Stojiljković o izboru Šuvakovića za redovnog profesora

7
3195
Foto: Medijacentar / Uroš Šuvaković

Uroš Šuvaković, nekadašnji funkcioner SPS i službenik Državne bezbednosti za vreme Slobodana Miloševića, imenovan je za redovnog profesora Beogradskog univerziteta, potvrđeno je Insajderu na Beogradskom univerzitetu. Na sednici Senata BU izabran je većinom glasova.

Svi članovi Senata Beogradskog univerziteta koje smo u međuvremenu kontaktirali potvrdili su izbor Uroša Šuvakovića za redovnog profesora na Učiteljskom fakultetu, ali o tome zvanično nisu želeli da se izjasne.

Predlog za izbor u zvanje redovnog profesora Senatu Univerziteta u Beogradu dao je Učiteljski fakultet. Uz predlog je dostavljen i izveštaj Komisije o prijavljenim kandidatima za izbor u zvanje.

Jedan od članova te Komisije koja je podržala kandidaturu Šuvakovića, profesor Fakulteta političkih nauka Zoran Stojiljković, na pitanje Insajdera kako je moguće da je i pored sporne biografije Šuvaković izabran za redovnog profesora BU, kaže da je takva odluka doneta na osnovu njegovih radova, a ne političkog angažovanja.

Politička biografija Uroša Šuvakovića

Prema istraživanju Insajdera, Šuvaković je devedesetih je bio funkcioner SPS-a i kao čovek od poverenja bračnog para Milošević – Marković imenovan je za zamenika načelnika analitike Državne bezbednosti.

Analitika DB-a, u kojoj je Šuvaković bio jedan od rukovodilaca, spada u najvažniji deo Službe, jer tu dolaze sve informacije koje prikupe operativci i tu se prave dosijei.

Uprkos tome, nikada nije čak pozvan na odgovornost, a posle promene vlasti 2000. godine bezbrižno je živeo, pisao kolumne, vodio udruženje „Sloboda“ i nastavio da brani lik i delo Slobodana Miloševića.

Uroš Šuvaković je kao funkcioner SPS-a, prema istraživanju Insajdera, učestvovao i u izvlačenju novca iz državni fondova za potrebe ove političke partije.

„On je imao relevantne radove na osnovu kojih je ispunio uslove za dobijanja statusa redovnog profesora. Nije falsifikator doktorskih teza, radovi su relevantni, doktorirao je kod Vukašina Pavlovića. Šta ja mislim o njegovoj političkoj karijeri je moja stvar, odluka se ne donosi na osnovu toga već na osnovu njegovih naučnih radova, i mi tu nemamo gde“, kaže Stojiljković.

Da Vas podsetimo:  I dalje ne znamo koliko će nas koštati „Skok u budućnost“

Na pitanje Insajdera da li je Senat mogao da iskoristi diskreciono pravo i ospori etičnost Šuvakovića, imajući u vidu da je reč o čoveku koji je u vreme ubistva novinara Slavka Ćuruvije, četvorica funkcionera Srpskog pokreta obnove, Ivana Stambolića bio zamenik načelnika za analitiku u Miloševićevom DB, Stoijljković kaže da za to nije bilo osnova.

„U to vreme je bio na takvim funkcijama i to jeste problematično, ali to nije nešto na osnovu čega bi mogli da ospore njegovu kandidaturu. To bi moglo da se desi u slučaju da je uradio nešto što je ugrozilo pravo, slobodu, jednakost, izazivao versku, međunacionalnu netrpeljivost. Toga nema, i mi nemamo gde“, rekao je Stojiljković.

Šuvaković je prethodno, kako su objavljivali mediji, a i kako se može videti na sajtu socioloskipregled.org.rs, već radio kao redovni profesor Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici gde predaje Sociologiju na Filozofskom fakultetu.

Osim toga, kako se navodi na ovom sajtu, Šuvaković drži predavanja na Medicinskom (na OAS) i Pravnom fakultetu (doktorske studije) u Kosovskoj Mitrovici, na Učiteljskom fakultetu u Užicu (na sva tri nivoa studija) kao i na Univerzitetu u Kragujevcu.

Uroš Šuvaković je nekadašnji predsednik udruženja „Sloboda“, koje brani lik i delo Slobodana Miloševića. Prema pisanju medija, ovo udruženje bilo je angažovano i u odbrani Miloševića pred Haškim tribunalom.

Kako je objavio Insajder u serijalu „Službena tajna“, Šuvaković je od 1997. godine radio u analitici Državne bezbednosti. Prema rekonstrukciji sistema DB-a koju su uradili novinari Insajdera, on je morao da zna za sve zločine i ubistva koja su pripremana zato što je analitika najvažniji segment Službe, jer tu dolaze sve informacije koje prikupe operativci i tu se prave dosijei.

Da Vas podsetimo:  Srbija po poštovanju radničkih prava sličnija Africi i Aziji nego EU

insajder.net

7 KOMENTARA

 1. Ne poznajem radove- naucne- po osnovu kojih je izabran, ali kroz, od strane Insajdera, postavljena pitanja jasno je KO JE Insajder: centralnokomitetski organ zaduzen za moralno-politicke podobnosti, titici ciji ocevi bijahu TITINE- porodicni zvijerinjak koji solio i soli, a naivci se opredjeljuju oko jednog te istog; eto, nuto mudri Srbo…

 2. na mnogo jakim fakultetima,dobri prmeri su mal , slina,sapic nikolic itd jadno je ovo skolstvo…do najbolje ilustruje pisanje casnih profesora koi osporavaju i doktorat jorgovanke…

  • Srbo je normalan i u „ovako nesto (ne)moze poverovati“. Kako li je,tek, nenormalnim? Meni je tesko sto normalni Srbo u „ovako nesto (ne)moze
   poverovati“.

   • Uzelac znajući ko vlada,mogu da verujem,gledajući ovu facu Šuvakovićevu,ali gledajući ovu Stoiljkovićevu,ne mogu da ne prokomentarišem da je čudna Stiljkovićeva izjava,jer se valjda on vodio kao neko ko nije kao ovaj drugi.Verovatno što nemam informacija o ovom Stoiljkoviću,pa me ti ispravi.Do sada je uvek bilo,kada vidiš nečiju facu,odmah znaš sve o dotičnom,jer faca otkriva karakter.To je naj prostiji deo psihoanalize.To u mom selu znaju i obični seljaci,pa kažu,ako faca nije pravilnih crta,već degenerična,takva je i psiha,a kad je normalna,onda je u većini slučajeva i psiha normalna,znači lik otkriva karakter.

    • Srbo, kada bi imao vremena, strpljenja, i- ne zamjeri- (po)znanja (za ovo zadnje neznam), lako bi ti bilo zakljuciti kakvi mozgovi zajahase katedre definitivno po petom oktobru; ekonomija se moze „uspraviti“, ali kada se dusa naroda unisti- duhovno- , nema, onda, povratka… Sta ti vise reci? Na nacin Srdjana? Zabluda, Srbo: ta on mrzi samoga sebe. Na nacin Dragasa? Pa, svojim ocima vidis koliki je to nepismenjakovic; mentalno stanje njegovo? Zakljuci.
     To se jednostavno kaze: dijalekticki pol ovih „protiv“ kojih kao lelece. Broz je bio idealan u stvaranju ovakvih- razni Stojanovici, Golubovicke, Micunovici, Indjici… i zahvaljujuci istima vladao (i vlada) i kada je mrtav… I n t e r n a c i o n a l a je to, Srbo, a ovaj „Srcko“ dobricina, no tek zalutali miliontni zupcancic u zlu zvanom i n t e r n a c i o n a l a…

     • Koliko znam,samo su komunistička deca i unuci postavljeni od udbe i kos-a,posle petog oktobra.Ne znam kakve oni veze imaju sa zapadom,osim što im ispunjavaju zahtzeve po globalnom pitanju,a to je davanje teritorija na rate,a za uzvrat,oni će i dalje biti na vlasti,plus da uzimaju kredite koje će naša deca vračati,a oni će to trošiti na održavanje njine zločinačke vlasti.Ne znam druge koji su to dovedeni na vlast posle petog oktobra osim dece titovih partizana.,Ne znam šta je sporno u tekstu,Dragaša,sve što je napisao je tačno,svako slovo potpisujem,a to ko je on to on treba da kaže ili možda ti znaš a nisi napisao.Što se tiče internacionale,valjda su ostali pogledali film sovjetskog generala SOVJETSKA PRIČA,nije valjda to snimi taj Dragaš.Nemoj samo da bude kad je prevarant varao poštenog čoveka pa mu ovaj rekao vidim to,a ovaj mu kaže ne veruj svojim očima već meni.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime