Struja udara na već prazne novčanike

1
925

2015-03-26_052534O eventualnom poskupljenju struje mnogo se govorilo početkom ovog meseca, kada je i najavljeno da bi kilovat mogao biti skuplji od 1. aprila. Izvesno je da se to, ipak, neće desiti početkom narednog meseca, ali je još uvek neizvesno da li poskupljenje treba  očekivati početkom maja.Da bi do promene cene struje došlo, potrebno je da prođe 30 dana od objavljivanja u „Službenom glasniku”, a nakon što nove cene za domaćinstva odobri Agencija za energetiku.

Pre toga je potebno da Elektroprivreda Srbije AERS-u uputi zahtev za promenu cene struje, što još nije učinjeno. Međutim, vremena za to još uvek ima jer je do kraja maarta još nekoliko dana. Ipak, građani Srbije uskoro svakako treba da očekuju poskuljenje struje jer se naša država na to obavezala aranžmanom s Međunarodnim  monetarnim fondom. Poskupljenje struje, po mišljenju analitičara, ima ekonomsko opravdanje pošto je cena struje u Srbiji najniža u Evropi, ali ukazuju i na to da će to biti dodatni udar na yep građana.

Naime, prosečna potrošnja struje od oko 500 kilovata znači mesečni račun od oko 3.000 dinara, što uz poskupljenje od 15 odsto iz novčanika izbija dodatnih oko 500 dinara samo za struju.Poskupljenje energenata, po pravilu, dovodi do poskupljenja drugih proizvoda usluga, a po mišljenju ekonomiste Stojana Stamenkovića, ukoliko bi struja poskupela 15 odsto, potrošačke cene bi, kao direktna posledica, bile više 0,8 do 0,9 odsto, dok bi indirektni efekti mogli biti iznad jedan odsto.

On smatra da akcize na struju ne bi trebalo uvoditi odmah, posebno ako je tačno da je priliv buyetskih prihoda bolji nego što se računalo, te da bi se ta dažbina mogla uvesti sistemski, ali sa stopom nula u prvoj godini, kao što je to učinjeno u nekim drugim zemljama.Da su trgovci u Srbiji već prilično povećali cene i da poskupljenje  struje ne  bi trebalo da dovede  do povećanja cena  ostalih  proizvoda i usluga, kaže predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije Goran Papović.

Da Vas podsetimo:  Stakleni plafon za žene u medijima: Više ih proizvodi vesti, ali drastično manje odlučuje o uređivačkoj politici

Po njegovim rečima, trgovačke marže u Srbiji najviše su u regionu, a ukoliko bi proizvodi na rafovima trgovina poskupeli, potrebna je veća kontrola Tržišne inspekcije i pojačane kazne za nesavesne trgovce.

Cena ista od 2013. godine

Prosečna cena kilovata za domaćinstva u Srbiji, bez poreza na dodatu vrednost, iznosi 6,14 dinara i važi od avgusta 2013. godine, kada je električna energija poskupela 10,9 odsto. Važeća cena kilovata u Srbiji je trećinu niža od prvog sledećeg najjeftinijeg kilovata u okruženju. Naravno, standard građana u okruženju se razlikuju, a razlikuju se i prosečna primanja zaposlenih i penzionera pa je, posle Srbije, struja najjeftinija u Makedoniji, gde je kilovat oko osam evrocenti, Crnoj Gori – oko deset, dok za kilovat u Hrvatskoj treba oko 13 evrocenti.

D. Mlađenović

Izvor: Dnevnik.rs

1 KOMENTAR

  1. Ne razumem dve stvari.
    Prvo, „pa cena struje se nije menjala godinu dana!“ O cemu vi to? To mu dodje kao: „pa zito nije dobro rodilo,bice visa cena leba!“
    Recite istinu narodu. MMF trazi odredjenu visinu naknade za struju koju vi poslusnici treba da odradite, od vlasti do vlasti MMF ostvarice cilj. Jel nam MMF pravi struju?
    Drugo, kako je moguce da su cene energenata uvek bile jeftinije u toj Makedoniji nego u Srbiji ? Ne razumem bre, niti prave struju niti imaju izvore nafte a uvek su jeftiniji od nas? O cemu se radi?
    Recite narodu istinu. O nesposobnom sistemu i lopovluku !

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime