Stefan želi da otvori muzej mode u Srbiji

0
1120
Foto: Promo / Noizz.rs

Moda na srpskim ulicama nikada nije bila posebno maštovita i interesantna, ali naši kreatori su često išli u korak sa svetom, čak i ispred svog vremena. Nažalost, njihovo stvaralaštvo nije pohranjeno u nekim domaćim muzejima i upravo to želi da promeni istoričar umetnosti Stefan Žarić.

Njegov master rad na Filozofskom fakultetu u Beogradu „Modna ilustracija Milene Pavlović Barili“ nagrađen je najprestižnijim odlikovanjem za studente istorije umetnosti.

– Nagrada koja definitvno predstavlja moj najveći i najdraži uspeh jeste 50. jubilarna Nagrada Spomen-zbirke Pavla Beljanskog za najbolji master rad iz istorije umetnosti. Istorijat nagrade obeležen je vrhunskim istoričarima umetnosti, a biti „dobitnik na prekretnici“ i to za rad koji se bavi modom, svakako je nešto što zaslužuje posebno mesto u mojoj karijeri – kaže Stefan.

Pre toga je Stefan završio osnovne studije u Americi, gde je počeo da na istoriju umetnosti gleda iz posebnog ugla, a moda ga je ubrzo privukla.

– Kada sam posetio izložbu retrospektive dizajnera Aleksandra Mekvina u Metropoliten muzeju u Njujorku i kasnije saznao da je proglašena najposećenijom izložbom u istoriji sveta, onda mi je zapalo pitanje zašto to nije bio neki slikar, nego dizajner i počeo sam da proučavam modu? Bilo mi je zanimljivo kako ona uspeva da zaobiđe tradiciju, da provocira, a da istovremeno ostane u domenu nauke i uspeva da približi i ostala kulturna nasleđa – objašnjava Stefan za NOIZZ.

Srbija je zemlja s dosta kreativnog potencijala, smatra naš sagovornik, ali taj potencijal guši konformizam zaposlenih u institucijama, koji nisu spremni da uplove u nove tokove muzeološkog i umetničkog stvaralaštva. Zato Stefan poput mesije ide po svetu šireći svest ljudi o domaćoj modi, jer mi ne znamo da jednu Roksandu Ilinčić i ostale kreativne ljude predstavimo kao naš brend.

Da Vas podsetimo:  Tamara je student generacije, a vozi kombajn!

U tim putovanjima pokušava da pronađe i najbolje prakse, kako bi jednog dana u Srbiji bio otvoren muzej mode. Koliko bi on bio inspirativan i zanimljiv, pokazuje i podatak do kog je došao istraživanjem.

– Milena Pavlović Barili je jedina srpska umetnica koje je ilustrovala za američki „Vog“ i vi kada odete u zgradu u kojoj radi Ana Vintur možete pronaći sve te ilustracije. To je naše nasleđe koje je od velikog nacionalčnog i internacionalnog značaja, a zahvaljujući tim otkrićima ja sam uspeo da naše modno nasleđe prezentujem na brojnih svetskim konferencijama – kaže naš sagovornik.

Brojne nagrade koje je dobio za svoj rad učinile su ga laureatom nagrade „Youth Heroes“ u oblasti kulture i umetnosti. Takmičenje je realizovala EXIT fondacija u saradnji sa Naftnom industrijom Srbije, a uz podršku Radio televizije Srbije, kompanije Ringier Axel Springer, HR centra Beograd i izdavačke kuće „Vulkan“.

Cilj konkursa bio je da se mladi heroji u Srbiji izvuku iz anonimnosti, predstave javnosti i promovišu kako bi postali inspiracija, ponos i uzor za cele generacije. Odabrano je petnaest mladih heroja, a priče o njima ćete moći da čitate u našem serijalu Mladi heroji Srbije.

Petar Paunović

noizz.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime