Što se bore misli moje

0
2459

“Što se bore misli moje“ je ljubavna pesma koju je napisao srpski knez Mihailo Obrenović kneginji Kleopatri Karađorđević.
Ranije se verovalo da ju je knez napisao svojoj bliskoj rođaci Katarini Konstantinović, u koju je bio zaljubljen, ali kojom nije smeo da se oženi

Najfascinantnija ličnost moderne srpske istorije je svakako knez Mihailo Obrenović, čovek koji je proterao Turke iz srpskih gradova, proglasio Srbiju za Pijemont južnoslovenskih naroda, izgradio Narodno pozorište, reformisao srpsku vojsku a da nije ubijen u atentatu 1868. godine verovatno bi ujedinio Srbiju sa Bugarskom i promenio tok nesrećne srpske istorije u XX veku. Ali ova priča o Knezu Mihailu je vezana za jednu od najlepših ljubavnih pesama u XIX veku koju je knez lično napisao.

“Što se bore misli moje“ je ljubavna pesma koju je napisao srpski knez Mihailo Obrenović kneginji Kleopatri Karađorđević.

Ranije se verovalo da ju je knez napisao svojoj bliskoj rođaci Katarini Konstantinović, u koju je bio zaljubljen, ali kojom nije smeo da se oženi da mu ne bi pao ugled u narodu, a i zato što mu je vera branila tu ženidbu. Međutim više od jednog veka kasnije otkriven je originalni dokument sa posvetom koji je knez Mihailo uputio za rođendan Kleopatri Karađorđevića, unuki Vožda Karađorđa i kćerki kneza Aleksandra Karađorđevića i kneginje Perside rođene Nenadović.Dokument je štampan u Beču na francuskom jeziku i predstavlja notni zapis za klavir pesme „Što se bore misli moje“.

Iste godine princeza Kleopatra se udala za Milana Petronijevića sina Avrama Petronijevića koji je pod Karađorđevićima  od 1844. do 1852. bio predsednik vlade. Kleopatra je umrla  13. jula 1855. godine u banji Glajhenberg u Štajerskoj i sahranjena u porodičnoj grobnici u Topoli, kasnije u crkvi Svetog Đorđa na Oplencu. Druga velika Mihailova ljubav Katarina Konstantinović se nakon njegove pogibije udala za dosta starijeg Milivoja Petrovića Blaznavca ministra vojnog, namesnika tada maloletnom Milanu Obrenoviću i verovatno najjaču političku figuru u tadašnjoj Srbiji sve do njegove smrti 1877.

Da Vas podsetimo:  Koliko Nemaca su ubili partizani?

Izvor: portal035.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime