Šteta, bili su ozbiljna stranka

0
1093
Pajtic
Bojan Pajtić

Ide lepše vreme, sad Pajtića u otvoren autobus okićen žuto plavim balonima pa na turneju po Srbiji. Da ga u Svilajncu, Kosjeriću, Čajetini i Žagubici prvo vide, da prepoznaju ko je novi šef DS, pa onda možda i da čuju šta ima da im kaže. A glasaće za njega kad se vrate rode…

Vučić sad stvarno može da odahne. Kraljevski je odigrao. Perspektivu njegove dugoročne vladavine ne samo da su otvorili birači na poslednjim izborima, nego su sada trasirali i delegati Demokratske stranke na izbornoj skupštini autokanibalističkom odlukom da smene jedinog čoveka koji je na duži rok kako-tako mogao da mu parira. Ovo je kraj Vučićeve simultanke sa svim respektabilnim političkim oponentima u Srbiji, ali i kraj ozbiljne državotvorne stranke iz Krunske kakvu smo do sada poznavali.

Prosto, DS jeste bila teško poražena na izborima, ali još uvek nije slovila za lokalnu, marginalizovanu stranku. Izborom Pajtića i neminovnim povlačenjem stranke u pokrajinu, DS srlja svom konačnom Vaterlou. Vučić se mudro povlači na sever, navlači ih da bezglavo jurišaju i tamo će ih uz sasluženje Čanka i Pastora konačno dotući. Vera demokrata da će sačuvati Vojvodinu, vredeće taman koliko i Đilasova tragična zabluda da će ga Vučić u Beogradu ostaviti na miru. Vučić je nemilosrdni pobednik. U toj borbi nema zarobljenika.

Ali budimo realni, stranka koju u prestonom gradu Beogradu vodi Balša Božović ne možeBojan Pajtic 14 se boljem ni nadati. Stranka koja ogromnom većinom na početku kongresa podrži izveštaj predsednika Đilasa o proteklom radu, a zatim ga na glasanju smeni, nije organizacija nego skup turista. Stranka u kojoj beogradski odbori odreknu podršku Đilasu bez koga bi bili vanparlamentarna opozicija, nije bolje ni zaslužila.

Da Vas podsetimo:  U Srbiji je na javnoj i životnoj sceni komunizam, sa svom svojom diktaturom i to obučen u demokratsko ruho

Da se odmah razumemo, nisam jednom, nego makar desetak puta pisao o svim manama Dragana Đilasa. I da deluje kao tvrdi tehnokrata i da izgleda kao da ne shvata da se stranka poput DS ne može voditi kao PKB, da je neveštim kadrovskim potezima, trulim kompromisom za tadićevcima brzo raskrčmio ozbiljnu glasačku ušteđevinu, da je preko mere talentovan da od najbližih saradnika vremenom stvara neprijatelje. Oni koji ga bolje poznaju tvrde da je bio sklon i osornom ponašanju, plahovit i nepredvidiv. Ne znam čoveka, neću da sudim. Po mom mišljenju bio je dobar gradonačelnik. Pogledajte Malog i Vesića, saberite šta rade, pa ćete shvatiti da je Đilas zapravo bio odličan.

Tačno je i to da je preuzeo unutrašnjim razmiricama pokidanu stranku, nesnađenu u porazima, nedovoljno kadru da se ogradi od sopstvenih velmoža koje je narod prosto krstio – lopovima. Tadić ga je rušio od dana sopstvene abdikacije, Vučiću ga na tacni predavao pokojni Miki Rakić, tabloidi su ga čerečili. Energija koju su Vučić i naprednjaci investirali u cepanje DS i satanazaciju Đilasa uvek je govorila o tome da Vučić kao jedinog ozbiljnog takmaca na dugu stazu vidi upravo njega. Baš zbog toga nikada u predizbornoj kampanji i nije obnarodovao ime kandidata za gradonačelnika, znao je da Mali, Vesić, Mihajlovićka niti bilo ko, protiv Đilasa nema šanse.

Zapravo, tragično je što je Vučić o Đilasu mislio bolje i u političkoj borbi odnosio se sa više poštovanja nego njegovi u DS. Sad je i to gotovo, imaju Bojana Pajtića i Balšu Božovića. I večnog Mićunovića. Nekad su tu bili Pekić, Čavoški, Perišić, Koštunica, Đinđić…

Šteta, bili su ozbiljna stranka.

Stojan Drčelić

dvaujedan

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime