Stranke opozicije se slažu oko vrednosti antifašizma

0
251

…ali da li ima dovoljno efikasnih ideja za prevenciju širenja ekstremno desničarskih organizacija?

Pitamo stranke opozicije: šta je vaš stav o antifašizmu i šta ćete da uradite da biste sprečili širenje fašističkih organizacija?

Skupljanje potpisa u Beogradu za podizanje spomenika Milanu Nediću, 2018. godine; Foto: Facebook

Početkom nedelje grupa nevladinih organizacija organizovala je protest protiv fašizma u Novom Sadu. Protest je bila reakcija na napad na Daška Milinovića, novinara i dugogodišnjeg antifašističkog aktivistu, koga su 16. aprila dvojica napadača poprskali suzavcem i tukli metalnim šipkama.

O jačanju ekstremno desničarskih organizacija svedočili su i prošlogodišnji izbori.

Kako smo ranije pisali, najveći broj stranaka koje su najavile izlazak na izbore pripadaju desnom delu političkog spektra. Organizacije krajnje desnice su se trudile da iskorsite priliku koja se ukazala manjkom realnog jačeg pritiska demokratske opozicije i spuštenog cenzusa koji je najlakše preskočiti na lokalu, pa se za parlamentarne izbore pored Srpske radikalne stranke, Zavetnika, Aleksandra Šapića i Milana Stamatovića na spisku verifikovanih izbornih lista našao i Pokret Levijatan u koaliciji sa doktorkom Jovanom Stojković, dok na lokalu pored njih izlazi i Srpska desnica.

Zatim su na jesen usledile niz napada desničarskih organizacija na kulturne događaje. Nakon nasilnog prekidanja izložbe stripa Momci, koja je otvorena u sklopu festivala Novo doba, u galeriji Stara kapetanija u Zemunu, i pokušaja sprečavanja otvaranja izložbe „Kapija – i kad boli, istina je lijek“ u CZKD, sinoć su organizovane desničarske grupe pokušale prekidanje otvaranja festivala „Mirëdita, dobar dan“.

Pored napada na kulturne događaje, pripadnici krajnje desničarskih organizacija su organizovali skup protiv migranata, i pretili „čišćenjem“ izbeglica.

Budući da smo ponovo u predizbornom periodu, smatramo da je važno da javnost čuje šta opozicione partije misle o najrelevantnijim društvenim i ekonomskim temama, koje govore o izazovima pred izgradnjom kvalitetnijeg života za sve nas.

Da Vas podsetimo:  Srbija pre nego što se odluči između Istoka i Zapada mora da pospremi svoje dvorište

Ove nedelje smo se opozicionim akterima obratili s pitanjima o njihovom odnosu prema antifašizmu i idejama za prevenciju širenja ekstremno desničarskih organizacija.

Od opozicionih stranaka koji su odgovorili na upit Mašine, sve se slažu u jednom: antifašizam je neupitna društvena vrednost koju treba negovati, a fašističke tendencije treba sprečiti.

Protest protiv fašizma u Novom Sadu, 19. 04. 2021.; Foto: Čuvari/ke vatre / Facebook

„Uputili smo solidarnu podršku Dašku Milinoviću koji je dokazani i dugogodišnji borac protiv fašizacije našeg društva. I sami smo vrlo često bili žrtve napada profašističkih organizacija i pojedinaca. Naše prostorije su nedavno čak tri puta napadane u roku od nedelju dana“, podesćaju iz inicijative Ne davimo Beograd.

Ovakvi napadi moraju biti nedvosmisleno osuđeni, a institucije moraju reagovati ne samo kada se oni dese, već se mora ozbiljno shvatiti narastajuća pretnja od fašizacije društva i od istorijskog revizionizma, poručuju iz te inicijative.

Važan je deo borbe protiv fašizma održavanje sećanja na savremene žrtve fašizma kako se o njemu ne bi mislilo kao o stvari prošlosti, kažu iz Ne davimo Beograd. Zato pored obeležavanja Dana osobođenja Beograda ta inicijativa obeležava i druge datume fašističih zločina poput dan kada je nastradao glumac Dragan Maksimović ili dečak Dušan Jovanović.

„Borba protiv ovih pojava mora biti institucionalna i podrazumeva pooštravanje kazni za isticanje i promovisanje fašističkih ideologija, kao i ukazivanje policiji i tužilaštvu na ove pojave i potrebu da se više i češće sankcionišu. Na taj način će se i smanjiti nasilje koje oni proizvode,“ izjavljujuju za Mašinu iz Pokreta slobodnih građana.

Iz PSG podsećaju da su dvoje aktivista pokreta takođe nedavno našli na udaru fašističkih organizacija, nakon što su na dan ljudskih prava učestvovali u uklanjanju fašističkih simbola u Novom Sadu. „Smatramo da je za bujanje fašizma u Srbiji odgovorna vladajuća Srpska napredna stranka, koja osniva, podržava i daje zadatke većini grupa koje baštine tu ideologiju.“

Da Vas podsetimo:  Dejtonsko BH-praznovanje: Zbogom Sveti Dejton, merhaba Sveti Jovan ZAVNOBiH Milostivi!

I pored čestih ocena u javnosti o njihovoj ekstremno desnoj ideologiji, iz Srpskog pokreta Dveri ističu da su oni protiv bilo kakvog nasilja, posebno protiv ekstremnog delovanja neofašističkih organizacija, dok u borbi protiv fašizma skreću pažnju na ulogu obrazovanja.

„Srpski pokret Dveri je izrazito antifašistička politička organizacija, što smatramo prirodnim i jedino logičnim opredeljenjem svakog građanina Srbije, s obzirom na stradanje našeg naroda i države pod nacizmom i fašizmom u Drugom svetskom ratu.“

U Srbiji najpre mora da se podigne značaj antifašizma u obrazovanju, kulturi i medijima, kažu iz pokreta Dveri.

Prema Stranci slobode i pravde borba portiv jačanja ekstremne desnice je povezana s borbom protiv vlasti Srpske napredne stranke.

„Danas u Srbiji mi ne možemo govoriti o jačanju fašistickih organizacija već o spregi vlasti i ekstremnih desničarskih pokreta i organizacija koje u svojim programima imaju elemente fašizma. Jedan od primera takve sprege se video kada je sam predsednik Republike priznao da razgovara sa poznatim ekstremistom Mišom Vacićem u čijim nastupima i delovanju se mogu naći brojni elementi fašizma.“

Nadalje, rad svih fašistickih i ekstremističkih organizacija treba zabraniti uz obavezno uvođenje u nastavne planove predmeta koji će se baviti osvetljavanjem fašizma kao fenomena ali i afirmacijom ideje otpora fašizmu uvek i na svakom mestu, rekli su za Mašinu iz Stranke slobode i pravde.

Izvor: Mašina

 

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime