Strah među Srbima

0
1015

krusevac_poljoprivreda_3Čega se Srbi plaše? Srbi se plaše siromaštva, bede, bolesti, gubitka posla, banaka, političara, zavera, masona, boga, popova, HAARP-ova, Amerikanaca, vakcina, droga, genetski modifikovane hrane, krpelja… Možda je bolje pitanje čega se Srbi ne plaše? Recimo, ne plaše se nerada, lenstvovanja, prejedanja, pijančenja, duvanskog dima, ogovaranja, psovki, uvreda, podmićivanja, ulizivanja, poltronstva…

A možda je još bolje pitanje kako se Srbi ponašaju kada su uplašeni? Srbi ne pokazuju otpor, naprotiv, savijaju se još više, ćute, sklanjaju se, pate, psuju u sebi, gutaju svoje strahove i čekaju da se problemi reše sami od sebe. Zašto je to tako?

Ovih dana su aktuelne priče o lošem položaju radnika u srpskim privatnim i privatizovanim firmama pa sam slučajno pronašla priču o jednom eksperimentu koji možda može da objasni zašto se to radnici ne bune i kako su naterani da trpe. Citiram:

“Počnite sa kavezom u kojem je pet majmuna. Unutar kaveza obesite bananu za konopac i pod nju stavite merdevine. Uskoro će neki od majmuna doći do merdevina i početi se penjati prema banani. Čim dodirne merdevine, poprskajte sve majmune hladnom vodom. Nakon nekog vremena, pokušaće neki drugi majmun, uz isti rezultat – svi drugi majmuni biće poprskani hladnom vodom. Uskoro, kada se neki majmun bude pokušao popeti po merdevinama, drugi majmuni pokušaće ga sprečiti.Sada izbacite hladnu vodu. Izvadite jednog majmuna iz kaveza i zamenite ga novim. Novi majmun videće bananu i pokušaće se popeti merdevinama .Na njegovo iznenađenje i užas, napašće ga svi drugi majmuni. Nakon još kojeg pokušaja i napada, znaće da će ga, pokuša li se popeti po merdevinama, drugi majmuni napasti. Nakon toga, uklonite još jednog od izvornih pet majmuna i zamenite ga novim. Pridošlica će krenuti prema lestvama i biće napadnut. Prethodni novajlija će entuzijastično učestvovati u kažnjavanju! Isto tako, zamenite trećeg originalnog majmuna novim, zatim četvrtog, na kraju petog. Svaki put kada najnoviji majmun krene prema stepenicama, biće napadnut. Većina majmuna koji ga tuku nema pojma zašto im nije bilo dopušteno da se popnu merdevinama, ili zašto učestvuju u udaranju najnovijeg majmuna. Nakon što zamenite sve izvorne majmune, nijedan od preostalih majmuna nikada nije bio poprskan hladnom vodom. Uprkos tome, nijedan majmun nikada se više neće približiti merdevinama kako bi pokušao uzeti bananu.”

Da Vas podsetimo:  ODLAZAK POSLEDNjEG VOZA

Zamislite sada da je kavez jedno preduzeće i zamislite radnike umesto majmuna. Ukoliko dođe do nekih problema, loših uslova za rad, maltretiranja, smanjenja plata i sličnih nepravilnosti logično je da se radnici pobune. Ako dođe do nekog protesta tu se uvek izdvaja neko ko je vođa. Vođa će se glasno buniti ili obavestiti Inspekciju zaštite na radu. Pošto poslodavcima u zemlji Srbiji niko ništa ne može svi radnici će biti kažnjeni pre svega novčano, a vođa promenom radnog mesta na lošije ili otkazom. Na njegovo mesto će doći drugi radnik koji pojma nema kakva je situacija i koji će reagovati na nepravilnosti, ali će biti sprečen od ostalih koji znaju da mogu biti kažnjeni još strožije kako im je i zaprećeno. Taj strah se širi i svi znaju za posledice bez obzira da li su bili svedoci protesta ili ne i prestaće svaki vid pobune osim gunđanja u sebi. Čak će biti sprečeno i bilo kakvo komentarisanje problema iz straha da neko ne oda poslodavcu šta se priča i svi će početi da se ponašaju pokorno i poslušno.

Dakle, strahom se vrlo lako manipuliše, a ako su ljudi dovedeni u egzistencijalne probleme manipulacija je još lakša. Dok god ima neke rezerve od koje se može živeti neka vrsta bunta je moguća. U slučaju da se zna da postoji mogućnost da će ostati bez ičega pokornost je zagarantovana. Svakodnevno zastrašivanje dokazuje koliko smo bedno i osiromašeno društvo i to ne od skoro već godinama unazad. Na izborima 2014.te narod je plašen ukrajinskim scenarijom, a na ovim izborima potpunim gubitkom penzija ukoliko se glasa proitiv vladajuće stranke. Koliko su vešti u manipulaciji govori i činjenica da posle zastrašivanja ide i mala doza odstrašivanja. Glasanjem za njih ostaćete bez penzija, a glasanjem za nas ostaće vam penzije ali ćete i dobiti malo povećanje ukoliko budemo u mogućnosti. Udica je bačena i ribe su upecane to bez mamca. Manipulacija narodom, naročito onim neukim, vrlo lako se obavlja i izvrtanjem činjenica. Recimo, nije problem položaj radnika u Juri, već je problem napad na strane investitore. Ili, rušenje u Savamali nije nezakonito kad su to i onako nelegalni objekti.

Da Vas podsetimo:  IZUMIREMO – A ZLATNO DOBA

I na kraju možda najbolje pitanje. Da li se Srbi sa pravom plaše? Naravno da da i to zbog činjenice da je pravni sistem potpuno uništen i da svaki pojedinac zna da nema apsolutno nikakvu zaštitu od sudstva ili državnih institucija, da ne pominjem sada izvršitelje, sudske procese iz radnog prava koji treba da traju šest meseci, a traju godinama, nepravdu pri naplati poreza i dugovanja, bahatost političara i lokalnih moćnika i tako dalje.

Kakve veze ova priča ima sa našim gradom? I ovde rade neki radnici u nekim fabrikama, sa lošim uslovima za rad, sa minimalnim platama, sa neredovnim platama, bez godišnjih odmora, bez prava na bolovanje, bez prava na sindikalno udruživanje i njihov glas se odavno ne čuje, a svi znamo gorku istinu. Sad se vraćam na početak, što veća beda, to je veći strah. Kruševac je potpuno utihnuo, da li vam to nešto govori?

Tanja Ilić

037ks.com

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime