Stanje u srpskim medijima sve teže

0
628
Foto: pixabay.com

Stanje u sprskim medijima je iz godine u godinu sve teže, a položaj novinara i medijskih radnika sve nesigurniji – ocenjeno je na Skupštini Sindikata novinara Srbije (SINOS) , uz zaključak da je Granski kolektivni ugovor ostaje prioritet Jedan od glavnih uzroka je privatizacija medija čiji cilj nije bio bolje informisanje građana, nego prodaja glasila licima bliskim vlastima, ocenjuje SINOS.

Time su stvoreni uslovi za degradaciju novinarske profesije u medijima koji se bave političkom propagandom a ne zaštitom javnog interesa.

SINOS i dalje insistira na uspostavljanju socijalnog dijaloga u medijima a krajnji cilj je potpisivanje granskog kolektivnog ugovora.

Usvajanjem medijske strategije konačno će biti stvoren ambijent za početak pregovora predstavnika zaposlenih i poslodavaca, smatra SINOS.

Sindikat novinara Srbije podržava podružnicu u Radio-televiziji Srbije koja je jučerašnjim saopštenjem zatražila da se novinarima i medijskim radnicima omogući rad bez pritisaka i blokada zgrade ali i da se kolege urednici pridržavaju kodeksa novinara i poštuju pravo građana na objektivno informisanje.

Na Skupštini je za predsednicu SINOS ponovo je izabrana Dragana Čabarkapa a za zamenicu predsednice Miroslava Stošić.

Za članove Izvršnog odbora izabrani su Dejan Gligorijević, Nada Кalkan, Ljuba Aleksić, Кatarina Mirović, Jelena Ćosin i Miroslav Jevremović.

Formirana su dva obora – za digitalne medije i studentski odbor.

Izvor: SINOS

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime