Stručnjaci o tome zašto dobre ideje padaju na pamet tokom tuširanja

0
23

Da li vam se ikada dogodilo da ste tokom tuširanja dobili neku odličnu ideju? Stručnjaci su možda otkrili razlog zašto baš tada dolazi do najboljih ideja.

Image by NCB19 from Pixabay

Već godinama stručnjaci raspravljaju o takozvanom „efektu tuširanja“ i zašto se pojavljuje. Najnovija istraživanja uspela su da razjasne ovu misteriju, piše Science Alert.

Eksperiment koji su stručnjaci sproveli na Univerzitetu u Virdžiniji otkriva da prekomerna koncentracija na zadatak može da bude neprijatelj kreativnosti.

Umesto da razmišljate o problemu dok se ne reši, rezultati pokazuju da je bolje uzeti pauzu i raditi nešto drugačije što ne zahteva veliku koncentraciju, kao što je tuširanje.

Tako um može slobodno da luta, bez svrhe ili smera. Istraživači smatraju da je verovatnije da ćete smisliti nešto pametno dok misli lutaju.

Zato, ako imate problem za koji ne možete da pronađete rešenje, radite nešto čime ćete se okupirati, poput šetnje, rada u bašti ili tuširanja. Sve te aktivnosti su umereno angažovane, odnosno ne zahtevaju veliki napor, pa slobodno kretanje misli olakšava stvaranje novih ideja.

Stručnjaci navode da su potrebna dalja istraživanja kako bi se istražio učinak „efekta tuširanja“, ali ovi novi rezultati daju uvid u to kako blago angažovani zadaci, poput tuširanja, mogu da pomognu u stvaranju kreativnih misli u stvarnom svetu.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime