Stari hrast posečen pod okriljem noći

2
1161

Hrast u selu Savinac, star više od 600 godina, posečen je tokom protekle noći, saopšteno je iz Mesne zajednice (MZ).

Hrast – verski „zapis“ na trasi autoputa Beograd – Južni Jadran, na deonici od Ljiga do Preljine, posečen je „na nedostojanstven način“, rekao je predsedni MZ Miliša Nikolić, a nalogodavci su to uradili u mraku, krijući se od javnosti.

hrast_660x330

„Ako je hrabosti trebalo da se sruši, trebalo je to učiniti tokom dana, uz prisustvo sveštenika jer je to drvo svetinja staro preko 600 godina i nije red da se seče kada vampiri izlaze“, rekao je Nikolić agenciji Beta.

On je istakao da meštani Savinca neće prilaziti mestu gde se nalazio hrast, niti će organizovati bilo kakve proteste jer je to već gotova stvar.

Seču hrasta najavila je ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, a meštani su joj poručil da dođe i sama to uradi.

Trojica radnika posekla hrast na Savincu

Hrast na Savincu, drvo-zapis staro više od 600 godina, jutros su posekla trojica radnika firme „Art pres“ iz Beograda, koje je anažovalo Građevinsko preduzeće „Planum“.

Kako su ti radnici izjavili za agenciju Beta, sečenje je počelo u pet časova, a završeno uz 6,30 kada je hrast oboren, a meštani im nisu pravili nikakve probleme.

Dvojica radnika nisu želela da kažu svoja imena, a Dragan Jovčić (53) iz Belanovice kod Ljiga je rekao da su radili sa tri testere i da nikada u radnom veku veći hrast nije odsekao.

„Nemam nikakvih predrasuda što sam ovo učinio niti strahujem za posledice jer su crkveni velikodostojnici dali saglasnost da se odseče, a za 20 godina bi se i sam osušio“, rekao je Jovčić.

Da Vas podsetimo:  Bahati poslanici bahato parkiraju

Ogroman panj je u sredini potpuno istrulio i niko od građana ne želi da dođe da ga vidi.

Zeleni: Srbijo, probudi se

Povodom vesti da je hrast u istorijskom kompleksu Savinac posečen tokom prethodne noći, Zeleni Srbije žele da osude ovaj rušilački čin. Sam način na koji je hrast posečen, tokom noći, da se ne bi dala prilika građanima da reaguju dovoljno govori o demokratičnosti i sposobnostima ove vlasti.

„Sramno je da vlast u Srbiji ne želi ili ne ume da rešava neslaganje sa građanima i lokalnim zajednicama na civilizovan način već šalje drvoseče pod okriljem noći. Dosledna rušilačka politika ove vlade se potvrdila još jednom. Iako je postojao niz dobrih rešenja koje bi zadovoljile i građane i državu, ova vlast izabrala je da hrast iseče suprotno mišljenju stručnjaka, ekologa i, što je navažnije – građana koji su ovaj hrast čuvali preko 600 godina“, kaže se u saopštenju Zelenih.

2015-07-23_142017

Dodaje se da će hrast će pamćenju svih nas biti spomenik ekološke borbe i simbol za neodgovornost. Hrast će biti simbol svih građana i građanki Srbije kojima je uskraćeno pravo na odluku u kakvoj sredini žele da žive, simbol ekoloških, kulturnih i socijalnih prava koje se u državi u kojoj još uvek nije izgrađena vladavina prava prečesto guraju u stranu. Hrast će biti simbol svega lošeg u Srbiji a sigurni smo da će građani to prepoznati i kazniti na sledećim izborima.

Kao odgovor na neodgovornu, nestručnu, nedemokratsku i neekološku vlast, Zeleni Srbije najavljuju akciju sadnje 600 hrastova zajedno sa građanima širom Srbije.

Beta / rtv.rs

2 KOMENTARA

  1. Debili koji su pravili projekat auto-puta nisu samo u ovom slucaju napravili budalsatinu nevidjene razmere. Po Srbiji je oteta najbolja zemlja za Koridor 10, a lepo je bilo mesta odmah uz staru trasu auto-puta da prodje i novi. Ljudi,imamo trasuposred sela! Ne salim se- Koridor 10 ce prolazirti na vise mesta POSRED NASELJA ! Ne razumem. Nema logike a to navodi na zakljucak da neko to radi NAMERNO I SMISLJENO.
    U slucaju ovog hrasta debili sa onom debilkom na celu u debilnoj drzavnoj instituciji doneli su debilno resenje- poseci ga! A mogla je biti atrakcija…stajaliste, odmoriste…imalo je mnogo nacina da upravo taj hrast ostane simbol bunta obliznjih stanovnika….ljubavi prema prirodi….

  2. Nista ovoj vlasti nije sveto sem Brisela i Vasingtona. Hrast su posekli, baziliku zatrpali, Kosovo predali. Sve iz proslosti treba da nestane ali zato ce nam sinuti Beograd na vodi za proevropske generacije.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime