Strani investitor opljačkao državu

3
2716

Država dala tri miliona € firmi sa nula zaposlenih

Od 57 firmi koje su dobile 239,5 miliona evra podsticaja, svega sedam je iz Srbije, a čak 21 posluje sa gubitkom, pokazuje izveštaj Saveta za borbu protiv korupcije.
Firma „Truck lite Europe“ iz Beograda sa 0 (i slovima – nula) zaposlenih dobila je 2014. od Ministarstva privrede tri miliona evra subvencija, piše u izveštaju o dodeli državne pomoći privrednim subjektima u Republici Srbiji, a koji je objavio Savet za borbu protiv korupcije.

Ova firma, čiji je osnivač iz Nemačke, a koja je dobila podsticajna sredstva za proizvodnju opreme za osvetljenje, iako je pare uzela pre četiri godine, još uvek nije izgradila fabriku u Ćupriji u kojoj je trebalo da zaposli 500 radnika.

Poslovanje sa gubitkom

Subvencije od osam miliona evra za istu namenu dobio je i investitor iz Austrije, odnosno firma „ZG Lighting SRB d. o. o.“ iz Beograda, a za koju čak i ne postoje podaci u APR o broju zaposlenih i finansijskom rezultatu. Od 57 investitora kojima je Ministarstvo privrede odobrilo podsticajna sredstva od 239,5 miliona evra u periodu od 2014. do 2017, samo sedam je iz Srbije, a čak 21 posluje sa gubitkom.

– Od 57 investitora, deset investitora se bavi proizvodnjom električne, elektronske i ostale opreme za motorna vozila, za šta su dobili podsticajna sredstva u iznosu od 68,4 miliona evra, a prema poslednjim podacima APR, njihov broj zaposlenih je 5.121, dok šest investitora posluje sa ukupnim gubitkom većim od deset miliona evra – piše u izveštaju Saveta.

Dobiju novac, pa odu u minus

U izveštaju Saveta za borbu protiv korupcije navodi se da su tri investitora za proizvodnju, preradu i trgovinu hranom dobila više od 10 miliona evra, a ukupan broj zaposlenih u njima je 122.

Da Vas podsetimo:  Manastir Srbija

– Za neke od njih, poput „CG foods Europe Nova Pazova“, čiji je većinski vlasnik iz UAE, sredstva su odobrena još 2015. godine u iznosu od skoro četiri miliona evra, a da je broj zaposlenih četiri lica, i iskazan je negativan finansijski rezultat u iznosu od 19,6 miliona dinara – piše u izveštaju Saveta.

Zanimljiv je podatak da je kineska kompanija „Mei Ta Europe“ iz Obrenovca 2015. dobila 21 milion evra podsticaja, a prema podacima iz APR, istu tu godinu završila je sa neto gubitkom većim od 70 miliona dinara, iliti 590.000 evra. Još alarmantniji podatak je da je ova kompanija, čiji je stopostotni vlasnik „Mei Ta Co. Limited“ sa Kipra, prošle godine zabeležila minus od 1,4 milijarde dinara, odnosno 11,9 miliona evra.

Niko ne kontroliše

Jelisaveta Vasilić, član Saveta za borbu protiv korupcije, ističe da je glavni problem to što Srbija nema zakon o dodeli državne pomoći.

– To znači da mi nemamo propise o tome ko je nadležan da daje državnu pomoć, uslove pod kojim se daje, nemamo postupak koji mora da se primeni da bi se odabrali oni kojima treba dati. Tim propisima bi se isključile raznorazne privatnosti. Imamo zakon o kontroli date pomoći, ali kako da ga kontrolišete kada nemate osnovne smernice po kojima se pomoć daje. U stvari, sve takve pomoći se sabiraju u Komisiji za kontrolu državne pomoći, u kojoj nismo videli nijedan predmet da je prekontrolisan – kaže Jelisaveta Vasilić.

patriot.rs/ gerila

3 KOMENTARA

 1. Protiv kourpcije moguće je boriti se simultanim unapređivanjem:
  1. Sistema kontrole i visokih kazni.
  2. Javnosti rada državnih institucija.

  Kada Srbija bude imala pravu a ne kvazi elitu, korupcija će biti svedena na minimum.
  Do tada možemo samo da čekamo…

 2. Kako Srbija investira u strane investitore? Ni jedna DRZAVA na Svetu ne daje toliko ogromne „podsticaje“ (izmisljena rec, da se ne kaze – novac, lova, kes, da se narod prevari!) stranim investitorima, kao sto to radi srska(??) vlada! Srbija uporno daje novac od svojih poreznih obveznika (osiromasenog naroda!) u dzepove stranim prebogatim firmama. A od juce i u bivse YU republike (Slovenija, Hrvatska, BiH, Crna Gora, Makedonija i ALBANIJA!), tako da ce nas narod raditi i za Albance!? Ko u stvari investira u Srbiju? Oni u Srbiju ili Srbija u njih? Na primer, samo u 2015.god. drzava je dala subvencije za 23 strane kompanije u iznosu od 117,765,636 miliona eura! Velika vecina tih kompanija nikad nije ni pocela sa radom a mali deo zaposljava 300 (tri stotine!) radnika! Drzava daje stranim kompanijama suvencije po radniku 10.000 eura, a radnik dobija platu 200eura dok je strana kompanija dobila visoku subvenciju od 20 miliona eura!?! Dalje, strani investitor trazi da srbska drzava izgradi kvalitetnu infrastrukturu:puteve, kanalizaciju, transformatore za struju, prilaze…sve se to placa iz budzeta, odnosno narod placa. Kakve kompanije dolaze u Srbiju? Niskoprofitne (tekstilna, delovi za auta…tu ne postoje visoko tehnoloski proizvodi vec dolaze zbog jeftine radne snage, sele se iz Rumunije, na primer, jer je tamo skuplja radna snaga i slicno). Drzava daje stranim investitorima besplatno zemljiste, ukinu im takse (nase firme sve to placaju), dobiju subvencije za besplatnu radnu snagu u prvih par godina, ne placaju porez, tako da drzava ne moze da vrati ulozeni novac ni za 20 godina, a te firme se ne zadrzavaju toliko, otprilike tri godine ili dok im traju povlastice! ZASTO srbska drzava ne ulaze novac iz drzavnog budzeta u pokretanje domace proizvodnje i podsticanje sopstvene ekonomije? Evropska unija gleda na Srbiju kao na modernu koloniju u kojoj primenjuje najsurovije metode. A Srbija nije u EU?!

 3. Ne zaboravite da ova drzava vec 18 godina nije uradila ni jedan jedini godisnji obracun, ko zna koliko se para pere i ukrade kroz sve ove „strane kompanije“…

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime