Štiti li SDS Dejton ili Bakira?

0
807

Predlogom Deklaracije o zaštiti Dejtonskog mirovnog sporazuma, SDS želi da prikrije tragove štetne politike koju je vodio dok je bio na vlasti u RS, smatraju analitičari.

© Фото Јутјуб TV1 HDNa dnevnom redu Skupštine RS u utorak bi trebalo da se nađe i predlog deklaracije o zaštiti Dejtonskog mirovnog sporazuma, odnosno „Deklaracija o zaštiti Opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini i ubrzanog puta ka EU, kao strateškim ciljevima Republike Srpske“, kako joj glasi puni naziv. Predlagač deklaracije je Srpska demokratska stranka (SDS), opoziciona stranka u Republici Srpskoj, ali vladajuća na nivou BiH.

Predlog deklaracije podigao je prašinu na političkom nebu RS i BiH. Dok se za predsednika RS i lidera vladajuće SNSD-a Milorada Dodika radi o politikanstvu naručenom iz međunarodne zajednice kojoj se, kako Dodik tvrdi, SDS na ovaj način dodvorava, PDP čiji je lider srpski član Predsedništva BiH Mladen Ivanić, podržava predlog. Dodik takođe kaže da SDS pokušava da se ugleda na SDA Bakira Izetbegovića, koja je sličan predlog podnela u parlamentu Federacije BiH, bošnjačko-hrvatskom entitetu.

Ono što je u deklaraciji najviše sporno, čini se, jeste podrška dosadašnjoj teritorijalnoj organizaciji BiH na dva entiteta. Politički predstavnici Hrvata sve glasnije zahtevaju formiranje hrvatskog entiteta, dok politički prvaci RS sve jasnije pokazuju da protiv toga nemaju ništa.

U predlogu deklaracije koju je Skupštini RS podneo SDS, međutim, stoji da su promene ustavnog uređenja unutrašnje teritorijalne organizacije BiH neprihvatljive, jer bi predstavljale dodatnu federalizaciju BiH.

„Ovakva ili slična promena u BiH mogla bi dovesti do ustavnih promena, što nije nacionalni interes Republike Srpske“, stoji u deklaraciji.

Deklaracijom se takođe pozivaju sve političke snage u BiH da se okrenu budućnosti i međusobnoj saradnji, konstruktivnom unutrašnjem političkom dijalogu i rešavanju problema u interesu svih naroda i građana RS i BiH, a kao strateški interes RS ističe se trajno očuvanje dejtonske ustavne pozicije RS i temeljnih načela Dejtonskog mirovnog sporazuma, koji definiše ravnopravnost tri konstitutivna naroda i dva entiteta u BiH.

Da Vas podsetimo:  Hrvatska prognala Srbe, a Srbija joj zahvaljuje plaćajući “ratnu štetu”

Niko, zapravo, ne zna šta SDS želi da postigne predlogom deklaracije, pa ni oni sami, kaže banjalučki novinar Igor Gajić.

„SDS je izgubio svoj politički profil, ako ga je ikada ozbiljno imao, i ovo je sad pokušaj nekog vraćanja na političku scenu, pošto puca i iznutra. Nemaju nikakav jasan stav u odnosu prema institucijama BiH; oni dok mogu nikada neće napustiti te institucije pod bilo kojim uslovom jer su pozicije i plate predobre. Ovo je, mislim, samo jedan pucanj u prazno da dobiju na političkoj važnosti, ali koliko će zaista dobiti, nemerljivo je u procentima“, kaže Gajić.

Banjalučki analitičar Anđelko Kozomara pita se kako jedna deklaracija može da razgradi ili zaštiti Dejtonski sporazum, budući da se radi o međunarodnom pravnom aktu koji su potpisale najveće svetske sile. SDS svojim predlogom, kaže Kozomara, želi da izvrši nalog Bakira Izetbegovića, jer bi stavljanjem potpisa na ovakvu deklaraciju Narodna skupština RS izgubila pravo na eventualno raspisivanje referenduma o samostalnosti RS.

Istovremeno, SDS želi i da se pred biračima predstavi kao stranka koja štiti interese RS u okviru Dejtonskog sporazuma, naglašava Kozomara.

„Interesi RS i srpskog naroda potpuno su zaštićeni Dejtonskim mirovnim sporazumom. Ali SDS je kumovao, naravno, bilo je teško odbraniti se, to se slažem, ali je kumovao da visoki predstavnici oduzmu veliki broj nadležnosti RS i prenesu ih na nivo BiH“, kaže Kozomara i dodaje da sada SDS pokušava da prikrije tragove svoje nesmotrene politike protiv interesa RS i srpskog naroda.

„Sada to pokušavaju nekom deklaracijom, koja je potpuno nejasna, ne zna se šta je njen cilj. Jer deklaracija, bilo čija u BiH, ne može biti iznad jednog međunarodnog akta kakav je Dejtonski mirovni sporazum. Dejtonski sporazum može da se menja samo uz saglasnost sva tri naroda, a jedan narod da donosi ovu ili onu deklaraciju potpuno je nepotrebno, pa čak, rekao bih, i besmisleno“, zaključuje Kozomara.

Da Vas podsetimo:  Ćeranić: Neki „srpski zetovi“ su opasniji od Danajaca kad darove donose

Međutim, bilo koji da je motiv poslanika SDS da podnesu predlog ovakve deklaracije, njihov poduhvat nema izgleda da prođe glasanje u Skupštini RS, jer vladajuća koalicija okupljena oko Dodikovog SNSD-a ima stabilnu većinu.

Nikola Joksimović

www.rs.sputniknews.com

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime