Sto dana vlade: Neispunjena obećanja

0
853

vladaOd 20 konkretnih obećanja koje je za sto dana Vlade obećao Aleksandar Vučić, čak 12 je neispunjeno. Osim toga, govor predsednika Vlade povodom tog jubileja karakterišu uglavnom neistinite izjave.

Na konferenciji za novinare 19. novembra na kojoj su predstavljani rezultati rada prvih sto dana Vlade Srbije, nabrojana su zapravo sva dostignuća od promene vlasti 2012. godine do danas. Ilustrativni primer jeste otvaranje dela autoputa Ljig-Preljina. Presecanje vrpce uvršteno je u rezultate u kontekstu poduhvata koji kontinuirano, godinama, beleže Ministarstvo građevinarstva i celokupna Vlada.

Istinomer u nastavku ocenjuje delove govora Aleksandra Vučića.

„Ono što je veoma važno, na čemu bih se zahvalio i potpredsednici Mihajlović i Ani Brnabić i Dušanu Vujoviću, Goranu Kneževiću, svim ministrima koji su na tome radili, a to je mesto Srbije na Doing biznis listi. Mi smo za dve godine napravili najveći napredak za 44 mesta.“ #NEISTINA

I predsednik Vlade, ali i drugi javni funkcioneri uporno ignorišu činjenicu da je u međuvremenu Svetska banka promenila metodologiju koju koristi pa je tako Srbija umesto 32 mesta skočila za 9 mesta – sa 68. na 59. mesto u 2015. u odnosu na 2014. godinu.

Naime, Srbija je u 2014. godini zauzimala 91. mesto po staroj metodologiji. Sledeće godine, nakon dodavanja određenih indikatora u ocenjivanje, Srbija je, po toj novoj metodologiji zauzela 59. mesto. Kako bi uporedila napredak, Svetska banka je primenila novu metodologiju i za prethodnu, 2014. godinu pa je tako Srbija zauzela 68. mesto. I na zvaničnom sajtu Svetske banke piše da se Srbija popela za devet mesta 2015. godine  u odnosu na 2014. godinu, a ne 32 kako su tvrdili naši zvaničnici, odnosno ne 44 kako danas tvrde.

Da Vas podsetimo:  Vrnjačka Banja dotakla dno: Zatvorena dva izvora lekovite vode

„Nemamo nerede i nemire na stadionima.“  #NEISTINA 

Na dan kada je premijer govorio o rezultatima u još jednih 100 dana njegove Vlade, na novosadskom stadionu „Karađorđe“, prekinuta je utakmica između FK Vojvodine i FK Novog Pazara. Kratkotrajan incident su, kako prenosi Radio 021, izazvali navijači beogradskog Partizana.

Opširnije čitajte ovde.

„Vi niste postavili nijedno pitanje, nego držite političku tiradu“. #NEISTINA 

Novinarka Istinomera predsedniku Vlade postavila je dva pitanja na konferenciji posvećenoj rezultatima prvih sto dana rada Vlade. Prvo je bilo u vezi sa donošenjem Zakona o poreklu imovine, a drugo se odnosilo na zastoj u razvoju pravne države s obzirom na brojne nerešene afere, poput rušenja u Savamali, odbijanja države da reši problem nelegalne gradnje u Novom Pazaru, kao i odnosa države i huligana.

i>„Zato smo doneli odluku da minimalna cena rada umesto 121 dinara bude 130 dinara neto što je povećanje od 7,44 odsto.“ #ISTINA

Na sednici Socijalno-ekonomskog saveta u septembru doneta je odluka da minimalac  u Srbiji sledeće godine biti povećan u proseku za 1500 dinara mesečno. S obzirom da se minimalna cena rada nije povećavala dve godine bilo kakav pomak u tom pravcu je pozitivan zbog čega je Istinomer ranije to obećanje premijera Vučića ocenio kao ispunjeno.

Dok je premijer Vučić o ovom povećanju govorio kao o 13. plati za one koji zarađuju nešto više od 20 hiljada mesečno, iz određenih sindikata stigle su oštre kritike.

Iz Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata dodaju da zbog poskupeljenja mesa, šećera, ulja i struje povećanje od 1548 dinara predstavlja samo nivelaciju.

„U principu je dobro što je došlo do povećanja cene rada, ali nije dobro to da naš radnik radi za evro ili malo više što nas poredi sa zemljama trećeg sveta u kome se radi za dolar“, kazala je za Istinomer Ranka Savić, predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata.

Da Vas podsetimo:  NIŠ, MOJ GRAD

„Što se tiče predsedničkih izbora, ne bavim se njima i neću da se bavim, iako se neki u Vladi bave.“ #NESPUNJENO

Prema pisanju novinske agencije Beta, Vučić je gostujući u emisiji “Ćirilica” na televiziji “Happy” dan nakon predstavaljanja sto dana rada Vlade,  u negativnom kontekstu prokomentarisao moguću kandidaturu za šefa države bivšeg ministra spoljnih poslova Vuka Jeremića.

„Srbija ne može i neće da bude rezervna fotelja za bilo koga“, rekao je Vučić aludirajući na to što Jeremić nije izabran za generalnog sekretara UN.

Premijer je rekao da zahvaljujući društvenima mrežama svako ko dobije „deset do 15 lajkova ili retvitova“ pomisli da je najbolji kandidat za predsednika Srbije.

„Neki pomisle i da imaju mnogo veliku podršku građana“, ironično je prokomentarisao Vučić aktivnosti predstavnika opozicije na društvenim mrežama.

„Što se tiče sto dana Vlade, mislim da dve ili tri stvari nisu ispunjene.“ #NEISTINA

Od 20 obećanja iz ekspozea predsednika Vlade Aleksandra Vučića, a čija realizacija je obećana u prvih 100 dana Vlade, 12 je neispunjeno, 5 ispunjeno, a jedno obećanje Istinomer je ocenio sa radi se na tome. Za dva obećanja nismo mogli da utvrdimo da li su realizovana.

Drugi talas racionalizacije u javnom sektoru, usvajanje fiskalne strategije, kao i donošenje zakona o planskom sistemu, zakona o proceniteljima nekretnina i zakona o suzbijanju nasilja u porodici obećanja su koja je Istinomer ocenio kao neispunjena. Takođe, predsednik Vlade nije ispunio obećanja o donošenju novih poreskih zakona, kao i Strategije za finansijsku kontrolu u javnom sektoru.

Neka od ispunjenih premijerovih obećanja jesu povećanje minimalne cene rada i donošenje novog Zakona o finansiranju lokalnih samouprava.

Istina, ali… 

„Ovo će nam svakako biti najviša stopa rasta uprkos merama fiskalne konsolidacije, u prethodnih osam godina.“

Da Vas podsetimo:  RIO TINTO: POSLEDNJI ADUT NAPREDNJAKA

Na prvu loptu, premijer je u pravu ako se pogleda poslednjih osam godina: biće ova godina zaista sa najvećim privrednim rastom. Međutim, zašto je premijer uzeo baš period od 2009. kada je Srbija zabeležila negativni rast od 3,1? Zato što je prethodne 2008. Srbija ostvarila rast BDP od 5,4 odsto. Iako je izjava formalno tačna odabirom perioda kada je Srbija beležila niske ili negativne stope rasta, predsednik Vlade pokušava da nas ubedi da je ovo bila vrlo prosperitetna godina u poređenju sa prethodnim.

Šta je premijer obećao u ekspozeu za prvih sto dana Vlade, a šta je od toga ispunio čitajte u posebnom tekstu.

Vesna Radojević

www.istinomer.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime