Štrebele: Zapad je pogazio integritet Srbije na Kosovu

0
1132

od 25:40 do 26:50 i od 28:50 do 30:15

TIME što je Nemačka bombardovala Srbiju i priznala kosovsku nezavisnost prekršeno je međunarodno pravo, a Berlin nema moralno pravo da kritikuje ruskog predsednika Vladimira Putina što je anektirao Krim, rekao je Hans Kristijan Štrebele, poslanik Zelenih u parlamentu.

On je u udarnoj emisiji „Unter den Linden“ nemačkog javnog servisa priznao da je i sam bio za bombardovanje Srbije i odvajanje Kosova, ali da je pogrešio.

„Mnogi drugi su takođe tada to podržali. Ali, u međuvremenu su priznali grešku, mi nismo poštovali teritorijalni integritet Srbije. Mi smo sami prekršili međunarodno pravo. Ako to danas priznaje Gerhard Šreder, treba li nam bolji svedok od tadašnjeg saveznog kancelara“, zapitao je Štrebele.

Sagovornik u emisiji iz vladajuće Hrišćansko-demokratske unije Karl Georg Velman je akciju u Srbiji pokušao odbraniti time što je, kako je rekao, Slobodan Milošević počinio genocid nad Albancima koji je trebalo zaustaviti, kako bi bilo sprečeno ponavljanje Srebrenice. Međutim, Štrebele je rekao da to nije bio genocid, nego progon Albanaca, ali tek nakon što je započelo bombardovanje Srbije.

„Da, desili su se progon i mnogi zločini nad Albancima. Ti zločini su se desili nakon što smo bombardovali Beograd, celu zemlju. Mi smo bombardovali TV stanicu, NATO je bombardovao vozove na mostovima pune nedužnih civila. To je Srbe podsetilo na Drugi svetski rat“, rekao je on. Dodao je da su SAD, Nemačka i zapadne zemlje „zadnje koje bi Putinu trebalo da drže lekcije o međunarodnom pravu i čuvanju teritorijalnog integriteta“.

„Kada gospodin Obama ili kancelarka Merkel Putinu kažu: Ne smete ući u tuđu zemlju i mešati se u njene odnose, morate poštovati teritorijalni integritet, Putin se onda samo može nasmešiti i reći: Je l` vi to ozbiljno? Vi znate nešto o teritorijalnom integritetu? Šta ste uradili na Kosovu? Šta ste uradili u Iraku? U Libiji, u Avganistanu?, rekao je Štrebele.

Da Vas podsetimo:  Sinovi Srpske

Velman je rekao da se slaže da su SAD mnogo puta prekršile teritorijalni integritet. Dodao je da je Putin prekršio međunarodni dogovor iz 1994. o teritorijalnom integriteta Ukrajine. Štrebele je rekao da su SAD, Nemačka i druge zemlje prekršile ugovor sklopljen s Miloševićem o Kosovu.

„Nakon završetka rata sklopljen je sporazum s Miloševićem i mi smo, zajedno s Rusima, stacionirali NATO trupe na Kosovu. A znate li šta u ugovoru piše? Isto ono što je pisalo u ugovoru o Ukrajini – da ćemo zaštititi teritorijalni integritet Srbije. A devet godina kasnije, kada nije moglo biti ni govora o bilo kakvom genocidu, kad su NATO trupe i dalje bile na Kosovu, aplaudirali smo kad je Kosovo proglasilo nezavisnost“, podsetio je Štrebele.

Fakti

like-button.net here

wordpress-themes.org here

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime