Strujni udar

0
1851
Foto: peščanik

Kada je pre dve nedelje posetio Niš, nelegitimno izabrani predsednik je izjavio da „odluka o niškom aerodromu još uvek nije doneta“, ali da ljudi „uvek snose odgovornost za svoje odluke“:

„Hoćete da Niš to dobije? Hoće SNS u Nišu? Da ostane to gradu Nišu, a ne Srbiji? Nema problema ljudi. Niko neće da skida glave u lokalnim odborima zbog toga, pa da smenjujemo ljude ili nešto.“

Nedelju dana nakon predsednikove posete, u Niš je došao i predsednik Izvršnog odbora SNS-a Darko Glišić, koji je tom prilikom izjavio da se ponekad desi da neki član SNS-a na lokalnom nivou „iskoči“ iz partijske linije, ali da SNS to onda „rešava“.

Pre četiri dana smo saznali da je Jelena Đorđević, odbornica Jedinstvene Srbije (dakle dela vladajuće koalicije, u republici i u Nišu), koja se javno suprotstavila „poklanjanju“ niškog aerodroma i progovorila o pritiscima kojima je izložena, dobila otkaz u gradskom javnom preduzeću Objedinjena naplata. Za list Danas Đorđević kaže:

„Pravilo je da postoji ‘električna ograda’ u vidu ekskluzivnog prava na sisteme represije, a poruka je da sopstveni integritet morate da ostavite ‘pred vratima’ prilikom ulaska u političku arenu – u suprotnom – sledi strujni udar.“

Đorđević dodaje i da se većina odbornika vladajuće koalicije privatno izjašnjava protiv „poklanjanja“ aerodroma, kao da su i oni izloženi sličnim pritiscima kao i ona, o kojima javno ne žele da govore.

Brzina sa kojom je „neposlušna“ odbornica kažnjena za svoju neposlušnost služi kao jasna opomena ostalim odbornicima vladajuće koalicije – ovo se može desiti i vama ako ne glasate onako kako vam naložimo. Ovo nije nikakvo iznenađenje – znamo da režim obezbeđuje poslušnost svojih kadrova metodom štapa i šargarepe, odnosno kombinacijom privilegija i pretnji da će one biti oduzete. Ono što jeste iznenađenje je da postoje osobe spremne da se suprotstave partijskim naređenjima iako znaju da će za to platiti cenu.

Da Vas podsetimo:  Pred put u Beograd

U prilog tvrdnji da mnogi odbornici vladajuće koalicije nisu spremni da glasaju za „poklanjanje“ niškog aerodroma govori i činjenica da se sednica gradske skupštine na kojoj bi trebalo da se glasa za ovu odluku već po peti put odlaže. Prvobitno zakazana za 10. april a onda naglo otkazana, navodno zbog „dezinformacija o niškom aerodromu“, a zapravo zbog neočekivano burnog i masovnog bunta građana i građanki Niša, sednica je u međuvremenu najavaljivana za „posle Prvog maja“, pa za 10. maj, pa za sredinu maja, a trenutno se najavljuje za „kraj maja“. U međuvremenu, datum nakon kojeg će, ukoliko ne bude održana, morati da bude uvedena prinudna uprava (23. jun), sve je bliži.

Iz ovoga se može izvesti nekoliko zaključaka. Čak i u izuzetno centralizovanom političkom sistemu kakav je ovaj koji trenutno imamo, u kojem su lokalne samouprave lišene mnogih nadležnosti koje su ranije imale, i u kojem su lokalni odbornici vojnici svojih partija pre nego predstavnici građana koji su ih birali, na lokalnom nivou još uvek može doći do promena koje nisu pod direktnom kontrolom režima iz Beograda. Bespogovorna poslušnost u koju je režim do skoro bio siguran lako se može dovesti u pitanje kada građani pošalju jasnu i glasnu poruku svojim predstavnicima. Ako režim u Beogradu ne mora da razmišlja o narednim lokalnim izborima gradski odbornici moraju. Suprotstavljajući se partijskom naređenju sa vrha oni možda rizikuju da izgube izvesne privilegije, ali uvažavajući volju građana koje predstavljaju mogu dobiti mnogo više od toga.

Rastislav Dinić

Peščanik.net

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime