Stotinu bilborda sramote

4
1268
Zoran Šaponjić / Foto: printscreen (iskra.co)

Šefu diplomatije Evropske unije Žozepu Borelu istorijsko pamćenje seže tek pet ili šest nedelja unazad. Pomenuti šef takođe misli da su Srbi guske ili bakterije, amebe, pa im sećanje takođe seže tek mesec ili dva unazad. Ništa iza toga. O 20 godina unazad, o 1999. da i ne govorimo.

Žozep Borel bi da mu Srbi u sred Beograda stave barem  jedan bilbord zahvalnosti. Njemu i Evropskoj uniji.

Gle čuda!

„Intresantno je da nikada nisam video bilbord sa zahvalnicima EU na pomoći. A mi smo obezbedili mnogo pomoći Srbiji i drugim zemljama Zapadnog Balkan kako pre tako i tokom krize“, rekao je Borel, te primetio da evropska pomoć i zalaganje nisu dovoljno uzeti u obzir, dok se pomoć Kine doživljava kao mnogo važnija, prenose mediji u Srbiji  jutros.

Žozep nas ponovo uči pameti i kulturi, dostojanstvu.

Drži komesarske lekcije a ne zna da je nama dosta komesara.

Ono što je Žozepu Borelu interesantno, meni nije. Bilborde zahvalnosti Narodnoj republici Kini gledam ne kao zanimljivost, nešto što je interesantno, nego kao jedno veliko hvala iz duše jednog naroda – drugom narodu koji nam se našao, stao iza nas kad nam je bilo najteže. I, nema tu ničega interesantnog. Kina i Rusija su zaslužili bilborde zahvalnosti.

Što se tiče bilborda zahvalnosti EU, daleko smo mi od toga i tu takođe nema ničega interesantog.

Pre mi se čini da bi u Beogradu i širom Srbije trebalo podići po neki bilbord sramote, u znak sećanja na one dane, a nisu bili tako davno, pre šest nedelja jedva, kad je ono nama u Srbiji, kad je Italiji recimo, kad je tvojoj Španiji, gospodine Borel, pomoć i te kako bila potrebna, a vi ste u Briselu, komesari, ostali nemi. Odgovorili nam zabranom izvoza iz EU u Srbiju medicinske opreme, lekova, materijala.

Da Vas podsetimo:  „Ako se odreknemo sebe imaćemo svega dovoljno“

Srbiji šipak umesto pomoći. Ostavili ste nas na cedilu.

Pa, nismo mi Srbi amebe, gospodine Borel, da zaboravimo šta je bilo pre šest nedelja. Mi jesmo čudan narod, brzo opraštamo, zahvalni smo i na ono malo pomoći što ste nam poslali kad ste došli k sebi i sabrali šta se dešava, zahvalni na ono nekoliko aviona za koje ste platili gorivo, ali, nismo baš guske kojima ćete držati lekcije.

Mi Srbi ne volimo licemere.

Drugačije rečeno – Kina je zaslužila bilbord, ne jedan, nego na stotine, Rusija takođe, vi, Borel – ni jedan.

Jer, nisu Srbi bakterije. Još nam je ostalo nešto nacionalnog dostojanstva i još nas služi pamćenje.

Kad smo već kod bilborda, bilo bi primerenije, a ovo je baš pravo vreme, 21 godina je prošla, da širom Srbije, od grada do grada, od mesta do mesta, podignemo na stotine bilborda posvećenih vama, ali, bilborda vaše sramote, ne zahvalnosti.

Jedan bilbord posvećen Grdelici recimo i onim ljudima nevino pobijenim u vozu 1999. godine, jedan onoj trojici nesrećnih momaka koje ste ni krive ni dužne nekako baš u ovo vreme pre 21 godinu pobili na Torniku, pa jedan za Milicu Rakić, pa još jedan za Varvarin, pa po jedan za svako ubijeno dete, a mnogo ste ih pobili, po jedan za svaki most, jedan za Beograd i one ruševine što još stoje, pa jedan ogroman za sav onaj osiromašeni uranijum posejan širom Srbiji.

Ne bi, možda, gospodine Borel, bilo zgorega da, čim ova pošast od korone prođe Srbijom, prođete kroz odeljenja onkologije srpskih bolnica, da vidite šta ste nam uradili.

Da Vas podsetimo:  Pismo berlinskim prijateljima o izborima u Srbiji

A vi hoćete bilbord zahvalnosti?

Velite, pomagali ste Srbiju?

Pa, kako vas nije sramota.

Popravite prvo ono što ste porušili, pa onda pomažite.

I, ne držite nam lekcije, ne učite nas pameti, nismo mi nedonoščad. Ostalo nam je još malo nacionalnog dostojanstva.

Pamtimo mi malo duže od par nedelja, zato vam bilbord zahvalnosti nismo ni podigli, a, ako ostanemo pri svesti, nećemo vam skoro ni podići.

Niste ga zaslužili.

A ove bilborde sramote jeste, ali, ni njih nećemo podizati.

Znamo mi za red.

Vama će ih Bog podići, a ima ga.

Zoran Šaponjić
Izvor: iskra.co

4 KOMENTARA

 1. Srbi nije Evropska Unija problem vec politicki vrh zemlje Srbije koji je dozvolio da dodje do situacije bombardovanja.

  Gradite svoju zemlju tu gde ste ostali I menjajte politicare koji cine sve da propadate. Problem nije u drugome nego u vama – stalno okrivljujete umesto da sebe obrazujete pre svega gradjanskom politickom mudroscu I ne dozvolite da vas Vlada Srbije ponizava.

 2. Zar nije spanac zajedno sa amerikancem naredio bombardovanje Srbije?
  Solana bese, osolili mu rane zive dok dusu ne pusti.
  Nemojte vi koji ste nas bombardovali, ubijali, razarali, trovali, da brinete o nama jer kad god vi brinete o nama mi ostanemo bez dela teritorije, stanovnistva, kulturnog blaga i zlatnih rezervi. Kad bi nam samo vratili sto ste opljackali za vreme proslih okupacija i ratova, niko nam ne bi bio ravan.
  Bilbordi pripadaju ljudima, prijateljima a vi razmislite u kojoj ste grupi.
  To sto Spanija nije priznala juznu pokrajinu nije iz ljubavi prema nama, vec zbog Katalonije.

 3. Komesar je dobio zadatak i prica sta mu je receno da prica, a ne sta misli ili vidi. On (Žozep Borel) je pristao da bude placenik od strane EP. Takva plata i cast ne ,,idu,, zajedno, cak moze da bude i teret. Zato se biraju lica kao Katrin Eston, Mogerini, sa licem ali bez obraza i casti.

 4. Nivo bezobrazluka i prostakluka prema Srbiji od strane bijelosvjetskih ( E U ) komesara i hoštaplera je
  u potpunoj srazmjeri sa nivoom VELEIZDAJE i podaništva Srpskog Drzavnog vrha !!!

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime