Stradanje porodice Jovanović iz Mogile slika Srba na KiM napuštenih od svoje države

0
723

  • Porodice Jovanović u kosovsko-pomoravskom selu Mogila, trpi neprestane zulume a ostaje bez ičije pomoći

Samo za poslednjih mesec dana njihova kuća je obijena po drugi put. Dosada im je imanje paljeno, pljačkano, bili na meti napada i pljački svih ovih godina. Sve to jesu veliki i najvažniji razlozi zbog čega treba bojkotovati šiptarske izbore kojima se stvara njihova ilegalna država.

*Napomena: u vesti koju je objavila RTV Puls navodi se da je selo Mogila u „opštini Klokot“ što je pogrešno jer se radi o ilegalnoj opštini koju su osnovali šiptarski separatisti po spornim zakonima takozvane „republike Kosovo“ na prostoru južne srpske pokrajine. Selo Mogila pripada opštini Vitina koja postoji po administrativnoj podeli teritorija Republike Srbije što je jedino ispravno. U video prilogu se pojavljuje i jedan od „službenika“ te ilegalne opštine ali

U noći između 4 i 5. februara, nepoznati počinioci su provalili i izvršili premetačinu u kući i ostalim objektima. U vreme provale u kući nije bilo nikoga, jer je sedamdesetotrogodišnja Ljubinka bila u poseti kod sinova.

I krajem prošle godine, imovina Jovanovića je bila na meti provalnika. Njima je 25. decembra zapaljen je pomoćni objekat i plevnja, a kuća obijena.

Požar je tada izbio u plevnji i štali nešto posle 22 časa. Vatrogasci su došli na lice mesta, ali je tada već sve izgorelo.

Rođak porodice Jovanović, Miloš Jovanović rekaojetada da se „vidi da je požar podmetnut, jer je vatra dolazila sa više strana. Cilj ovog napada je da se Srbi zastraše, prodaju svoju imovinu u bescenje i proteraju sa ovih prostora“.

Počinioci napada i taj put ostaju „nepoznati“. Takozvana „Kosovska policija“ je izvršila uviđaj, ali do sada nije rasvetljen ne ovaj već ni jedan slučaj napada i pljačke srpske imovine. Umesto toga, rođak porodice Jovanović fizički je napadnut od strane tzv. „Kosovske policije“.

Da Vas podsetimo:  Braća po dolaru: Kad je Otvorena Rusija srela drugu Srbiju

Unuk vlasnice kuće Miloš Antić iz Pasjana, stigao je na lice mesta odmah nakon štoje obavešten o požaru. U dvorištu je zatekao desetak komšija Šiptara koji su se neprimereno ponašali.

Glasno su se smejali i provocirali. Zatražio sam od policije da svi napuste dvorište, ali mi je u tom momentu prišao jedan vatrogasac albanske nacionalnosti s namerom da se fizički obračuna sa mnom. Tada mi je prišao policajac srpske nacionalnosti I.S. i iznenada me ošamario, a potom i priveo u policijsku stanicu zbog navodnog ometanja službenog lica na zadatku. Ja sam samo tražio da se obavi uviđaj, jer je, osim paljevine i kuća obijena i ukradene su stvari. Policijska patrola je to odbila s obrazloženjem da im se bliži kraj smene, kaže Antić.

Sve to je tek deo onoga što je porodica Jovanović pretrpela od 1999. godinea tu su brojni napadi, granatiranje, provale, krađe, podmetanje požara, pa do kamenovanja kuće.

Baka Ljubinka koja “Hoće da me proteraju. Neću ja odavde da idem nigde. Ovde sam se rodila, ovde ima da umrem. Da prodamo, nećemo nikad, verujte”, kaže za Puls zabrinuta što niko ne može da joj garantuje bezbednost.

U Mogili danas živi još sedamdesetak srpskih porodica sa oko 200 Srba. Pre rata bilo ih je duplo više. Oterani su upravo sličnim pritiscima i nasiljem. Konstanta ovakvog života i čak pogoršanje od kada Srbi učestvuju u šiptarskim kvazi-izborima, jeste samo dovoljan razlog da se oni, kao i separatistički sistem uopšte, do kraja bojkotuju.

Izvor: Balkanska geopolitika

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime