Strane diplomate na domaćem zadatku

0
808

1100058480Da neko zaluta u Crnu Goru, bez osnovnog znanja o tome ko je ko na ovdašnjoj javnoj sceni, nema dileme da bi za strane diplomate zemalja-članica NATO-a, veliki broj njih, pomislio da su domaći političari, i to bliski vlasti, ako ne i u njoj.

Jer, kako odmiče kampanja Vlade i njenog Komunikacionog tima za članstvo u Alijansi, te kako se približava decembar i eventualna pozivnica za učlanjenje u vojni savez, ambasadori pomenutih zemalja sve otvorenije iskazuju svoj stav, miješajući se time u unutrašnje stvari suverene zemlje.

Takve izjave postaju svakodnevna pojava, bilo da su izgovorene na Vladinim tribinama, koje više podsjećaju na promotivne skupove vladajuće partije (na kojima se ne čuje druga strana o NATO-u), bilo da dolaze iz intervjua, autorskih članaka, saopštenja…

Jedan od ambasadora koji prednjači je predstavnik Mađarske Kristijan Poša, čija je ambasada trenutno kontakt ambasada Crne Gore sa Sjevernoatlantskim savezom. Dovoljno je baciti pogled na naslove izvještaja povodom njegovih stavova: „Crna Gora stoji pred vratima NATO-a“, „Ohrabruje kontinuiran rast podrške“, „Crna Gora spremna za dobijanje pozivnice za NATO“, „Učinićemo sve da 2015. Crna Gora dobije poziv za članstvo u NATO-u“… I tako u nedogled.

Ne zaostaje ni američka ambasadorka Margaret Ujehara. Ona je nedavno, u autorskom tekstu, napisala da „Sjedinjene Države podržavaju pristupanje Crne Gore NATO-u zato što misle da su ulazak u NATO i evroatlantske integracije pravi izbor za Crnu Goru“.

Ujehara kaže: „Želimo da Crna Gora bude nezavisna, stabilna i prosperitetna, i vjerujemo da će joj članstvo u NATO-u u tome pomoći“.

Pa poentira: „Kao ambasador SAD, svim crnogorskim građanima mogu otvoreno i iskreno reći da podržavamo aspiracije Vlade za ulazak u NATO jer vjerujemo da će proces pristupanja NATO-u donijeti pozitivne rezultate za sve građane Crne Gore“.

Da Vas podsetimo:  Brankova borba za istinu o srpskim „anđelima“

Istaknuto mjesto u narečenoj plejadi stranih ambasadora — lobista zauzima i ambasador Slovačke František Lipka. Naslovi: „U Alijansi postignut konsezus o pozivu Crnoj Gori“, „Crna Gora je jedini realni kandidat za dobijanje poziva za NATO još ove godine“, „Svi sada priznaju vaše rezultate“, „Članstvo u NATO nadohvat ruke“, „NATO nije bombardovao CG nego Miloševićevu politiku“… I tako redom.

Voli da kaže: „Imate veoma ubjedljive rezultate, a u NATO-u se stvorila atmosfera mišljenja da Crna Gora treba da bude primljena… Što se tiče mog ličnog mišljenja, ja sam optimista“.

Pa ambasadorka Hrvatske Ivana Sutlić Perić kaže, bez diplomatskog ustezanja:

„Trud svakog od vas će se isplatiti kada Crna Gora ulaskom u NATO osigura ne samo stabilnost i sigurnost države već i stabilnost potencijalnim investitorima koje će privući“.

Zatim predstavnik Slovenije, ambasador Vladimir Gasparič. Ista priča. Za Javni servis nedavno kaže kako vjeruje da je Crna Gora pozivnicu za članstvo u NATO-u trebalo da dobije još prošle godine na samitu u Velsu.

„Slovenija smatra da je trebalo da vi prošle godine dobijete poziv…. Mislim da su svi signali pozitivni… Tako mlada država da brzo dođe na vrata NATO-a i da otvori više od pola poglavlja EU — nema takvih puno, vi ste zvijezda“.

Gasparič ne samo da se ne libi da kaže svoj stav o ulasku u NATO, on sugeriše i koji način odlučivanja je najbolji: „Odluka u Parlamentu je dovoljna“. Zaključuje: „Smatramo da ćemo se, ako vi uđete u NATO, mi osjećati bezbjedno. To je naš interes“.

Sličnih primjera je bezbroj.

Nezavisni poslanik u crnogorskom parlamentu Obrad Gojković za Sputnjik kaže da preovladava trgovačka komunikacija koja je neprihvatljiva za građane Crne Gore, gdje se, kaže, NATO nudi kao roba.

Da Vas podsetimo:  Srpstvo u Crnoj Gori kroz vekove

4635066„Diplomate vrlo često ozbiljnost svoje komunikacije mjere veličinom države, u ovom slučaju Crne Gore, i mislim da je to pogrešan izbor, te da ta komunikacija treba da bude usmjerena prema građanima. Siguran sam da možda nijesu u potpunosti informisani, ali su u svakom slučaju informisani makar isto, ako ne i više, kao prosječan građanin Evrope. Tako da ne treba potcjenjivati znanje građana Crne Gore kada su ovi procesi u pitanju i mislim da treba da upodobe svoju komunikaciju“.

Gojković vjeruje da je to na jedan način potcjenjivanje države i njenih građana.

„Mislim i da jedan takav nivo šteti čak i onima koji zagovaraju NATO integracije. U suštini to je slična situacija, a nadam se da neću biti shvaćen vulgarno — kada su kauboji Indijancima nudili vatrenu vodu, pa vidimo danas kako su završili Indijanci“.

Poslanik Demosa Zoran Miljanić, koji je ranije bio u Pozitivnoj, koja se zalaže za NATO, upozorava da je Crna Gora suverena država, što znači da ona svoje odluke donosi suvereno.

„Tako da je svako miješanje u unutrašnje stvari Crne Gore, bilo koga sa strane, pa makar to bili i ambasadori bilo koje države, apsolutno neprihvatljivo. Ako se na taj način lobira sada za NATO, sjutra će se lobirati za nešto drugo. Primijetio bih samo da, kada se radi o organizovanom kriminalu i korupciji, o organizovanim kriminalnim grupama koje potiču iz vladajuće partije, ne primjećujem baš takvo miješanje, ni sa jedne adrese“.

Samo građani Crne Gore, kaže Miljanić, o krupnim spoljnopolitičkim pitanjima, kakvo je pristupanje NATO-u, moraju sami donijeti odluku, tj. ta odluka treba da bude donesena na demokratski sprovedenom referendumu.

Marko Milačić

rs.sputniknews.com

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime