Što je više kleveta i laži… Služimo narodu!

4
1624

dikovicOva krilatica obeležila je moje siromašno detinjstvo i odrastanje, često sam je i sam ponavljao, ubeđen da je tačna, a da  li je to zaista bila? Nije, ali je bila delotvorna. Setih se je ovih dana, kad je je krenula odbrana NGŠ VS generala Dikovića od optužbi, koje je protiv njega u produženom delovanju izrekla predsednica FHP.

Ne pada mi na pamet da napadam Dikovića, ali ni da ga branim, jer je dovoljno star, nadam se i zreo, a bogami ima i visok čin i valjda će umeti da se sam odbrani. A možda i neće? Ne pada mi to na pamet, iako sam u vreme NATO bombardovanja Srbije i C. Gore 1999. godine bio na KiM, ali ne i u zoni odgovornosti jedinice, kojom je tad komandovao Diković i ne na spornoj lokaciji na kojoj su ekshumirani leševi ubijenih kosovskih Albanaca.

S druge strane, Diković ima dosta branilaca i bez mene. Brani ga predsednik Srbije, premijer i mnogi drugi visoki zvaničnici, zaklinju se u njegovu nevinost, ističu ga kao časnog oficira, u šta ja ne sumnjam, iako Dikovića tek ovlaš poznajem. Ali, da li je potrebno poistovećivati generala Dikovića sa sistemom odbrane Srbije, s Vojskom Srbije, s napadima na sve branioce Srbije? Zar nije umrla krilatica „Što je više kleveta i laži…“ zajedno s onim kome je ispevana.

Dakle, ne sumnjam u Dikovićevu nevinost, jer je svako nevin dok ne bude pravosnažnom sudskom presudom oglašen krivim, ali sumnjam u ovakvu njegovu odbranu, jer nas iskustvo sa sličnim slučajevima na to upozorava. Uostalom, zar i četrdesetak hiljada vojnih penzionera-branilaca Srbije u tom zločinačkom bombardovanju nisu osetili posledice takve odbrane. Zar kao nagradu nismo dobili uskraćivanje usklađivanja vojne penzije za 11.06% od 01.januara 2008.godine, iako su to dobile sve druge kategorije penzionera, koje su se tog datuma našle u sistemu RF PIO. Tadašnji vlastodršci su nam to pravo uskratili, a današnji odbijaju da nam ga vrate. Istovremeno, koristeći tešku ekonomsku situaciju u zemlji kao opravdanje, današnji vlastodršci su dodatno posegnuli u penzionerski džep i prema „Zakonu“ dodatno umanjili „velike penzije“, dakle one preko 215 eur za 10-25 %. Tako su vojni penzioneri duplo nagrađeni, pardon kažnjeni za odbranu Srbije.

Da Vas podsetimo:  Jakove, ti si Srbin, a ne „etnički Crnogorac“

Zbog toga predlažem generalu Dikoviću da se brani sam i da ima poverenje u srpsko pravosuđe, ali ne bezgranično poverenje, jer… Svedoci smo nepoštovanja odluka Ustavnog suda u vezi pomenutog vanrednog (ne)usklađivanja vojnih penzija, u čemu se Ustavni sud nedvosmisleno izjasnio u korist vojnih penzionera. Ali, to nije dovoljno sudovima opšte nadležnosti, kao ni izvršnim organima vlasti, poput RF PIO i Ministarstva za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja. Ovde posebno treba apostrofirati Ministarstvo finansija, koje stalno ponavlja kako nema novca u budžetu, a ne čini ništa ili ne čini dovoljno da se naplata poreza i prihoda stavi u zakonske okvire, da se tzv.siva ekonomija obuzda u svojoj ekspanziji, da vest dana ne bude kako je „Ljubičasta TV“ platila pet miliona eur poreza, koji je davno trebala i morala platiti…Upravo ovo ministarstvo se ignorantski postavlja prema diskriminisanim i oštećenim vojnim penzionerima, ignoriše čak odluku srpskog premijera da se nađe rešenje za taj problem i  jedino se predstavnici tog ministarstva ne odazivaju na sastanke koji se u tom cilju održavaju s predstavnicima vlade, ono je izgleda starije od same vlade i njenog premijera. Umesto da Poreska uprava efikasnim delovanjem puni budžet, najlakše je zavući ruku u poluprazan džep penzionera, smanjiti plate pripadnicima VS, policije, zdravstva, prosvetnih radnika…

I posle svega…sutra, a to SUTRA  može biti već sutra, može se i general Diković naći u sličnoj ili goroj situaciji, biće samo vojni penzioner, suvišan kao što smo suvišni i nas četrdesetak hiljada dojučerašnjih, ali i današnjih branilaca Srbije. Ko će ga onda braniti? Predsednik, premijer, ministri…? NEEE, nema šanse, proći će kao mi ili još gore. Tad će se i on potsećati tužne sudbine srpskih vojvoda Putnika, Mišića, Bojovića…evociraće sećanja, upoređivaće svoju sudbinu s njihovom, ali i našom, apostrofiraće reči dr Arčibalda Rajsa, ali će sve biti kasno.

Da Vas podsetimo:  Vučić priznao ono na šta Vojni sindikat Srbije upozorava godinama

Zato, brani se sam Dikoviću!

Mile Bjelivuk

4 KOMENTARA

 1. I još nešta Dikoviću,nemoj da te visoki orden, koji ti je pre neki dan dodelio predsednik Srbije, uljuljka u tvojoj nevinosti, jer su i posle NATO bombardovanja, mnogi dobijali visoka odlikovanja, neki i po dva ista, bila je to prava histerija i poplava odlikovanja, a kasnije su neki završili u evropskim kazamatima. Dodela odlikovanja, posebno ovako visokog, mora imati debelo obrazloženje, pa i za javnost, a ne samo tvrdnju „radi se o časnom oficiru, braniocu Šapca od poplava i sl.“. Čuvaj se generale tako „inspirativnih“ obrazloženja, da ne prizovu maler.

 2. Postovani gospodine Bjelobuk, sve cestitke za tako vispren i nadahnjujuci tekst.
  Naravno gospodin Dikovic neka se brani sam. I jos da ga ja pozdravim.

  Gospodine generale Dikovicu. U najmanju ruku Vi bi trebalo da date ostavku na funkciiju na kojoj se sada nalazite, jer ne postujete svoje nekadasnje drugove i saborce. Vrstan general, kako ja cenim treba da ima m… i kaze Vucicu, dosta je bili ponizavanja mojih bivsih kolega od strane sudova, dosata je bili nepostovanja Ustava i Ustavnog suda Srbije od strane tog istog Vucica.
  To treba dfa mu kaze i da ode sa svog mesta casno i posteno sa velikim m…..a.

  Oficir sa ruzom

 3. Ne želim da branim Generala,niti da tvrdim da je kriv?samo želim da ga podsetim na vreme kada je bio KČ? pa pred izlazak vojnika u grad vršio smotru i pripremu.U gradu vojnik popije malo više pa ga DOF ujutru raportira akaomandantu,zaboravio je šta sledi.Naravno odlazak kod Komandanta i obavezno pitanje šta je preduzeo u skladu sa PSOS da se to ne dogodi.Sledi da nisi sve preduzeo da do tog ne dodje i prvo usmena opomena pa onda OSKJ i…..Da ne govorim o drugim slučajevima.Znači Pretpostavljena krivica.RIK je svima nama poznato da je osnovni element b/g koje više ne postoji u kao termin u VS.Pa gospodine Generale pošto veruješ u pravosudni sistem ove zemlje? neka ti je sa srećom.Samo da te podsetim da i tebe čeka valda „penzija“ neznam ,ne brinem jer ćeš se ti verovatno već snaći.Znaš ti to dobro da radiš.A mi VP ćemo se i dalje boriti samo nemoj da nam molimte pomažeš.Toliko od mene.

 4. Ovo je samo jedna od mnogih neispričanih priča o odnosu vlasti, od 2000 g. do danas, prema braniocima države. Za nagradu su mnogi najsposobniji kadrovi (piloti, inžinjeri, elektroničari…) prevremeno penzionisani. Trenutno se kao bore za njih a posle ih šutnu kad odrade svoj deo posla. Koliko je vojnih beskućnika koji i danas žive po kasarnama, gde potomke koji su i rođeni u kasarni žene i udaju. A duplo im uzimaju od penzije.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime