Strahinja Tirnanić: Konstantna edukacija najvažnija na putu do „top“ ciljeva

0
1086

Kragujevčanin Strahinja Tirnanić je marketing menadžer na portalu za zapošljavanje poslovi.rs, a na ispit do zvanja diplomiranog menadžera, član Gradskog odbora Srpskog pokreta obnove, navijač Radničkog, zagovornik teorije da je osnova svakog uspeha stalna edukacija na sopstvenu inicijativu i rad na sebi… Njegov cilj je top menadzerstvo.

Strahinja je pre rada na sajtu poslovi.rs, bio marketing menadžer u Arena fun factory. Sada je njegov posao da obezbedi posetu na sajtu, informiše pravu ciljnu grupu koja je u potrazi za radnim mestom i dostavi im sve informacije vezane za zaposlenje, savete… Na fakultetima je u ime sajta držao radionice, prezentacije, nekoliko predavanja sa temama prakse, savetovanja studenata kako od škole do posla. Takve nastupe voli, pa se i snima kako bi se, gledavši ih, usavršavao, a drugi kažu da mu „leže“. Jedan od razloga zbog kojih naš sagovornik uživa u ulozi predavača onima koji dolaze da čuju nešto korisno za njihovu buduću karijeru, može biti i taj što izuzetno ceni edukaciju i to na sopstvenu inicijativu i kad god je u prilici apostrofira koliko je važan kontinuirani rad na sebi i poboljšanju svojih sposobnosti.

Upravo to je postalo i njegov glavni hobi – voli stručnu literaturu i polako formira svoju mini biblioteku, gde su knjige o marketingu, politici, psihologiji, koje smatra nerazdvojnim. Da bi bio top menadžer, moraš da budeš top političar, i obrnuto, poslovna je filozofija koju Strahinja zagovara. Svaki političar upravlja ljudima na neki način, a menadžment je nauka koja se takođe bavi upravljanjem ljudima, kompanijama i mnogo je dodirnih tačaka među njima poput komunikacije, veštine pregovaranja, diplomatije, sklapanja poslova… Zanimanje za poslovnu filozofiju dovelo ga je i do proučavanja japanske, koju smatra najpragmatičnijom, mada i teško apsolutno primenjivom. Kolektivizam, individualna odgovornost, preciznost, međusobna zalaganja, izuzetne su radne navike koje mu se dopadaju. Voli da bude tačan, unapred organizovan, kako u poslu, tako i u privatnom životu, pa su prijatelji navikli da sa njim svaki dogovor u detalje prave po dva dana unapred. Tehniku „kaizen“ Strahinja svakome preporučuje, ne samo u poslu, već generalno u radu na sebi. Reč je o tehnici pobeđivanja lenjosti koja kaže da svakog dana u isto vreme uradite određenu stvar kako bi vam to postala navika. Tako je on stekao naviku da čita knjige, pa je kasnije to lako preraslo u strast.

Da Vas podsetimo:  Nikolina i Stefan napravili prvo brašno u vodenici staroj 100 godina

Strahinja smatra da mladi ljudi moraju da budu upućeni u politička zbivanja, ali ne i nužno politički opredeljeni, jer ona utiče na živote svih nas, našu budućnost i neozbiljno je ne zanimati se u nekoj meri za to. Stranački se aktivirao od poslednjih lokalnih izbora prošle godine, kada je bio i kandidat za odbornika na listi SPO. Želi da u nekom trenutku bude u mogućnosti da kroz političko zalaganje doprinese boljitku u svom okruženju. Njegove ozbiljnije političke ambicije nagovestilo je i pohađanje obrazovnog programa PolitiKAS. Edukacija na sopstvenu inicijativu je najvažniji ključ rada na sebi i uspeha, kaže Strahinja, a sreća je ako imaš i dobrog mentora da te u svemu usmerava. Takvo iskustvo on je, između ostalog, doživeo upravo kroz program PolitiKAS Beogradske otvorene škole i Fondacije Konrad Adenauer Beograd, namenjen mladim političkim liderima. To je bilo nezaboravno iskustvo i neverovatno korisno znanje je stekao kroz rad sa fantastičnim stručnjacima. Takođe, velika stvar su i prijateljstva stečena sa ljudima koji imaju i potpuno različite ideologije od njegovih, ali koji su bili svesni koliko je dragocena razmena iskustava.

Njegov cilj je paralelna karijera u menadžerstvu u privatnom sektoru i politici, što uklapa u svoj opšti cilj – postati top menadžer. Svestan je da će mu za to biti potrebna i podrška, vetar u leđa, ali pre svega je pitanje koliko će sebe da u svemu tome da.

Glavni hobi mu je danas edukacija, a u ono „skroz“ slobodno vreme naš sagovornik voli da se okuša u ekstremnim sportovima, raftingu, a za neki od narednih izazova postavio je skok padobranom. Radnički je njegova prva ljubav i 10 godina je proveo na stadionu… Na utakmice je počeo da odlazi krajem osnovne škole, sa drugarima kojima je, kao i njemu, detetu iz radničke porodice, bila privlačna celokupna priča o lokalnom fudbalskom klubu, a ne zbog samog koncepta navijanja. Studije su ga kasnije udaljile od Čika Dače, smišljanja marketinga i pesama za tribine, ali je ljubav prema klubu ostala, kaže Strahinja.

Da Vas podsetimo:  Nebojši Glogovcu ni Kulturni centar ni ulica u Pančevu

Stadion je i na ruti kojom voli da prošeta sa onima koji mu dođu u goste, povede ih do Šumarica, pokaže starija zdanja, deo oko Prve gimnazije, Pešačku zonu, Lole Ribara, Glavnu… Strahinja žali što je stari Kragujevac ruiniran i smatra da ima mnogo toga što čeka da bude obasjano nekom novom zvezdom… Voli što je sin kragujevački, voli da sa ponosom govori o svemu po čemu je grad bio prvi i značajan. Drugi grad koji mu je u srcu je Cirih za koji vezuje najlepša putovanja, koji smatra pravom svetskom metropolom u kojoj bi mogao da zamisli svoj život, ako to ne bi bio Kragujevac.

Jovana Mladenović

infokg.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime