Stručnjaci različito o restauraciji tvrđave u Novom Brdu

0
654
Foto: printscreen (Radio Kosovo 2)

Radovi na restauraciji srednjovekovne tvrđave u Novom Brdu, koji su nedavno prekinuti zbog oštećenja jednog zida, mogu biti nastavljeni samo uz dozvolu kosovskog Instituta za zaštitu spomenika, poručuju iz kosovskog Ministarstva kulture, omladine i sporta. S druge strane, kompanija “Koto” iz Srbije, koja je izvodila radove po izboru UNESKO-a, tvrdi da je tokom restauracije pronašla neprocenjivo kulturno blago, prenosi Radio Kosovo 2.

Iz kosovskog Ministarstva kulture, omladine i sporta navode da je projekat revitalizacije tvrđave Novo Brdo počeo da se sprovodi tokom 2015. godine uz napomenu da su štete identifikovane dve godine kasnije.

“Zbog utvrđenih nepravilnosti na terenu, Institut za zaštitu spomenika Kosova je zaustavio radove, a Ministarstvo je u potpunosti podržalo ovu odluku. Radovi na konsolidaciji oštećenih zidova i drugi radovi mogu se nastaviti samo ako to dozvoli nadležna institucija, u ovom slučaju ponovo Institut za zaštitu spomenika Kosova”, navodi se u izjavi programu na srpskom jeziku, Radio Kosova 2.

Predsednik opštine Novo Brdo, Svetislav Ivanović, objašnjava da srednjovekovna tvrđava ima veliki duhovni i istorijski značaj za tamošnje meštane. Kako kaže Novo Brdo je prepoznatljivo upravo po toj tvrđavi, te podseća da je tu nekada bio kosmopolitski grad u kome su živele različite zajednice.

“To se i danas vidi. Postoji međusobna tolerancija među ljudima. Drugo, tvrđava predstavlja potencijal za razvoj turizma, tako da se počelo sa restauracijom, a veliki broj lokalnog stanovništva je bio zaposlen tom prilikom”, kaže Ivanović.

Skender Boštrakaj, koji se bavi kulturnim turizmom, napominje da se kulturna baština mora zaštititi, bez obzira gde se ona nalazi. On kaže da je celo područje oko novobrdske tvrđave prepuno prirodnog bogatstva i ističe da je ovaj srednjovekovni objekat pravo kulturno blago.

Da Vas podsetimo:  O Musi i Marku

“Cela ta regija oko tvrđave je prepuna rudarskih okana od davnina. Radi se o jednoj regiji gde su se od davnina prerađivali plemeniti metali.Tu su zastupljene i posebne vrste biljaka, tako da je tvrđava u Novom Brdu i njena okolina veoma značajna”, napominje Boštrakaj za Radio Kosovo 2.

Ipak, on smatra da je bilo propusta u radovima na restauraciji tvrđave, koje je izvodila kompanija “Koto” iz Srbije.

“Pre neki dan sam video da se bagerom sklanja struktura, ta slika je zapanjujuća. To ne sme da se desi nikada više, to je nedozvoljeno i ne sme više da se dogodi. I da su to odlučile sve institucije zajedno, neko bi postavio pitanje otkud vam pravo da to učinite?”, kaže Boštrakaj.

S druge strane, direktor Arheološkog instituta Kosova, Enver Redža, ocenjuje da unutrašnjost tvrđave u Novom Brdu nije namerno oštećena i smatra da je to moglo da se desi svakom izvođaču radova.

“Mi smo radili na konzervaciji i revitalizaciji tvrđave i već smo imali neke spoljne zidove koji su se srušili. Napravili smo izveštaj i obavestili Ministarstvo kulture i UNESCO. Onda je došla kompanija “Koto” iz Beograda, uradila je analize i potom smo se dogovorili da se to popravi”, objašnjava Redža.

On dodaje da su nakon najnovijeg urušavanja zida radovi prekinuti i da je bilo dosta priče oko korišćenja bagera. Za razliku od Boštrakaja, Redža smatra da ti radovi ne moraju samo ručno da se rade i da može da se koristi i mehanizacija pri čišćenju, ali kontrolisano i od strane stručnjaka.

Enver Redža ocenjuje da nije trebalo da dođe do urušavanja zida, ali da se pitanje restauracije tvrđave u Novom Brdu politizuje, umesto da se popravi ono što je oštećeno.

Da Vas podsetimo:  Poražena fašistička Nemačka opet bi da kroji granice Srbije !
Izvor: RTK2

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime