali i onima kojima spoljna politika nije jača strana jasno je da Srbi moraju da iskoriste vrijeme gdje se njihovi interesi poklapaju sa interesima jedne velike sile. Interesi, kao interesi, su promjenjljiva kategorija i ne bi valjalo da Srbija i Srbi na sličnu situaciju opet čekaju još 100 godina, kao što im se desilo od 1918. naovamo.

Ivan Milošević
Izvor: in4s.net

1 KOMENTAR

  1. Drzavu SHS , a potom JUGOSLAVIJU , 1918 , nisu stvorili KOMUNISTI , već Karadjordjevići, i način na koji je stvorena, i još viiše vodjena, inspiracija je svih zala i nedaća prema Srpskom Narodu do dana današnjeg !!! U svojoj neobijašnjivoj popustljivosti i slabost prema Slovencima, a posebno prema Hrvatima, Srpski Kralj je doveo vlastiti Narod u tezi polozaj nego kada su zuvjeli sa Hrvatima u Austro-Ugarskoj drzavi !! Zemlje gubitnice Velikog Rata, Slovenija i Hrvatska ( tada djelovi Austro Ugarske) u novoj Kraljevini, zahvaljujući politici Kralja , ne samo da su se izjednačile sa pobjednikom, već su se i zestoko obezobrazile ….. Komunisti, prije svih Josip Broz, nije unio puno toga novog, on je samo nastavio “ utabanim stazama “ bezobrazluka prema Srpskom narodu !!! Znajući ove činjenice ne vidim kao spasonosnu ideju za Srpstvo, stvaranje Kraljevine. Priblizavanje Rusiji je naj logičnije rješenje ali ipak vaznije od svega jeste ljudski faktor- tko će nas voditi !! Uspostaviti logiku u ovom naj vaznijem dijelu jeste i najtezi zadatak svih nas !! Iako je savim logično , prirodno i bez diskusije najbolje da svaku drzavu vode, naj sposobniji, naj obrazovaniji, moralno i etički čisti ………….u Drzavi Srbiji to odavno nije tako !! Trenutno smo dotakli dno !
    Vodjeni smo VELEIZDAJNICIMA koje je instalirao “ zapad “ , i daje im punu podršku !! Isti drze pod kontrolom veći dio opozicije, tako da je prosječnom gradjaninu vrlo teško odvojiti pravu od lazne opozicije. Oni koji su u stanju da prepoznaju pravu opoziciju, shvataju da je ona malobrojna i slaba !!
    Teško je naći izlaz iz ovakve situacije!!? SPC u Srbiji nije ono što je SPC u Crnoj Gori. Nazalost, Patrijah Irinej je potpuno pasivan???? Vojska ima dovoljno razloga da zaštiti USTAV i i spriječi pristajanje zvanične politike na gubitak dijela teritorije, samo je pitanje, da li ovako uništena, umanjena i ponizena, matrialno i kadrovski…….ima snage za takav potez !!?

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime