Strategija za smanjenje penzija: Postepeno privikavanje na konstantno siromašenje

0
1071

vucic_penzijeFOTO: Alo

Vučić veoma dobro zna da se Srbijom ne vlada iz Nemanjine 11. Srbijom se vlada isključivo preko potkupljenih i labilnih medija. Bez podrške medija nema uticaja, bez uticaja nema vlasti, bez vlasti nema “reformi”. Prosta je računica.

Hajde da vidimo kako je Aleksandar Vučić penzionerima ispod nosa, a sve uz pomoć medija i medijske manipulacije, uspeo da smanji penzije.

Predizborna kampanja 2014. godine: Aleksandar Vučić obećava i garantuje da penzije neće dirati.

“Ali u penzije ne dam da se dira. Kada bismo u ta prava dirali ne bi napravili problem samo penzionerima nego i državi.” (Tanjug, 10.3.2014)

Očito je da Vučić zaista ne dozvoljava da se diraju penzije. U međuvremenu, predizborna kampanja se završava, građani su Vučiću podarili apsolutnu vlast, a u ekspozeu mandatara Vučića piše:

“… jasno sam rekao da nećemo smanjivati penzije, sve dok ne uradimo sve i ne pokušamo sve da deficit smanjimo drugim sredstvima i metodima. Kada bismo to danas uradili – penzije bismo morali da smanjimo 25–30%, koliko su ekonomski neosnovano povećane od 2007. do 2009. godine. Ovo pitanje do oktobra nećemo ni razmatrati, jer ćemo svim silama i snagama pokušati da ostvarimo takav napredak koji bi nam garantovao nepromenljivost penzija.” (27.4.2014)

Vučićeva retorika suptilno počinje da se menja onog trenutka kada mu je podarena apsolutna vlast.

Stiže nam maj, a premijer je i dalje izričit u svom stavu da penzje neće dirati. Međutim, postoji uslov: “Ako valjano uradimo naš posao, penzije se neće dirati, ali, ako ne uradimo naš posao kako bi trebalo, o smanjenju ćemo govoriti tek u oktobru”.

“Što se penzionera tiče, nećemo ni razmatrati ni razmišljati o bilo čemu do oktobra. Tad ćemo sesti da vidimo kakve su naše ostale mere stimulacija, odnosno izvlačenja iz sive ekonomije i uvođenja u legalne tokove i stimulisanja od strane države svega što o tom pitanju možemo da uradimo.”

“Do tada neću da razgovaram i niko neće smanjivati niti pričati o smanjivanju penzija”, istakao je Vučić u intervjuu za RTS (Danas, 2.5.2014)

Primetite kako se penzionerima suptilno nagoveštava da ipak postoji mogućnost da penzije budu smanjene.

Ministar finansija, Lazar Krstić, podnosi ostavku 12. jula jer se sa premijerom nije složio oko visine smanjenja penzija. Tada je naznačeno da će penzije definitivno biti smanjene, ali se još uvek ne zna za koliko.

Vučić je, nakon Krstićeve ostavke, u očima lakovernih građana bio spas od “fašističkog” Krstića koji je želelo odmah da im skreše penzije i otera ih u apsolutno siromašto.

Da Vas podsetimo:  Za petu nacionalnu frekvenciju elaborate predstavile TV BK, Kopernikus, Nova S i Kurir

Od tog trenutka, Aleksandar Vučić u potpunosti izbegava da komentariše smanjenje penzija, ali su njegovi ministri zato bili veoma glasni.

“Efekti smanjenja plata i penzija će biti otprilike dve trećine potrebnog smanjenja deficita, a jedna trećina u smanjenju troškova.” – Dušan Vujović, ministar finansija (Tanjug, 25.7.2014)

Vujović je tada još dodao da će penzije biti smanjene “za 10 odsto i ni dinar više”.

“Smanjenja plata i penzija će sigurno biti, u kojoj meri – videćemo, ali ćemo se truditi da bude što manje.” – Aleksandar Vulin, ministar rada (B92, 27.7.2014)

Nakon što su brojni ministri najavili da će ipak dođi do smanjenja penzija, članovi Vlade započinje kampanju “država će učinit sve da zaštiti najsiromašnije”.

Vučić je u izjavi za “Verčenje novosti” izbegao da odgovori na direktno pitanje novinara u vezi sa smanjenjem penzija.

“Naš koncept je da pravimo zdravu srpsku državu, posebno, zdravu privredu. Zato smo doneli neke od važnih reformskih zakona, ali mnogo toga je tek pred nama. Sve to radimo da bismo 2016. i 2017. godine imali veliki privredni rast, da dramatično smanjimo nezaposlenost i da narod počne da živi bolje. Danas imam samo jednu poruku za sve ljude, a to je da ćemo na sve načine štititi najsiromašnije slojeve stanovništva.” – Aleksandar Vučić (Večernje novosti 15.8.2014)

Ubrzo kreće mrcvrenje građana preko medija.

U četvrtak, 4. septembra, ministar finansija, Dušan Vujović, izjavljuje da će se o smanjenju plata i penzija govoriti u ponedeljak, 8. septembra.

U subotu, 6. septembra, ministar privrede, Željko Sertić, najavljuje da će Vučić i ministar finansija Vujović u ponedeljak, 8. septembra, objaviti odluku o smanjenju penzija i plata.

Međutim, u ponedeljak, 8. septembra, iz Vlade je saopšteno da se tog dana neće govoriti o smanjenju plata i penzija jer je premijer otputovao u Kinu. Tek kada se on vrati sa putovanja, odluka će biti saopštena. Kao da nije znao unapred da će tog dana biti u Kini.

U ponedeljak, 15. septembra, ministarka Zorana Mihajlović izjavljuje da uopšte nije bitan dana kada će se saopštiti smanjenje penzija i plata, već da to bude urađeno “kvalitetno”.

“Najmanje je bitan dan, da li će biti četvrtak, petak ili vikend, ili ponedeljak, već da to bude kvalitetno urađeno.” – Zorana Mihajlović, ministarka saobraćaja (Tanjug, 15.9.2014)

Taj isti ministar finansija, koji je rekao da će se o smanjenju govoriti u ponedeljak, 8. septembra, 16. septembra, izjavljuje da će se “o smanjenjima govoriti najkasnije do četvrtka”, 18. septembra.

Ministarka za državnu upravu, Kori Udovički, 17. septembra najavljuje da ćemo “o svemu čuti sutra”, 18. septembra.

Da Vas podsetimo:  Kako sam pretučen od poznatog NN lica

Napokon je svanuo i taj 18. septembra. Ni taj dan nije mogao da prođe bez nekakve najave, pa je Vučić u toku dana još jednom najavio da će o smanjenju plata i penzija govoriti te večeri.

Stiglo je i to veče. Aleksandar Vučić u emisiji “Oko magazin” na javnom servisu, oko pola 10 uveče, počinje svoje izlaganje o smanjenju penzija i plata.

Tako su članovi Vlade mesecima mrcvarili, drugim rečima zamajavali, građane oko tačnog dana kada će uopšte biti objavljena odluka o smanjenju.

Analiza

Hajde da analiziramo dosadašnje vešto isplanirane korake Vučićeve manipulatorske strategije za smanjenje penzija.

Gledajući penzinere direktno u oči, Vučić im tokom predizborne kampanje saopštava da nema te sile koja će ga naterati da im smanji penzije, a po malom mozgu mu se samo vrzma smanjenje penzija. Vučić je najavljivao “bolne reforme”, ali penzije u taj bol nije svrstavao.

Par meseci kasnije, nakon što su mu ti isti penzioneri podarili apsolutnu vlast, Vučić u svom ekspozeu nagoveštava da ne želi da razgovara o smanjenju penzija do oktobra. Dakle, situacija se promenila od “ne želim uopšte da razgovaram o smanjenju penzija” do “ne želim da razgovaram o smanjenju penzija do oktobra”.

Vučić je ovo obećanje o ćutanju delimično ispunio. Od aprila do septembra nije govorio o smanjenju penzija. Međutim, svi njegovi ministri su, uprkos izjavama premijera da se ne govori o smanjenju penzija, i te kako govorili o smanjenju penzija i to još od formiranja nove Vlade ,27. aprila.

Postoje dva moguća razloga zbog kojih su svi ministri u Vladi govorili o smanjenju penzija i pored “negodovanja” premijera:

1. Ministri namerno nisu želeli da poslušaju premijera i da ćute o smanjenju penzija;

2. Ministrima je premijer dopustio da govore o smanjenju penzija, ali samo da njegovo ime ne spominju.

Koji ministar sme nešto da izjavi bez prethodnog odobrenja premijera? Dakle, u pitanju je bila druga opcija.

Ministrima je dopušteno da na suptilan način penzionerima najave smanjenje penzija, ali po cenu da se ne isprlja obraz premijera.

Međutim, svi smo znali da će premijer lično jednom morati da pogleda penzinere u oči i da im saopšti da će ipak morati da im smanji penzije, uprkos obećanju da neće.

Kako je to učinio? Vučić je najavu smanjenja penzija izveo na jedan veoma perfidan i pokrvaren način.

Umesto da je održao zvaničnu konferenciju za štampu u Vladi Srbiji oko 17 časova, kada su svi penzioneri kraj malih ekrana i kada su svi radnici već stigli s posla, on je u pola 10 uveče zakazao gostovanje u jednoj emisji, znajući da su gotovo svi penzioneri već u krevetu.

Da Vas podsetimo:  TV B92: promena imena, vlasnika, bliskost sa vladajućom strankom i (ne)ispunjavanje zakonskih obaveza

Imajući u vidu to da štampani medji prve verzije naslovnih strana završavaju oko 18 časova i da im je ostalo još malo vremena do štampanja, Vučićeva najava o smanjenju penzija je možda trebalo da izostane sa naslovnih strana sledećeg jutra.

Međutim, ili mu to nije bio cilj ili mu taj cilj nije uspeo. Sudeći po naslovnim stranama današnjih izdanja novina, gotovo svi mediji su ipak uspeli da u rekordnom roku napišu tekst posle 22 časa, formatiraju članak, formatiraju naslovnu stranu, pošalju prelom na štampanje, sačekaju da se mašine zagreju, priprema ploča završi, proces štampanja otpočne, proces štampanja završi, proces pakovanja završi i da se odštampani materijal pošalje na distribuciju po celoj Srbiji.

Podsetimo da su se u pojedini mediji “žalili” jer nisu stigli da analiziraju ugovore sa Arapima, imajući u vidu to da je konferencija za štampu bila održana oko 18 časova, a prelom je već trebalo da bude završen.

Međutim, nije Vučić morao da se boji štampanih medija jer su svi vest o smanjenju penzija i kršenju obećanja, iz nekog razloga, pretvorili u slavlje i radovanje.

Mediji su vest o smanjenju preneli na sledeći način:

Informer – Teško, ali fer

Blic – Zaštitiću milion penzionera

Novosti – Bolne mere zaobilaze siromašne

Kurir – Plate i penzije do 25.000 ostaju iste

Danas – Vučić: Plate manje za 10 odsto, penzije padaju progresivno

Naše novine – Pošteđeni svi oni sa primanjima do 25.000

Politika – Bez smanjenja plata i penzija nižih od 25.000

Sudeći po medijskim naslovima, trebalo bi svi da slavimo smanjenje penzija, iako je Aleksandar Vučić obećao i garantovao da ih neće dirati.

Tema oko penzija je od izuzetnog značaja jer da je Vučić tokom predizborne kampanje penzionerima otvoreno rekao da planira da im smanji penzije, ne znamo da li bi sada sedeo u premijerskoj fotelji sa apsolutnom većinom.

Vučić je ovu divnu vest o smanjenju penzija upakovao u ukrasni papir kada je saopštio da “će 2016. godine tražiti povećanje penzija, nakon što ste stripimo i uštedimo”. U prenesenom značenju: “Dragi penzioneri, oprostite mi što sam vas slagao i na osnovu te laži dobio vaše apsolutno poverenje, ali 2016. godine ću ‘tražiti’ da se povećaju penzije. Ne mora da znači da će mi odobriti povećanje, ali ja ću pokušati. Lakše ćete podneti ovo smanjenje ako budete živeli u nadi naredne dve godine”.

teleprompter

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime